Siirry sisältöön

Se biisi kosketti – Tarinoita elämän käännekohdista ja arjen sattumuksista

06.06.2013

Teosto keräsi toukokuussa 85-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi tarinoita ja muistoja hetkistä, joissa suomalainen musiikki on ollut läsnä. Tarinoita kertyi lähes kolmesataa.

”Tarinoista välittyi koko suomalainen sielunmaisema, ja tarinat osoittivat, että musiikki ilahduttaa, lohduttaa ja koskettaa sekä arjessa että elämän tärkeimmissä hetkissä. Musiikki on pystynyt pukemaan sanoiksi ilot ja surut, ja monelle kertojalle oli tullut jotain kappaletta kuunnellessa tunne, että tässä puhutaan juuri minun elämästäni”, Teoston viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tomi Korhonen toteaa.

”Nimenomaan suomalaisen musiikin merkitys meille suomalaisille elämysten luojana, muistojen synnyttäjänä ja lohduttajana tuli vahvasti esiin.”

Monella kertojalla oli lämpimiä muistoja festareilta tai nuoruudenkesistä, jolloin yhteisyydentunne syntyi yhdessä musiikkia kuuntelemalla – vaikka kaatosateessakin. Usein musiikkimuistot liittyivät myös elämän tärkeisiin käännekohtiin, kuten rakastumiseen, lapsen syntymään ja ikuisen ystävyyden kehittymiseen.

Moni kertojista oli kohdannut myös voimakkaan musiikkielämyksen kuuntelemalla musiikkia, josta ei tiennyt etukäteen mitään.

Yllättävän moni tarinoista kertoi läheisen kuolemasta, erosta ja menetyksestä. Näistä tarinoista välittyi vahvasti, miten musiikilla on ollut surullisissa ja masentavissa hetkissä terapeuttinen merkitys.

”Missä muruseni on” kosketti useita

Usean kertojan musiikkimuistoihin liittyi eri tavoin Jukka Immosen, Mariskan ja Jenni Vartiaisen säveltämä ja sanoittama Missä muruseni on. Monesti mainittuja olivat myös Yö-yhtyeen ja vaikkapa Samuli Putron kappaleet.

Missä muruseni on -laulun tekijätiimiin kuulunut Mariska on iloinen laulun saamasta suosiosta:

”Musta on ollut aivan upeeta seurata Murusen kulkua. Tottahan se on unelmien täyttymys, että niin moni siitä biisistä on tykännyt. Olen kiitollinen että sain olla mukana sellaisessa dream teamissa nikkaroimassa laulua”, Mariska itse sanoo.

”Podin siihen aikaan myös kovaa ikävää, koska en voinut nähdä ihastustani. Yhtäkkiä ratas kävi raksuttamaan ja aloin rustata lohtulaulua helpottaakseni omaa ikävää ja surua. Vaikeuksia oli muruseni-sanan kanssa. Moni sanoi, ettei sellaista sanaa voi käyttää. Onneksi kuitenkin Jenni ja Jukka näyttivät vihreää valoa ongelmasanalle ja otimme riskin.”

Mariskalle itselleenkin – niin kuin myös monelle kuulijalle – laulu tuotti lohtua:

”Oivalsin tekstiä tehdessäni, että sureminen on turhaa, sillä eihän välimatka ole erottava tekijä. On sama, onko kaksi pistettä sentin tai tuhannen kilometrin päässä, sillä maailmankaikkeus on yhtä ja samaa kokonaisuutta.”

Musiikkiin liittyvän tarinan tai muiston lähettäneiden kesken Teosto arpoi kolme lippupakettia kotimaisille kesäfestareille. Voittajat olivat Heidi Sairanen Nokialta, Sari Herttua Nivalasta ja Kaisa Närvänen Tampereelta.

Jaa somessa