Siirry sisältöön
Ismo Alanko, kuvaaja Pasi Kostiainen
Kirjoittaja: Pasi Kostiainen
Kuva: Pasi Kostiainen

Ismo Alanko: ”Biisinteko on improvisointia”

Ismo Alanko on tehnyt biisejä Hassisen kone- ja Sielun veljet -yhtyeille sekä soolourallaan yli 40 vuoden ajan. Silti hän tuntee aloittavansa musiikin kirjoitustyön joka kerta aivan alusta.

”Biisinteko on minulle tosi pitkälle improvisointia. Oli instrumentti mikä hyvänsä – piano, kitara tai tietokone – niin sillä improvisoidaan”, pitkän linjan musiikintekijä ja rockmuusikko Ismo Alanko sanoo Teoston Säv.San.Sov. -podcastissa.

Ja sitten kun improvisaatio tuottaa jälkeä, joka Alangosta tuntuu olevan linjassa hänen ”sen hetkisten fiilistensä” kanssa, hän alkaa tehdä muistiinpanoja. Musiikillisen rungon valmistuttua alkaa tekstin suoltaminen – usein myös se alkaa saman tien improvisaationa.

”Alan vain tuottaa tekstiä kappaleen rytmiin ja tunnelmaan.”

Aihettakaan ei tarvitse olla valittuna.

”Se on hyvin vaistonvaraista toimintaa. Jälkeenpäin en useinkaan tiedä, miksi olen päätynyt näihin ratkaisuihin.”

Mikä sitten saa Ismo Alangon kirjoittamaan uutta musiikkia? Se tunne, että sisällä on jonkinlainen ”möykky”. Uutta musiikkia, joka pitää saada ulos.

”En ole vielä koskaan ajatellut, että mun ura tarvitsee nyt uuden levyn ja mun pitää saada nyt ne uuden levyn biisit tehtyä ja piste.”

”Olen aina pitänyt fokuksen siinä, millaista musiikkia haluaisin itse kuulla. Olen ehdottomasti oman musani suurin fani ja ankarin kriitikko”, hän sanoo.

Haastattelijana musiikkitoimittaja Pasi Kostiainen.

Jakso Spotifyssa