Siirry sisältöön

Vuosi 2021: katse tulevaisuudessa koronasta huolimatta

Toimitusjohtaja Risto Salmisen esipuhe

Koronapandemia on viimeisen kahden vuoden ajan mullistanut yhteiskuntaamme tavalla, jota moni ei olisi uskonut mahdolliseksi etukäteen. Lisäksi kiristynyt kansainvälispoliittinen tilanne, joka menneenä keväänä laajeni Venäjän hyökkäyssodaksi Ukrainaan, on peruuttamattomasti muuttanut käsitystämme turvallisuudesta.

Teoston oikeudenomistajille vuosi 2021 oli kaksijakoinen. Koronasulkujen ja -rajoitusten myötä konsertti- ja festariesitykset olivat pääosin kiellettyjä. Ihmisten musiikin kaipuu näkyi kuitenkin musiikin mediakäytön kasvuna. Erityisesti musiikin online-kuuntelu kasvoi voimakkaasti.

Teoston online-tuotot (milj. euroa)
TV-yhtiöiden maksuttomat online-palvelut eivät ole mukana luvuissa.
Kokonaistuotot:
2017: 8,2 miljoonaa euroa
2018: 8,9 miljoonaa euroa
2019: 9,5 miljoonaa euroa
2020: 11,6 miljoonaa euroa
2021: 14,5 miljoonaa euroa
Luvut alueittain:
- Online, AV: pääosin videopalveluita kuten Netflix, Viaplay, HBO, operaattoreita: 
2017: 2,9 miljoonaa euroa
2018: 3,9 miljoonaa euroa
2019: 5,0 miljoonaa euroa
2020: 5,5, miljoonaa euroa
2021: 6,7 miljoonaa euroa
Online, audio: pääosin musiikkipalveluita kuten YouTube:
2017: 5,3 miljoonaa euroa
2018: 5,9 miljoonaa euroa
2019: 4,5 miljoonaa euroa
2020: 6,1 miljoonaa euroa
2021: 7,8 miljoonaa euroa

Teostossa keskityimme korvausten kotiuttamiseen mahdollisimman tehokkaasti sekä panostimme voimakkaasti sekä tulevaisuuden kehityshankkeiden edistämiseen ja musiikin säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja kustantajien edunvalvontaan. Onnistuimme kasvattamaan korvauskertymää 7,4 prosenttia edellisvuodesta. Samanaikaisesti vähensimme toimintakulujamme 4,2 prosenttia.

Toiminnan tavoitteellista kehittämistä

Jatkoimme Teoston verkkoasiointipalveluiden uudistamista tavoitellen entistä parempaa verkkopalveluidemme käytettävyyttä ja teknologista jatkuvuutta. Valmistelimme myös raportointi- ja tilitysjärjestelmien uudistamiseen tähtäävää hanketta, joka on tavoitteena aloittaa vuoden 2022 aikana.

Muutimme maaliskuussa 2021 samaan osoitteeseen Musiikin Satamaan yhdessä Gramexin, GT Musiikkiluvat Oy:n ja kuuden muun musiikkialan järjestön kanssa.

Vuonna 2021 aloitimme Teoston strategian uudistamisen. Keväällä 2022 loppuun saatetun strategiatyön myötä meillä on uudistettu visio ja tavoitteet aina vuoteen 2025 saakka.

Uudistettu visiomme on: Kasvatamme musiikin kulttuurista ja kaupallista merkitystä.

Visiomme mukaisesti tuomme musiikin monimuotoisuutta ja Teoston kulttuurista toimijuutta esiin entistä aktiivisemmin myös yhteistyössämme musiikin käyttäjien kanssa.

Koronapandemia nosti musiikkialan edunvalvonnan merkitystä

Edunvalvonnan osalta vuosi 2021 jäänee historiaan aktiviteettien määrällä laskettuna. Toteutimme kymmeniä toimenpiteitä yhteiskunnan koronatukiin, luovien tekijöiden työttömyysturvan sovitteluun, yksityisen kopioinnin hyvitykseen ja tekijänoikeusdirektiivin kansalliseen valmisteluun liittyen.

Jäsenkokouksen toukokuun 2021 päätös yhteensä kolmen miljoonan euron koronatuen maksamisesta koronan vahingollisten vaikutusten lieventämiseksi on osoitus Teosto-yhteisömme voimasta tukea ja kannatella yhteisön musiikin tekijöitä ja kustantajia läpi vaikeiden aikojen ja luoda uskoa tulevaisuuteen. Olemme maksaneet koronatukea Teoston kansallisista, eli luovan säveltaiteen edistämiseen tarkoitetuista varoista koko pandemian aikana yhteensä 4,5 miljoonaa euroa.

Toivoa sopii, että koronarajoitukset ovat taakse jäänyttä elämää, ja musiikkia saa taas esittää elämyksiä ja kulttuuria janoavalle yhteiskunnallemme. Vaikka uusia epävarmuustekijöitä on ilmaantunut, turvaa elinvoimainen kotimainen musiikkiala henkistä yhteiskunnallista huoltovarmuuttamme. Luova säveltaide on musiikin alkutuotantoa. Säveltäjien, sanoittajien ja musiikkikustantajien toimintaedellytysten parantaminen on kirkas perustehtävämme.

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!