Skip to content

Teostopriset till Mikko Sarvannes, Draama-Helmis samt Sanna Ahvenjärvis och Tapio Lappalainens musikaliska verk

Teosto-palkinnon voittajat 2023, kuvaaja Jussi Helttunen
28.04.2023

Pristagarna för Teostopriset 2023 är Mikko Sarvannes kompositioner på Mikko Sarvanne Gardens skiva Heräämisen valkea myrsky, Helmi Kajastes och arbetsgruppens verk på Draama-Helmis skiva Draama-Helmi kuistilla och Sanna Ahvenjärvis och Tapio Lappalainens gemensamma komposition Water. Teostopriset som beaktar modiga, originella och innovativa musikverk är ett av Nordens största konstpriser. Den totala prissumman uppgår till 40 000 euro och fördelas jämt mellan de vinnande verken.

Teostoprisets kandidater och vinnare valdes bland inhemska musikverk som publicerades eller uruppfördes under 2022.  Vinnarna utsågs av en fem personer stark jury som består av 2022 års Teostoprisvinnare Cecilia Damström, Linda Fredriksson och Yona samt chefen för Yles musikprogram Miikka Maunula och chefdirektören för Finlands nationalopera och -balett Gita Kadambi, som bjudits in av Teostos ledningsgrupp. 

”Den glädjande mångsidigheten och höga nivån inom musiklivet i Finland var åter synliga i kandidaterna i år. Juryns livliga och intensiva diskussioner lyfte fram hur jämn tävlingen var i år. Lyckligtvis enades vi om pristagarna”, berättar juryns ordförande Cecilia Damström.

Teostoprisets vinnare offentliggjordes vid en tillställning för inbjudna gäster i Musikhusets restaurang den 27 april.

Motiveringarna bakom valet av vinnare

Mikko Sarvannes kompositioner på Mikko Sarvanne Gardens skiva Heräämisen valkea myrsky

Heräämisen valkea myrsky är en klar och ljus blandning av jazz, modern musik och vokalmusik. Mikko Sarvanne har lyckats skapa ett harmoniskt verk vars tonspråk flätar samman ambient, elektronik, akustiska instrument och naturelement till ett eget universum på ett innovativt sätt. Verket har en harmonisk och originell röst och atmosfär som bär från början till slut och sveper lyssnaren in i sin värld. Kompositionernas okonstlade lösningar skapar utrymme och understryker de expressiva solistiska delarna. Vokalarrangemangen och den solistiska användningen av den virtuosa cellon som en del av helheten är särskilt imponerande.

Helmi Kajastes och arbetsgruppens verk på Draama-Helmis skiva Draama-Helmi kuistilla

Rap- och spoken word-textförfattaren Draama-Helmi uppnår på sin tredje skiva en framställning av frihet och kreativitet som är livsviktig för konstnären och där en värld som påminner om Federico García Lorcas poesi möter mordpodcaster på ett sätt som aldrig tidigare skådats. I lyssnarens värld försvinner allt annat och upplevelsen blir magisk när Draama-Helmi berättar runt lägerelden om depression, ungdom och självförtroende, kryddat med exceptionell humor. Kompositionerna stöder ypperligt textförfattandet som utvidgar rapmusikens normer. 

Draama-Helmi kuistilla

Lyssna på verken i Bandcamp.

Sanna Ahvenjärvis och Tapio Lappalainens gemensamma komposition Water

Water är ett harmoniskt och visuellt exempel på modern musik där vatten rör sig i sina olika former, med sina virvlar och vågor. Trots att vatten är ett klassiskt ämne bland kompositörer av konstmusik, är tontexturen i Water originell och fantasifull. Effekterna, såsom instrument och mikrofoner som sänkts ner i vatten, tjänar naturligt musik som komponerats för mer traditionella orkesterinstrument. Med konstens medel lyfter verket fram ett aktuellt ämne om miljöns tillstånd för publiken.

