Siirry sisältöön

Euroopan parlamentin kulttuuri- ja koulutusvaliokunta esittää uutta sääntelyä musiikin suoratoistoalustoille

01.12.2023

Euroopan parlamentin kulttuuri- ja koulutusvaliokunta äänesti tällä viikolla musiikin suoratoistoa koskevasta raportista, joka esittää suoratoistoalustoille uutta sääntelyä. Raportin valmistelun yhteydessä on käyty laajaa keskustelua siitä, kuinka paljon eurooppalaisilla lainsäätäjillä on mahdollisuus puuttua musiikkimarkkinoiden liiketoimintaan.  

Valiokunnan äänestys koski syksyn aikana valmisteltua raporttia Cultural Diversity and the Conditions for Authors in the European Streaming Market. Valiokunta hyväksyi raportin 23 puoltavalla äänellä. Kolme jäsentä äänesti vastaan ja yksi tyhjää.

Valiokunta esittää raportissa uutta EU-tason sääntelyä, joka velvoittaisi musiikin suoratoistopalvelut avaamaan algoritmejaan ja suositustyökalujaan, jotta eurooppalaisten teosten näkyvyys ja saavutettavuus suoratoistoalustoilla voitaisiin varmistaa. Lisäksi raportissa esitetään ”monimuotoisuusindikaattorin” luomista, joka analysoisi eri musiikkityylien, kielten ja itsenäisten musiikintekijöiden näkyvyyttä alustoilla. Suoratoistopalveluita halutaan myös velvoittaa tunnistamaan oikeudenhaltijoita metadatan avulla entistä tehokkaammin sekä käyttämään erityistä tunnistetta puhtaasti tekoälyn tuottamille kappaleille.

Raportti painottaa, että Euroopan Unionin tulisi panostaa enemmän eurooppalaiseen musiikkiin, erityisesti paikallisten ja marginaalisempien genrejen taiteilijoiden tukemiseksi.

Raportti on saanut tuoreeltaan myönteisen vastaanoton eurooppalaisilta luovan alan toimijoilta. Eurooppalainen tekijänoikeusjärjestöjen kattojärjestö GESAC sanoi tiedotteessaan raportin tuovan selvän vaatimuksen suoratoistoalustojen algoritmien läpinäkyvyyttä ja kulttuurista monimuotoisuutta edistävälle sääntelylle.

Euroopan parlamentti äänestää raportin hyväksymisestä tammikuussa 2024. Raportista on kuitenkin vielä pitkä matka varsinaisen sääntelyn aloittamiseen, hyväksymiseen ja toimeenpanoon jäsenvaltioissa.

”Suoratoistopalveluista on verrattain lyhyessä ajassa tullut musiikin kulutuksen pääkanava. Alustojen keskeinen rooli teosten esille pääsyssä ja suoratoiston korvaustaso ovat puhuttaneet musiikin luovia tekijöitä jo pitkään. Vaikka varsinaisiin lainsäädäntötoimiin on vielä matkaa, nyt hyväksytty raportti näyttää suuntaa ja on ensimmäinen askel kohti konkreettisia toimia”, sanoo Teoston toimitusjohtaja, Gesacin hallituksen jäsen Risto Salminen.

Lue lisää striimausalustojen sääntelystä

Euroopan parlamentin kulttuurivaliokunnan tiedote

Tutustu syksyllä 2022 julkaistuun tutkimukseen eurooppalaisista musiikin suoratoistomarkkinoista

Jaa somessa