Siirry sisältöön

Polaris Nordic -tutkimuksen tulos: pohjoismaisista kuluttajista jo 90 % käyttää musiikin suoratoistopalveluita

07.11.2018

Melkein kaikki pohjoismaiset kuluttajat striimaavat musiikkia, mutta vain 43 % kuluttajista käyttää maksullisia striimauspalveluita. Musiikkia striimataan viikossa keskimäärin yli 11 tuntia. Käytetyin palvelu musiikin kuluttamiseen on YouTube ja toiseksi käytetyin Spotify, mutta Facebookin ja Instagramin osuus kasvaa koko ajan. Vaikka 69 % pohjoismaiden väestöstä on sitä mieltä, että musiikin tekijöiden tulisi saada korvaus musiikkinsa käytöstä myös onlinepalveluissa, pelkästään ilmaispalveluita käyttävien osuus on noussut merkittävästi: vuonna 2017 pelkästään ilmaispalveluita käytti 40 % kuluttajista, nyt jo 47 %. 

Maksullisten striimauspalveluiden tyypilliset käyttäjät Pohjoismaissa:

  • Pääosin 18-29-vuotiaita, myös 30-39-vuotiaat vielä melko aktiivisia
  • Talouden yhteenlasketut vuositulot muuta väestöä useammin yli 93 000 euroa
  • Suosikkigenret musiikissa rap/hip-hop, vaihtoehto & indie, r’n’b/urbaani, pop ja EDM
  • Striimaavat musiikkia viikon aikana keskimäärin lähes 14 tuntia
  • Käyvät aktiivisesti myös konserteissa
  • Katsovat myös tv- ja elokuvasisältöjä suoratoistona

Muun muassa nämä tiedot käyvät ilmi Teoston ja kahden muun pohjoismaisen musiikin tekijänoikeusjärjestön tilaamasta tutkimuksesta, joka toteutettiin syyskuussa 2018.  Suomessa tutkimukseen osallistui yli tuhat 12-65-vuotiasta vastaajaa. 

Suomalaiset ja ruotsalaiset ahkerimpia striimaajia

Erityisen ahkerasti striimauspalveluita käytetään Suomessa ja Ruotsissa: kummassakin maassa musiikkia striimaa jo 92 % väestöstä.

Ilmaispalveluiden käyttö on yleisintä Suomessa: 67 % suomalaisista käyttää ilmaisia suoratoistopalveluita ja vain 26 % maksullisia palveluita. 8 % suomalaisista ilmoittaa, että ei käytä suoratoistopalveluita ollenkaan. Muissa Pohjoismaissa maksullisia palveluita käyttää lähes puolet striimaajista (Tanskassa 46 %, Ruotsissa 51 % ja Norjassa 50 %).

Käytetyin ilmaispalvelu Suomessa on YouTube: 85 % vastaajista kuuntelee musiikkia ja katselee musiikkivideoita YouTubesta (Facebook 18 % ja Instagram 12 %).  Maksullisista palveluista suosituin on Spotify, jota käyttää 51 % vastaajista. Toiseksi käytetyin palvelu on uusi tulokas YouTube Music, jota ilmoitti käyttävänsä 10 % vastaajista. Kolmantena listalla olevan iTunesin käyttö on vähäistä: vain 8 % vastaajista ilmoitti käyttävänsä palvelua.

Paljon musiikkia kuuntelevat suosivat kuitenkin maksullisia palveluita: viikkotasolla musiikkia kuunnellaan maksullisista palveluista yli 14 tuntia ja ilmaispalveluista vajaat 8 tuntia.

Radion asema järkkymätön uuden musiikin löytämisen lähteenä, YouTuben ja musiikkipalveluiden merkitys kasvaa

Radio edelleen kaikissa Pohjoismaissa väline, jonka kautta uusi musiikki useimmin löytää suuret yleisöt: Suomessa 37 % kaikista vastaajista löytää uuden musiikin edelleen radion avulla. Parhaiten radio kuitenkin tavoittaa yli 40-vuotiaat, nuorimmat ikäryhmät luottavat uusien suosikkien löytämisessä YouTubeen (33 %) ja kavereiden suosituksiin (20 %).

YouTuben merkitys kasvaa kuitenkin tasaista vauhtia koko väestön keskuudessa: kahdessa vanhimmassakin ikäryhmässä YouTube oli toiseksi suosituin väline uuden musiikin löytämiseen.

Striimaajat käyvät myös eniten konserteissa, pop ja rock suosituimmat musiikkityylit

Musiikin suoratoistopalveluiden käyttäjät käyvät myös keskimääräistä enemmän keikoilla tai konserteissa. Useammassa kuin yhdessä live-musiikin tapahtumassa käyvien määrä on kuitenkin samaan aikaan laskenut, mikä on ollut nähtävissä myös Teostolle raportoitavissa tiedoissa: usean pienemmän keikan sijaan käynnit keskittyvät isoihin megatapahtumiin.

Suomessa kuten muissakin Pohjoismaissa suosituimmat musiikkityylit ovat pop ja rock. Muita tutkimusmaita suositumpaa Suomessa on kuitenkin myös 70- ja 90-luvun musiikki sekä elektroninen tanssimusiikki.

Yli puolet suomalaisista käyttää maksullisia palveluita tv-sarjojen ja elokuvien striimaukseen

58 % suomalaisista on käytössään vähintään yksi tv-sarjojen ja elokuvien striimauspalvelu. Suosituin palvelu Suomessa kuten kaikissa muissakin Pohjoismaissa on Netflix, toiseksi suosituin Elisa Viihde ja kolmanneksi on kirinyt sijoitustaan edellisvuodesta merkittävästi nostanut C More. Vapaasti vastaanotettavien tv-kanavien luvatussa maassa maksullisten palveluiden viikottainen käyttöaika niiden tilaajien keskuudessa on huomattava, liki 12 tuntia.

Facebook käytetyin sosiaalinen media kaikissa Pohjoismaissa, Instagram kirinyt kakkoseksi

Facebookia käyttää Suomessa 74 % vastaajista, mikä on vähemmän kuin muissa tutkimusmaissa (Tanska 84 %, Ruotsi 79 % ja Norja 85 %). Instagram on noussut toiseksi suosituimmaksi palveluksi Ruotsissa, Tanskassa ja Suomessa, jossa sitä käyttää 42 %. Facebookin ja Instagramin jälkeen käytetyimmät palvelut Suomessa ovat Twitter, Pinterest ja Snapchat.

HUOM! Yli 100 % olevissa tuloksissa on ollut ollut mahdollista valita useita vastausvaihtoehtoja.

Polaris Nordic Digital Music Survey -tutkimus

Pohjoismaisten tekijänoikeusjärjestöjen (Teosto, Tanskan Koda ja Norjan TONO) muodostaman yhteenliittymän Polaris Nordicin tilaama tutkimus toteutettiin kaikissa maissa syyskuussa 2018.  Suomessa tutkimukseen osallistui yli tuhat 12-65-vuotiasta vastaajaa. Tutkimus toteutettiin nyt neljännen kerran, ensimmäinen tutkimus tehtiin vuonna 2014.

Jaa somessa