Sex musikverk som kandidater

Utöver pristagarna var även följande verk kandidater:

  • Petra Poutanens kompositioner, texter och arrangemang samt Joonas Outakoskis arrangemang på Pelkkä Poutanens skiva Pyhä veri vuotaa
  • Nino Ensio Mofus och arbetsgruppens verk på NCO:s skiva Addikti
  • Heinz-Juhani Hofmanns komposition och libretto i verket Aukio – ooppera kansannoususta

Kandidaterna valdes ut av en förhandsjury som bestod av DJ:n och journalisten Tytti Viljanen (ordförande), journalisten och radioprogramledaren Antti Granlund, musikvetaren och biträdande professorn FD Susanna Välimäki, bloggaren Pasi Virtanen alias Jazzpossu och journalisterna Oskari Onninen, Auli Särkiö-Pitkänen och Katri Norrlin.

Teostopriset är ett erkännande till modiga, originella och innovativa musikaliska verk

Tanken med Teostopriset är att årligen ge ett erkännande till modiga, originella och innovativa musikaliska verk eller helheter. Verken kan representera vilken typ av musik som helst. Med priset vill Teosto också stödja mångfalden i musiken och höja den samhälleliga uppskattningen av musikskaparnas arbete.  Teostopriset har delas ut sedan 2003 och är ett av Nordens största musikpriser. Priset delades nu ut för 18:e gången.

Mer information och intervjuförfrågningar

Kommunikationschef Johanna Laitinen
Tonsättarnas Upphovsrättsbyrå Teosto r.f.
johanna.laitinen@teosto.fi
tfn 040 192 1900

Sanna Ahvenjärvis och Tapio Lappalainens intervjuförfrågningar efter att vinnarna offentliggjorts:
Milla Palovaara
Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy
tfn 040 596 7973
milla@kulttuuritoimisto.fi

Share on social media
KAKOR PÅ TEOSTOS WEBBPLATS

Kakorna är små textfiler som sparas på din dator eller annan enhet och som sparar information om ditt besök på webbplatsen. Med hjälp av kakorna förbättrar Teosto användbarheten av sina tjänster.

Uppgifter som samlats in genom kakor kopplas som utgångspunkt inte ihop med en identifierbar persons personuppgifter, men vissa uppgifter som samlats in genom kakor kan indirekt kopplas till en identifierbar persons personuppgifter.

Läs mer i vår dataskyddsbeskrivning och vår beskrivning över kakor (på finska).

KATEGORIER AV KAKOR
Nödvändiga kakor

Dessa kakor är nödvändiga för att säkerställa tillgängligheten av vår webbplats. De laddar t.ex. en del av vår webbplats funktioner på förhand för att försnabba laddningen av webbplatsen. Nödvändiga kakor används även för att fastställa och komma ihåg de inställningar du valt. Du kan förbjuda användningen av nödvändiga kakor i dina webbläsarinställningar, men observera att alla funktioner på och delar av webbplatsen inte nödvändigtvis fungerar korrekt efter det.

Läs mer om kakor (på finska)

Kakor för analytik

Vi använder kakor för analytik för att utveckla funktionen av vår webbplats. Med hjälp av kakor för analytik samlar vi t.ex. uppgifter om hur användare använder vår webbplats och hur de navigerar mellan webbplatsens olika flikar. Uppgifterna används huvudsakligen i anonym form.

För mer information: dataskyddsbeskrivning och beskrivning över kakor (på finska)

Funktionella kakor

Med hjälp av funktionella kakor kan vi erbjuda olika funktioner på vår webbplats, t.ex. spellistor och en chattfunktion i realtid. Om du förbjuder användningen av funktionella kakor fungerar inte en del eller alla av dessa funktioner korrekt.

Läs mer om kakor (på finska)

Marknadsföringskakor

Marknadsföringskakor hjälper oss skräddarsy vår marknadsföring och erbjuda användarna av vår webbplats mer riktade tjänster i framtiden. Med hjälp av marknadsföringskakorna samlar vi t.ex. uppgifter om användarens beteende och preferenser på vår webbplats.

Läs mer om kakor (på finska)