Siirry sisältöön

Teosto-palkinto Mikko Sarvanteen, Draama-Helmin sekä Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen sävelteoksille

Teosto-palkinnon voittajat 2023, kuvaaja Jussi Helttunen
28.04.2023

Vuoden 2023 Teosto-palkinnon voittajat ovat Mikko Sarvanteen sävellykset Mikko Sarvanne Gardenin levyllä Heräämisen valkea myrsky, Helmi Kajasteen ja työryhmän teokset Draama-Helmin levyllä Draama-Helmi kuistilla sekä Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen yhteissävellys Water. Rohkeita, omaperäisiä ja innovatiisia sävelteoksia huomioiva Teosto-palkinto on yksi pohjoismaiden suurimmista taidepalkinnoista, jonka kokonaissumma 40 000 euroa jaetaan tasan voittajateosten kesken.

Teosto-palkinnon ehdokkaat ja voittajat valittiin vuoden 2022 aikana julkaistujen tai kantaesitettyjen kotimaisten sävelteosten joukosta.  Voittajat valitsi viisihenkinen tuomaristo, johon kuuluvat vuoden 2022 Teosto-palkintovoittajat Cecilia Damström, Linda Fredriksson ja Yona sekä Teoston johtoryhmän kutsumat jäsenet, Ylen musiikkiohjelmien päällikkö Miikka Maunula ja Suomen kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi

”Suomen musiikkielämän riemastuttava monipuolisuus ja korkea taso heijastui taas kerran tämän vuoden ehdokkaissa. Tuomariston vilkkaat ja intensiiviset keskustelut toivat esiin, miten tasainen kilpailu tänä vuonna oli. Pääsimme onneksi voittajista hyvään yhteisymmärrykseen”, raadin puheenjohtaja Cecilia Damström kertoo.

Teosto-palkinnon voittajat julkistettiin Musiikkitalon ravintolassa pidetyssä kutsuvierastilaisuudessa 27. huhtikuuta.

Voittajavalintojen perusteet

Mikko Sarvanteen sävellykset Mikko Sarvanne Gardenin levyllä Heräämisen valkea myrsky

Heräämisen valkea myrsky on kirkas ja valoisa sekoitus jazzia, nykymusiikkia ja laulumusiikkia. Mikko Sarvanne on onnistunut luomaan eheän teoksen, jonka sävelkielessä ambient, elektroniikka, akustiset soittimet ja luontoelementit nivoutuvat omaksi universumikseen innovatiivisella tavalla. Teoksessa on eheä oma ääni ja tunnelma, joka kantaa alusta loppuun ja kietoo kuuntelijan maailmaansa. Sävellysten tilaa antavat ja vähäeleiset ratkaisut kohottavat esiin ilmaisuvoimaiset solistiset osuudet. Laulusovitukset ja virtuoottisen sellon solistinen käyttö osana kokonaisuutta ovat erityisen vaikuttavia.

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Helmi Kajasteen ja työryhmän teokset Draama-Helmin levyllä Draama-Helmi kuistilla

Rap- ja spoken word -sanoittaja Draama-Helmi pääsee kolmannella albumillaan taiteilijalle elintärkeään vapauden ja luovan ilmaisun tilaan, jossa Federico García Lorcan runoutta muistuttava maailma kohtaa murhapodcastit uudella ja ennennäkemättömällä tavalla. Kuuntelijan maailmassa kaikki muu katoaa ja kokemus muuttuu maagiseksi, kun Draama-Helmi kertoo leirinuotiolla tarinoitaan masennuksesta, nuoruudesta ja itsetunnosta poikkeuksellisella huumorilla höystettynä. Sävellykset tukevat oivasti rapin normeja laajentavaa sanoitustyötä. 

Draama-Helmi kuistilla

Teos on kuunneltavissa ja ostettavissa Bandcampissa.

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen yhteissävellys Water

Water on ehjä ja visuaalinen nykymusiikkiteos, jossa vesi liikkuu eri olomuodoissaan pyörteineen ja aaltoineen. Vaikka vesi on taidemusiikin säveltäjien klassikkoaihe, on Waterin säveltekstuuri omaperäistä ja mielikuvituksellista. Efektit, kuten veteen upotetut instrumentit ja mikrofonit, palvelevat luontevasti perinteisemmille orkesterisoittimille sävellettyä musiikkia. Teos tuo taiteen keinoin yleisölle esiin ajankohtaisen aiheen ympäristömme tilasta.

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Ehdokkaina kuusi sävelteosta

Ehdokkaina voittajien lisäksi olivat myös:

  • Petra Poutasen sävellykset, sanoitukset ja sovitukset sekä Joonas Outakosken sovitukset Pelkkä Poutasen levyllä Pyhä veri vuotaa
  • Nino Ensio Mofun ja työryhmän teokset NCO:n levyllä Addikti
  • Heinz-Juhani Hofmannin sävellys ja libretto teoksessa Aukio – ooppera kansannoususta

Ehdokkaat valitsi esiraati, johon kuuluivat DJ, toimittaja Tytti Viljanen (pj), toimittaja, radiojuontaja Antti Granlund, musiikkitieteilijä, apulaisprofessori FT Susanna Välimäki, bloggari Pasi Virtanen alias Jazzpossu sekä toimittajat Oskari Onninen, Auli Särkiö-Pitkänen ja Katri Norrlin.

Teosto-palkinto on tunnustus rohkeille, omaperäisille ja innovatiivisille sävelteoksille

Teosto-palkinnon tarkoituksena on antaa vuosittain tunnustusta rohkeille, omaperäisille ja innovatiivisille sävelteoksille tai sävelteoskokonaisuuksille. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia. Teosto haluaa myös tukea palkinnolla musiikkilajien moninaisuutta ja nostaa musiikin tekijöiden työn yhteiskunnallista arvostusta.  Vuodesta 2003 lähtien jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja, joka jaettiin nyt 18. kerran.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Viestintäpäällikkö Johanna Laitinen
Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry
johanna.laitinen@teosto.fi
p. 040 192 1900

Sanna Ahvenjärven ja Tapio Lappalaisen haastattelupyynnöt voittajajulkistuksen jälkeen:
Milla Palovaara
Kulttuuritoimisto Palovaara & Ruusila Oy
p. 040 596 7973
milla@kulttuuritoimisto.fi

Jaa somessa