Siirry sisältöön

Teoston vuosikertomus 2024: ennätysmäärä kerättyjä tekijänoikeuskorvauksia, Teoston kulttuurisäätiön aloitus ja tekoälyn aikakauden alku

22.05.2025

Teosto keräsi viime vuonna tekijänoikeuskorvauksia säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille ennätykselliset 89,2 miljoonaa euroa. Teoston kulttuurisäätiö sai virallisesti alkunsa ja tekoälytyökalujen tuottamiin muutoksiin musiikkitoimialalle alettiin varautua tehokkaasti. Tämä selviää Teoston vuoden 2024 vuosikertomuksesta ja vastuullisuusraportista.

Vuosi 2024 oli Teoston musiikinkäytöstä keräämien tekijänoikeuskorvausten kasvussa ennätyksellinen: korvaukset kasvoivat edellisvuoteen verrattuna 6,4 prosenttia jopa 89,2 miljoonaan euroon. Kokonaiskertymästä Teoston suoraan keräämiä korvauksia on ennätykselliset 80,3 miljoonaa euroa (2023: 75,7 M€). Merkittävää kasvua oli myös ulkomailta Teoston oikeudenomistaja-asiakkaille maksetuissa tilityksissä, joita Teosto tilitti ennätykselliset 5,6 miljoonaa euroa (+11 %). 

Suhteellisesti suurinta nousu oli konserttien ja musiikkifestivaalien tekijänoikeuskorvauksissa, jotka kasvoivat edellisvuodesta 7,3 miljoonaan euroon (+34 %). Online-alueelta kerättyjen tekijänoikeuskorvausten määrä kasvoi vuodessa 20,7 miljoonaan euroon (+6 %). ​

”Livealueen kasvu selittyy osin suurten ulkomaisten esiintyjien Suomen-konserteilla, mutta myös kotimaisen konsertti- ja festivaaliyleisön kasvulla ja aktiivisuudella.​ Myös musiikin digitaalinen jakelu jatkoi kasvuaan, vaikkakin kasvu näytti tasaantumisen merkkejä”, Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen kertoo.

Vuoden 2024 korvauksista jaetaan Teoston edustamille oikeudenomistajille kokonaisjakona ennätyksellinen summa 77 miljoonaa euroa (+8,9 %). Kokonaisjaolla tarkoitetaan tiettynä vuotena kerättyjä ja Teoston oikeudenomistajille kuuluvia korvauksia, joista on vähennetty Teoston toiminnan kulut, kansallisiin kulttuurisin tarkoituksiin tehdyt pidätykset sekä lisätyt tilinpäätössiirrot.

Tekijänoikeuskorvauksia tilitettiin viime vuonna ennätyksellisesti 13 611 oikeudenomistajalle (2023: 12 855). Kasvua saajien määrässä oli lähes kuusi prosenttia. Myös yli 20 000 euroa vuodessa tekijänoikeuskorvauksia saaneiden määrä nousi hieman.

Vuonna 2024 Teoston omat toimintakulut laskivat hieman 12,25 miljoonaan euroon (2023: 12,39 M€). Tuottojen suuren kasvun takia Teoston kuluprosentti oli edellisvuotta alhaisempi, 13,4 prosenttia (2023: 14,6 %). Lue lisää kuluprosentin muodostumisesta täältä

Teoston kulttuurisäätiö aloitti toimintansa

Vuonna 2019 aloitettu Teosto-rahaston säätiöintiä koskeva valmistelu sai päätöksensä 13.12.2023 järjestetyssä ylimääräisessä yhdistyksen kokouksessa, jossa jäsenistö hyväksyi historiallisesti Teoston kulttuurisäätiön perustamisen ja nimitti säätiön ensimmäisen hallituksen. Kulttuurisäätiön toiminta alkoi virallisesti vuonna 2024.

Teosto lahjoitti säätiölle peruspääomaksi sijoitusvarallisuutta noin 10 miljoonaa euroa rahasto-osuuksina, käyttöpääomaa 0,35 miljoonaa euroa sekä tukitoimintaan käytettäväksi puoli miljoonaa euroa. Säätiö myönsi myös ensimmäiset tukensa, ja tukea sai yhteensä 68 musiikintekijää, säveltäjää tai yhteisöä.

Tulevaisuuteen varautumista: tekoälyn uhat ja mahdollisuudet

Generatiivisen tekoälyn kehitys oli vuonna 2024 Teoston tärkeimpiä seurattavia ja tutkittavia kärkiteemoja, sillä aiheella on mullistavia vaikutuksia tulevaisuuden musiikkimarkkinoihin.

 CISACin joulukuussa 2024 julkistaman tutkimuksen mukaan generatiivisen tekoälyn palvelut voivat viedä musiikin tekijöiden ansainnasta jopa neljänneksen vuonna 2028, ellei korvauskäytäntöjä onnistuta sopimaan tekoälyn kehittäjien ja tekoälyyn perustuvia palveluita tarjoavien kanssa.  

Vaikka generatiivisen tekoälyn kehitys on keskeinen uhka luovan työn tulevaisuudelle, on se samanaikaisesti mahdollisuus hyödyntää tekoälytyökaluja luovan työn apuna. Teosto julkaisi kesäkuussa 2024 tekoälyllä tuotetun musiikin rekisteröintiohjeet yhdessä muiden pohjoismaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa.

Teosto sai ennätysmäärän uusia päättäviä jäseniä

Teoston oikeudenomistaja-asiakkaiden määrä 2024

Teostolla oli vuoden 2024 lopussa 42 410 oikeudenomistaja-asiakasta, joista uusia 1762. Uusien tekijäasiakkaiden keski-ikä oli 35. Teoston päätäntävaltaisten jäsenten määrä kasvoi vuodessa ennätyksellisellä 294 jäsenellä 1187 jäseneen.

Naisten osuus Teoston tekijäasiakkaista oli vuonna 2024 vain 21 prosenttia, mikä on saman verran kuin vuotta aiemmin. Naisten osuus on kehittynyt hitaasti, vaikka uusien asiakkaiden joukossa naisten osuus oli hieman korkeampi, 25,6 prosenttia.

”Pyrimme järjestönä edistämään tasa-arvoa ja monimuotoisuutta musiikin tekijöiden ja säveltäjien joukossa. Yhtenä strategiamme painopistealueena on huolehtia, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet työskennellä ja pyrkiä musiikkialalle. Meille tämä on keino huolehtia siitä, että pienen kielialueen musiikkikulttuuri on rikasta ja uusiutuvaa tulevaisuudessakin”, Risto Salminen toteaa.

Teosto jatkoi vuonna 2024 musiikkialan yhdenvertaisuuden tutkimista ja julkaisi myös laajemman yhdenvertaisuusraportin huhtikuussa 2024.

Lisätietoja

Risto Salminen
Toimitusjohtaja
Jaa somessa
Lue lisää