Siirry sisältöön

Musiikkialan menetykset koronasta yli 220 miljoonaa

25.08.2020

Vuosi 2020 on iskenyt rankasti suomalaiseen musiikkialaan. Tuoreimman arvion mukaan musiikkialan menetykset koronasta ovat jopa 220 miljoonaa, mikä on yli kolmannes koko alan arvosta. Suurimmat menetykset ovat elävän musiikin alueella ja vaikutukset näkyvät alalla koko ensi vuoden.

Aiemman, huhtikuussa julkaistun arvion mukaan menetykset olivat 150 miljoonaa euroa mutta koronatilanteen pitkittyminen on entisestään heikentänyt musiikkialan selviytymistä. Tapahtumien ja konserttien järjestäminen loppui maaliskuussa, eikä edes rajoitusten hiukan höllennyttyä tapahtumia juurikaan järjestetty. Nyt toinen aalto uhkaa jo kertaalleen syksyllekin siirrettyjä tapahtumia ja kiertueita. 

Music Finlandin tänään julkaiseman tuoreen arvion mukaan elävän musiikin arvon arvioidaankin laskevan edellisvuodesta noin 70 prosentilla, mikä tarkoittaisi vähintään 200 miljoonan tulonmenetyksiä. 

Menetykset näkyvät suoraan niin musiikin tekijöiden, kustantajien, muusikoiden, ohjelmatoimistojen kuin teknisen henkilökunnan tuloissa. Myös tekijöiden sosiaaliturvan epävarma asema on vaikeuttanut musiikkialan ammattilaisten selviytymistä koronakriisissä. 

Musiikkialan arvioidaan myös nousevan koronakriisistä viimeisenä. Menetykset tulevat näkymään esimerkiksi jälkikäteen tilitettävissä tekijänoikeuskorvauksissa koko ensi vuoden. Samoin jatkuvasti lykkääntyvät konsertit, keikat ja tapahtumat siirtävät uusien suunnittelua jatkuvasti eteenpäin. 

Musiikkiala jätti 23.4.2020 valtiovallalle ehdotuksen musiikkialan kriisi- ja elvytyspaketista (pdf), jossa nostetaan hätäapukeinojen rinnalle pitkän tähtäimen rahoitusraami. Siltaavalla, jälleenrakennuksen mahdollistavalla rahoituksella tavoitellaan tekijänoikeuskorvausten ja sävellystilauspalkkioiden romahtamisesta aiheutuvien tulonmenetysten kompensoimista, mutta myös mahdollisuutta kehittää uusia toimintamalleja pahoin kärsineelle alalle.

Lisäksi tekijöiden sosiaaliturvaa parantavilla aloitteilla on pyritty ratkaisemaan arjen haasteita. Vaihtelevassa työmarkkina-asemassa olevien taiteilijoiden sosiaaliturvan ongelmat ovat tulleet käsinkosketeltavaksi koronan aikana.  Teosto oli mukana kesäkuussa 2020 luovuttamassa adressia, jonka tavoitteena on lopettaa tekijänoikeuskorvausten leikkaava vaikutus työttömyysturvaan. Teosto pyrkii omalta osaltaan helpottamaan tilannetta jakamalla loppuvuodesta 2020 miljoonan euron avustukset musiikin säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja kustantajille sekä myöntämällä mm. tekijänoikeusennakoita.  

Jaa somessa