Siirry sisältöön

Teosto-Akatemia – Eilisen taidoilla ei tehdä huomisen töitä

03.11.2021

Näiden sanojen saattelemana käynnistyi marraskuussa 2019 Teosto-Akatemia, joka on suurin Teoston tähänastisista osaamisen kehittämishankkeista. Valtaosa teostolaisista lähti opintielle. Nyt kaksi vuotta myöhemmin juhlimme valmistujaisia, jossa liki 40 teostolaista sai itselleen erikoisammattitutkinnon.

Tutkinnon keskiössä olivat erityisesti asiakaslähtöisyys, tuotekehitystyö ja palvelumuotoilu sekä johtamis- ja esimiestyön kehittäminen. Saavutimme hurjan määrän uusia taitoja, lisäsimme ymmärrystä ja dokumentaatiota organisaatiomme toiminnasta sekä tutustuimme toisiimme pintaa syvemmälle – tämä matka kannatti tehdä!

Teosto-Akatemia oli erilainen kokonaisuus kuin mihin useimmat teostolaisista olivat aiemmissa opinnoissaan törmänneet. Oma jo olemassa oleva osaaminen huomioitiin opintojen suunnittelussa ja käytännössä opinnot henkilökohtaistettiin hankkeen alussa luomalla jokaiselle opiskelijalle oma henkilökohtainen opintopolku. Polkuihin kuului jokaisella 10-12 valmennuspäivää sekä vapaavalintainen kehityshanke. Osa teostolaisista sai lisäksi toimia työpaikkaohjaajina ja sitä kautta kartuttaa sekä omaa että ohjattavan osaamista, kertoo Teoston henkilöstöjohtaja Inka Huttunen.

Jo koulutusohjelmaa suunnitellessa oli selvää, että tätä mahdollisuutta halutaan tarjota ihan jokaiselle työntekijälle, Huttunen kertaa. Kuten monet muutkin alat, Teosto elää jatkuvassa murroksessa, joten osaamista sekä toimintatapoja on kehitettävä jatkuvasti. Kaikissa rooleissa ja ammateissa on pystyttävä uudistumaan. Lisäksi halusimme erityisesti rakentaa uusia siltoja ja väyliä ihmisten välille myös Teoston sisäisessä tekemisessä.

Halusimme sanoittaa tarvittavaa osaamista ja taitoja enemmän yhteisen tekemisen kautta ja tasavertaisessa dialogissa saman pöydän ääressä.

Ennennäkemättömän suuri koulutushanke

Koulutusohjelma jaettiin kolmeen eri työelämään sopivaan näyttötutkintoon, josta jokainen sai valita itselleen sopivimman tai kiinnostavimman kokonaisuuden. Tuotekehitystyön ja liiketoiminnan erikoisammattitutkinnot kiinnostivat laajasti koko organisaation sisällä, joten nämä tutkinnot porrastettiin kahteen kohorttiin. Lisäksi tarjolla oli johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto, joka soveltui kaikille johtamis- ja esimiesasemassa työskenteleville sekä siitä kiinnostuneille.

Koska koulutusohjelmat tehtiin pääosin näyttötutkintoina, niitä oli mahdollista soveltaa omaan työhön ja moniin eri toimenkuviin. Yleisen osaamisen lisäksi moni saikin uusia ajatuksia juuri omaan toimenkuvaan. Samalla dokumentoitui hurja määrä sisäisiä toimintatapoja ja prosesseja, näyttötutkintomateriaalia koostettaessa oli helppo tehdä näkyväksi omaa työtään ja osaamistaan.

Olemme kaikki kollegoita – työtehtävästä riippumatta

Ei tarvitse astua kovinkaan montaa vuotta taaksepäin, kun työkulttuuri monissa organisaatioissa oli vielä hyvinkin hierarkinen ja valitettavasti monissa paikoissa se voi olla näin vielä tänä päivänäkin – Teostolla näin ei kuitenkaan ole ja jokaisella on oikeus tuoda esiin uusia kehitysideoita, perustella kantansa ja näkemyksensä sekä olla rakentavasti eri mieltä kenen kanssa tahansa. Tärkeää on, mitä tapahtuu idean esittämisen jälkeen, ja tässä Teoston kokeilukulttuuri näyttää voimasta ja yhä useammin pystymme viemään pieniä ja isoja parannuksia suoraan arkeen.

Teosto-Akatemian yksi tarkoituksista oli vahvistaa keskustelevaa kokeilukulttuuria ja madaltaa kynnystä entisestään. Samassa pöydässä saattoi tasavertaisina keskustelutovereina olla niin kollegoita, alaisia kuin johtajiakin. Palaute toimintatavasta oli hyvää ja moni kertoikin viimeisessä valmennuspäivässä, että raja-aidat tuntuvat madaltuneen ja että välimatka työkaveriin on lyhentynyt entisestään.

Välimatka työkaveriin on lyhentynyt ja raja-aidat ovat madaltuneet

LUE LISÄÄ:

Teosto työpaikkana

Jaa somessa