Siirry sisältöön

Musiikilla on merkitystä oppimateriaaleissa

09.12.2021

Teosto on solminut uudenlaisen sopimuksen musiikin käytöstä Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa, joka julkaisee oppimateriaaleja varhaiskasvatuksesta aikuisopetukseen. Suurin osa oppimateriaaleista julkaistaan nykyisin paitsi painettuina, myös digitaalisessa muodossa ja niiden toivotaan sisältävän enenevässä määrin myös musiikkia.

Uusien julkaisutapojen takia on ollut tarpeen päivittää sopimuksia, jotka koskevat musiikin käyttöä oppimateriaaleissa. Uuden sopimusmallin ansiosta oppimateriaaleissa on mahdollista jatkossa käyttää laajemmin sekä kotimaista että ulkomaista musiikkia – ja musiikin tekijät saavat tästä korvaukset.

”Maailma digitalisoituu ja sen myötä myös musiikkia voidaan hyödyntää yhä uusissa käyttökohteissa. Tavoitteemme on, että musiikin tekijät saisivat kaikista kanavista asiallisen korvauksen teostensa käytöstä”, sanoo Teoston lisensointijohtaja Markus Kaarto.

Otavan mukaan musiikki soveltuu oppimateriaaleihin erinomaisesti, koska se tutkitusti vahvistaa muistijälkeä ja luo vahvoja tunnemielikuvia.

”Esimerkiksi vieraan kielen opiskelussa musiikilla on tärkeä rooli: musiikin kautta sanat ja rakenteet jäävät mieleen ihan huomaamatta. Musiikilla on tietysti myös kulttuurillinen tehtävä, ja se tarjoaa samaistumispintaa”, sanoo Otava Oppimisen palveluiden alakoulun vieraiden kielten kustannuspäällikkö Essi Heiskanen.

Otavan oppimateriaalit ovat digitalisoituneet viime vuosina kovaa vauhtia. Koulu- tai ryhmäkohtaisesti voidaan alakoululaisesta lukiolaiseen asti valita, halutaanko opiskelussa käyttää digikirjoja vai painettuja kirjoja.

“On tärkeää, että oppilas pääsee myös koulupäivän jälkeen kuuntelemaan oppitunneilta tuttuja lauluja ja treenaamaan esimerkiksi vierasta kieltä laulujen kautta“, Heiskanen sanoo.

Lue lisää oppimateriaaleista Otavan oppimisen palveluiden sivuilta.

Jaa somessa