Siirry sisältöön

Katusoittajien musiikin esitysluvat sisältyvät nyt kuntien musiikinkäyttösopimuksiin

08.03.2019

Kevät tuli, lumi suli – ja pian alkanee myös jo kevätperinteeksi muodostunut keskustelu katusoitosta ja siihen tarvittavasta Teoston musiikinesitysluvasta.

Kadulla musisoivien yksityishenkilöiden ei kuitenkaan enää tarvitse huolehtia musiikin esitysluvista eikä lupamaksuista: pienimuotoisen katusoiton musiikin esitysluvat on sisällytetty 1.1.2019 alkaen Teoston ja Suomen Kuntaliiton väliseen musiikin käyttöä koskevaan sopimukseen. Pienimuotoiseen katusoittoon ei siis tarvitse enää hankkia Teoston musiikinesityslupaa missään Suomen kunnassa. Mahdollisista muista katusoittoon tarvittavista luvista saa lisätietoja kunnilta.

”Pienimuotoinen katusoitto on nyt osa Teoston ja Suomen Kuntaliiton välistä sopimusta”, vahvistaa Teoston liiketoimintapäällikkö Lasse Fast.

”Kuntien sopimukset sisältävät nyt sekä katusoittoon tarvittavan musiikin esitysluvan että musiikin käytöstä maksettavan korvauksen. Kunnille ei kuitenkaan aiheudu muutoksesta mitään lisäkustannuksia, sillä katusoitto on nimenomaan sisällytetty kuntien voimassa oleviin sopimuksiin”, Fast jatkaa.

Kaikkeen musiikin julkiseen esittämiseen, myös katusoittoon, tarvitaan aina musiikin tekijöiden ja kustantajien lupa. Live- eli elävän musiikin esitysluvat saa Teostosta, joka myös laskuttaa korvaukset musiikin esittämisestä ja maksaa ne edelleen musiikin tekijöille ja kustantajille.

Pienimuotoinen katusoitto kuuluu siis luvan osalta kuntasopimukseen. Koska kunnat eivät maksa katusoitosta erillistä musiikinesityskorvausta, pienimuotoisesta katusoitosta ei myöskään tarvitse tehdä esitysilmoituksia eikä siitä makseta esityskorvauksia. Kuntien vuosittain maksama, kunnan asukaslukuun perustuva musiikinkäyttökorvaus tilitetään musiikintekijöille kuntien järjestämien konserttien, elävän musiikin tapahtumien ja muun musiikinkäytön raporttien perusteella.

”Olen tyytyväinen, että katusoiton lupa-asiat saatiin nyt musiikin esittämisen osalta kuntoon kaikkia hyödyttävällä ja järkevällä tavalla. Katusoitto kukoistakoon ja elävöittäköön katukulttuuria mahdollisimman monimuotoisena jatkossakin: parhaimmillaan se tekee arjesta hetkeksi juhlan”, Fast päättää.

Artikkelia on muokattu 16.9.2021 selventämällä, että pienimuotoisesta katusoitosta ei tehdä esityilmoituksia, koska siitä ei makseta esityskorvauksia.

Jaa somessa