Siirry sisältöön

Musiikin käyttö tv-ohjelmissa ja puffeissa

Synkronointioikeudet ja -korvaukset 

Useimpien televisiossa esitettävien sisältöjen (esim. reality, lifestyle, uutis- ja ajankohtaisohjelmat jne.) synkronointioikeuksia hallinnoi Teoston yhteistyökumppani Nordisk Copyright Bureau NCB, joka myöntää luvat musiikin liittämiseen kuvasisältöön ja laskuttaa synkronoinnin korvaukset, jotka maksetaan musiikin tekijöille ja kustantajille Teoston tilitysten yhteydessä.   

Poikkeus yllä mainittuun ovat Pohjoismaiden (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti) ulkopuolella esitettävät tv-draamat: jos tv-draamaa, johon on liitetty musiikkia halutaan esittää Pohjoismaiden ulkopuolella, synkronointioikeudet ovat automaattisesti tekijän itsensä tai hänen kustantajansa hallinnoimia. Automaattisen itsehallinnoinnin myötä tekijä tai kustantaja sopii musiikin liittämisestä kuvasisältöön ja päättää, minkä suuruisen korvauksen synkronointioikeudesta haluaa laskuttaa. Tekijä tai kustantaja voi myös pyytää NCB:tä hoitamaan laskutuksen puolestaan, jolloin laskun lähettää NCB. 

Tallennusoikeudet ja -korvaukset 

Jos musiikkia sisältävästä tv-ohjelmasta tehdään fyysinen, myyntiin tarkoitettu kuvatallenne, tallennusoikeuksista on sovittava erikseen NCB:n kanssa.

Esitysoikeudet ja -korvaukset 

Tv-ohjelmissa käytetyn musiikin esityskorvauksia hallinnoi Teosto.

Korvaukset maksaa mainosta esittävä tv-kanava.  

Cue sheetit 

Cue sheet on dokumentti, johon listataan tiedot kaikesta elokuvassa käytetystä musiikista. Cue sheetin tekemisestä ja toimittamisesta tarvittaville tahoille (useimmiten sisällön esittäjä ja tekijänoikeusjärjestöt) on vastuussa av-sisällön tuottaja (tuotantoyhtiö). 

Cue sheetin tiedot tarvitaan, jotta tekijänoikeusjärjestöjen kuten Teoston keräämät musiikin esitysoikeuskorvaukset pystytään kohdistamaan musiikintekijöille oikein. Musiikin tekijällä tai hänen kustatajallaan on oikeus pyytää tuotantoyhtiöltä elokuvan cue sheet tarkistettavakseen ennen tuotannon esittämistä. Erityisesti tilausmusiikin osalta on erityisen tärkeää, että cue sheetille ei päädy teoksen työnimi, vaan oikea, tekijän teosilmoituksella kansainväliseen teostietokantaan rekisteröimä teoksen nimi. Esityksiä ei ole mahdollista kohdistaa oikeisiin teoksiin, jos teoksen nimi on eri teosrekisterissä ja cue sheetillä.  

Cue sheetillä ilmoitetaan myös ns. ”teostovapaa” ja itsehallinnoitu musiikki  

Katalogimusiikista puhutaan usein virheellisesti ”teostovapaana”, kun tuotantoyhtiö hankkii musiikin synkronointioikeudet katalogiyritykseltä maksamalla niistä kertakorvauksen. Muutamia harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta myös katalogimusiikin tekijöiden esitysoikeudet ovat kuitenkin tekijänoikeusjärjestöjen kuten Teoston hallinnoimia ja niistä laskutetaan sisältöjen esittäjiltä esityskorvauksia, jotka tilitetään musiikin tekijöille.  

Sama tilanne on säveltäjien tai heidän kustantajiensa itsehallinnoimassa musiikissa. Esimerkiksi teatterilevitykseen tehdyt elokuvat, Pohjoismaiden ulkopuolelle tehdyt tv-draamat ja elokuvat sekä tv-mainokset ovat musiikin tekijän tai musiikkikustantajan itsehallinnoimia vain synkronointioikeuksien osalta, mutta Teosto hallinnoi fyysisiin ja digitaalisiin kopioihin liittyviä tallennusoikeuksia sekä esitysoikeuksia ja laskuttaa niihin liittyvät kopiokorvaukset ja esityskorvaukset.   

Esitys- ja kopiokorvausten vuoksi myös katalogimusiikin ja itsehallinnoidun musiikin käyttö on raportoitava tuotantojen cue sheeteillä.  Tiedot tarvitaan, jotta kerätyt esityskorvaukset voidaan tilittää ja maksaa oikein. 

Lataa kansainvälisesti hyväksytty cue sheet -pohja

Alla olevan linkin kautta voit ladata kansainvälisesti hyväksytyn cue sheet -pohjan. Voit käyttää cue sheetinä myös jotain muuta lomaketta, kunhan se sisältää samat tiedot, mitä virallinen lomake. 

Tv-ohjelman esittäminen ulkomailla 

Jos musiikkia sisältävän tv-ohjelman esitysoikeudet myydään myös ulkomailla, on erittäin tärkeää, että musiikin tekijä saa tästä tiedon voidakseen tehdä Teostolle valvontapyynnön, jolla hän ilmoittaa missä maissa tv-ohjelmaa esitetään. Me välitämme valvontapyynnöt kyseisten maiden tekijänoikeusjärjestöille varmistaaksemme, että musiikin esittämisestä kerätään esityskorvaukset myös ulkomailta. 

Erityisen tärkeää valvontapyynnön tekeminen on silloin, jos tv-ohjelmaa aletaan ensin esittää tai sitä esitetään ainoastaan jossain muussa maassa, kuin Suomessa: emme välttämättä saa tietoa ulkomaisista esityksistä muualta, kuin musiikin tekijältä itseltään.  

HALUATKO MUSIIKKIA ELOKUVIIN JA TELEVISIOON? LUE NÄMÄ:
Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!