Siirry sisältöön

Teoston kansainvälisiltä markkinoilta keräämät korvaukset vahvassa kasvussa

11.10.2023

Kansainvälisten asioiden kehittämistä jatketaan asiakaskokemusjohtaja Miia Engbergin johdolla

Teosto on kehittänyt systemaattisesti kansainvälisen toimintansa prosesseja ja kyvykkyyksiä viime vuosina. Tämä näkyy selkeänä kasvuna ulkomailla tapahtuneiden esitysten korvauskertymissä.

Vuonna 2022 kerättiin ulkomailta suomalaisille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille ensimmäistä kertaa yli viisi miljoonaa euroa, mikä on 25 prosenttia enemmän kuin vuonna 2021. Kansainvälisissä korvauksissa online-alue on noussut selkeästi suurimmaksi tilitysalueeksi (1,8 M€ vuonna 2022) ohi radio- ja live-alueen.

”Yksi tärkeistä uudistuksista on ollut parempi näkyvyys kansainvälisten korvausten dataan. Kykenemme nyt entistä paremmin seuraamaan kansainvälisten tekijänoikeuskorvausten kehitystä ja muutoksia paitsi maakohtaisesti, myös tilitysalue-, tekijä- ja teostasolla. Näin voimme kohdistaa toimenpiteitä eniten kasvupotentiaalia omaaville alueille”, kertoo Teoston laki- ja kansainvälisistä asioista syyskuun loppuun asti vastannut johtaja Antti Härmänmaa.

”Olemme myös tiivistäneet yhteistoimintaa muiden maiden tekijänoikeusjärjestöjen kanssa kasvumahdollisuuksien tunnistamiseksi ja parhaiden käytänteiden omaksumiseksi, sekä kiinnittäneet huomiota erityisesti av-teosten ulkomaisten esitysten tunnistamiseen.”

Myös Suomesta ulkomaisille oikeudenhaltijoille maksetut tilitykset ovat kasvussa. Vuonna 2022 Teosto tilitti ulkomaisille tekijänoikeusjärjestöille 32 miljoonaa euroa, mikä on seitsemän prosenttia edellisvuotta enemmän.

Kansainvälinen toiminta tärkeää yhä useammalle

Vastuu Teoston kansainvälisistä asioista siirtyi 1.10.2023 alkaen asiakaskokemusjohtaja Miia Engbergille. Kansainvälisten asioiden hoito yhdistetään Engbergin vastuulla ennestään oleviin oikeudenomistajapalveluihin ja asiakaspalveluun.

Engberg seuraa kansainvälisten asioiden johtajana Härmänmaata, joka siirtyi lokakuun alusta Teoston ulkopuolelle.
”Yhä useampi kotimainen tekijä luo kansainvälistä uraa, minkä vuoksi ulkomaisten korvausten kotiuttaminen oikeellisesti ja tehokkaasti on entistä tärkeämpi osa toimintaamme. Yhdistämällä kansainvälisetymisen osaksi muuta musiikin tekijöiden palvelua, voimme palvella maailmalla toimivia tekijöitä ja kustantajia vieläkin paremmin”, iloitsee Engberg.

Miia Engberg, kuvaaja Jarkko Jokelainen
Tulevaisuudessa pystymme palvelemaan kotimaisia tekijöitä ja kustantajia vieläkin paremmin myös kansainvälistymiseen liittyen

Teostolla on vastavuoroisuussopimus lähes sadan ulkomaisen tekijänoikeusjärjestön kanssa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että suomalaisen musiikin soidessa muualla maailmassa, paikallinen tekijänoikeusjärjestö kerää korvaukset ja toimittaa ne Teoston kautta suomalaisille musiikin tekijöille ja kustantajille. Lisäksi Teosto kerää pohjoismaisen Polaris Hub -yhteistyönsä kautta online-alueen korvauksia suoraan digialustoilta myös maailmalta.

Suomessa kuunnellaan ja esitetään paljon ulkomaista musiikkia ja Teoston tilityksistä maksetaan vuosittain yli puolet ulkomaisille tekijänoikeusjärjestöille.

”Haluamme varmistaa, että kansainväliset kumppanijärjestömme ovat tyytyväisiä Teoston toimintaan, sekä kehittää yhteistyötä aktiivisesti niin ulkomaisten kuin kotimaisten oikeudenomistajien hyödyksi ja tilitysten kasvattamiseksi”, sanoo Engberg.

”Kiitämme Antti Härmänmaata erinomaisesta kansainvälisten asioiden toiminnon kehittämisestä. Olemme luoneet vahvan pohjan jatkaa entistä kansainvälisemmän Teoston kehittämistä. Miia Engbergin johdolla parannamme entisestään kansainvälisesti suuntautuneiden tekijöiden ja kustantajien palveluita, sekä lujitamme ulkomaisten oikeudenhaltijoiden luottamusta Teoston kykyyn huolehtia parhaalla tavalla heidän oikeuksistaan Suomessa”, toteaa Teoston toimitusjohtaja Risto Salminen.

Lue lisää eri maiden musiikkimarkkinoista
Jaa somessa