Siirry sisältöön

Näin saat korvaukset musiikkisi esittämisestä ulkomaisella radiokanavalla

Kappaleesi esitetään radiokanavalla

Ulkomainen radioasema maksaa ulkomaiselle tekijänoikeusjärjestölle korvauksen musiikin esitysoikeudesta. Kerättävä summa riippuu yleensä

  • kappaleen esityskertojen määrästä
  • radiokanavan kuuntelijoiden määrästä tai kaupallisen radiokanavan liikevaihdon määrästä
  • esitetäänkö kappale päivällä prime time -aikaan vai yöllä
  • esitetäänkö kappale kokonaan vai vain osa siitä

HUOM! Eri maissa on erilaisia sääntöjä ja toimintamalleja, kuin Suomessa ja Teostossa. Kaikki radiokanavat, etenkään pienimmät kanavat, eivät välttämättä maksa paikalliselle järjestölle musiikin käytöstä. Jos ulkomainen tekijänoikeusjärjestö ei kerää korvauksia, et valitettavasti voi saada korvauksia musiikkisi esittämisestä kyseisellä kanavalla.

Radiokanava raportoi musiikin käytön

Radiokanava raportoi paikalliselle tekijänoikeusjärjestölle, mitä musiikkia se on esittänyt.

  • Jotkut radiokanavat ilmoittavat paikalliselle tekijänoikeusjärjestölle kaiken esittämänsä musiikin. Valtakunnalliset radiokanavat raportoivat ja maksavat korvaukset yleensä kaikesta esittämästään musiikista.
  • Jotkut radiokanavat ilmoittavat esitykset vain yhdeltä ajanjaksolta vuoden aikana (esimerkiksi tietyiltä kuukausilta). Tätä kutsutaan otannaksi. Paikallisradioiden raportointi perustuu usein otantaan, jolloin on todennäköistä, että et saa korvauksia, vaikka musiikkiasi olisikin esitetty kyseisellä kanavalla.

Teosto ei saa suoraan ulkomaisilta radiokanavilta yksilöityjä raportteja siitä, mitä musiikkia ne ovat esittäneet. Siksi emme välttämättä pysty selvittämään, mitä suomalaista musiikkia on esitetty ulkomailla, jos paikallinen tekijänoikeusjärjestö ei ilmoita sitä meille. Tästä syystä on tärkeää, että teet meille valvontapyynnön, jos tiedät itse, että musiikkiasi on soitettu ulkomaisilla radiokanavilla!

Ulkomainen järjestö tunnistaa oikeudenomistajat

Kun radiokanava on raportoinut ulkomaiselle tekijänoikeusjärjestölle mitä musiikkia se on esittänyt, ulkomainen tekijänoikeusjärjestö vertaa tietoja kansainvälisessä musiikkiteosten tietokannassa oleviin tietoihin.

Teoksen tekijät, mahdolliset kustantajat ja heidän jako-osuutensa tunnistetaan teostietokannan tietojen perusteella. Radiokanavalta kerätyt korvaukset jaetaan kanavalla esitetyille teoksille ja niiden tekijöille.

Ulkomainen järjestö välittää korvaukset meille

Jos radioasema on käyttänyt asiakkaidemme tekemää musiikkia, ulkomainen järjestö lähettää esitettyjen teosten ja niiden tekijöiden tunnistamisen jälkeen heille kertyneet korvaukset meille. Yleensä saamme korvaukset 6–18 kuukautta varsinaisen esityksen jälkeen.

Maksamme korvaukset sinulle

Maksamme ulkomaisilta järjestöiltä saamaamme korvaukset niille oikeudenomistajille, joiden musiikkia on esitetty.

Teosto ei vähennä Pohjoismaista tulevista korvauksista mitään hallintokuluja, muualta Euroopasta tulevien korvausten hallintokulu on 3,5 %.

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!