Skip to content
Teosto
Kontakta oss

Teostopriset till Mikko Sarvannes, Draama-Helmis samt Sanna Ahvenjärvis och Tapio Lappalainens musikaliska verk

Teosto-palkinnon voittajat 2023, kuvaaja Jussi Helttunen
28.04.2023

Pristagarna för Teostopriset 2023 är Mikko Sarvannes kompositioner på Mikko Sarvanne Gardens skiva Heräämisen valkea myrsky, Helmi Kajastes och arbetsgruppens verk på Draama-Helmis skiva Draama-Helmi kuistilla och Sanna Ahvenjärvis och Tapio Lappalainens gemensamma komposition Water. Teostopriset som beaktar modiga, originella och innovativa musikverk är ett av Nordens största konstpriser. Den totala prissumman uppgår till 40 000 euro och fördelas jämt mellan de vinnande verken.

Teostoprisets kandidater och vinnare valdes bland inhemska musikverk som publicerades eller uruppfördes under 2022.  Vinnarna utsågs av en fem personer stark jury som består av 2022 års Teostoprisvinnare Cecilia Damström, Linda Fredriksson och Yona samt chefen för Yles musikprogram Miikka Maunula och chefdirektören för Finlands nationalopera och -balett Gita Kadambi, som bjudits in av Teostos ledningsgrupp. 

”Den glädjande mångsidigheten och höga nivån inom musiklivet i Finland var åter synliga i kandidaterna i år. Juryns livliga och intensiva diskussioner lyfte fram hur jämn tävlingen var i år. Lyckligtvis enades vi om pristagarna”, berättar juryns ordförande Cecilia Damström.

Teostoprisets vinnare offentliggjordes vid en tillställning för inbjudna gäster i Musikhusets restaurang den 27 april.

Motiveringarna bakom valet av vinnare

Mikko Sarvannes kompositioner på Mikko Sarvanne Gardens skiva Heräämisen valkea myrsky

Heräämisen valkea myrsky är en klar och ljus blandning av jazz, modern musik och vokalmusik. Mikko Sarvanne har lyckats skapa ett harmoniskt verk vars tonspråk flätar samman ambient, elektronik, akustiska instrument och naturelement till ett eget universum på ett innovativt sätt. Verket har en harmonisk och originell röst och atmosfär som bär från början till slut och sveper lyssnaren in i sin värld. Kompositionernas okonstlade lösningar skapar utrymme och understryker de expressiva solistiska delarna. Vokalarrangemangen och den solistiska användningen av den virtuosa cellon som en del av helheten är särskilt imponerande.

Vänligen acceptera cookies för att komma åt detta innehåll.

Helmi Kajastes och arbetsgruppens verk på Draama-Helmis skiva Draama-Helmi kuistilla

Rap- och spoken word-textförfattaren Draama-Helmi uppnår på sin tredje skiva en framställning av frihet och kreativitet som är livsviktig för konstnären och där en värld som påminner om Federico García Lorcas poesi möter mordpodcaster på ett sätt som aldrig tidigare skådats. I lyssnarens värld försvinner allt annat och upplevelsen blir magisk när Draama-Helmi berättar runt lägerelden om depression, ungdom och självförtroende, kryddat med exceptionell humor. Kompositionerna stöder ypperligt textförfattandet som utvidgar rapmusikens normer. 

Draama-Helmi kuistilla

Lyssna på verken i Bandcamp.

Sanna Ahvenjärvis och Tapio Lappalainens gemensamma komposition Water

Water är ett harmoniskt och visuellt exempel på modern musik där vatten rör sig i sina olika former, med sina virvlar och vågor. Trots att vatten är ett klassiskt ämne bland kompositörer av konstmusik, är tontexturen i Water originell och fantasifull. Effekterna, såsom instrument och mikrofoner som sänkts ner i vatten, tjänar naturligt musik som komponerats för mer traditionella orkesterinstrument. Med konstens medel lyfter verket fram ett aktuellt ämne om miljöns tillstånd för publiken.

Sex musikverk som kandidater

Utöver pristagarna var även följande verk kandidater:

  • Petra Poutanens kompositioner, texter och arrangemang samt Joonas Outakoskis arrangemang på Pelkkä Poutanens skiva Pyhä veri vuotaa
  • Nino Ensio Mofus och arbetsgruppens verk på NCO:s skiva Addikti
  • Heinz-Juhani Hofmanns komposition och libretto i verket Aukio – ooppera kansannoususta

Kandidaterna valdes ut av en förhandsjury som bestod av DJ:n och journalisten Tytti Viljanen (ordförande), journalisten och radioprogramledaren Antti Granlund, musikvetaren och biträdande professorn FD Susanna Välimäki, bloggaren Pasi Virtanen alias Jazzpossu och journalisterna Oskari Onninen, Auli Särkiö-Pitkänen och Katri Norrlin.

Vänligen acceptera cookies för att komma åt detta innehåll.

Teostopriset är ett erkännande till modiga, originella och innovativa musikaliska verk

Tanken med Teostopriset är att årligen ge ett erkännande till modiga, originella och innovativa musikaliska verk eller helheter. Verken kan representera vilken typ av musik som helst. Med priset vill Teosto också stödja mångfalden i musiken och höja den samhälleliga uppskattningen av musikskaparnas arbete.  Teostopriset har delas ut sedan 2003 och är ett av Nordens största musikpriser. Priset delades nu ut för 18:e gången.

Mer information och intervjuförfrågningar

Kommunikationschef Johanna Laitinen
Tonsättarnas Upphovsrättsbyrå Teosto r.f.
johanna.laitinen@teosto.fi
tfn 040 192 1900

Sanna Ahvenjärvis och Tapio Lappalainens intervjuförfrågningar efter att vinnarna offentliggjorts:
Milla Palovaara
Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy
tfn 040 596 7973
milla@kulttuuritoimisto.fi

Share on social media