Siirry sisältöön

Tekijänoikeuskorvauksien verotuksesta ja yrittäjyydestä

14.07.2016

Tekijänoikeuskorvauksien verotusta käsiteltiin heinäkuussa SuomiAreenan paneelikeskustelussa, joka poiki vilkasta keskustelua aiheen tiimoilta myös mediassa ja verkossa.

Suurella osalla suomalaisista ammattimaisista musiikintekijöistä on musiikkiin liittyvää yritystoimintaa, mutta tällä hetkellä ammatimaisten musiikintekijöiden verokohtelu ei ole tasa-arvoista muiden yrittäjien kanssa.

Tekijänoikeuskorvausten verokohtelu estää tällä hetkellä yritystoiminnan mielekkään harjoittamisen, koska Teoston maksamat tekijänoikeuskorvaukset ovat verokortilla verotettavaa ansiotuloa, eikä tulouttaminen yritykselle ole mahdollista. Vaikka musiikintekijä harjoittaisi musiikkiin liittyvää liiketoimintaa, hän ei silti pystyisi saamaan tekijänoikeustuloa samaan tulolähteeseen muun musiikkiin liittyvän liiketoiminnan kanssa. Yrityksen kautta toimimisen pitää olla mahdollista, mutta kuitenkin täysin musiikintekijän oma valinta.

Keskeisin ongelma musiikin tekijänoikeuskorvausten verotuksessa on Suomen ja Ruotsin lainsäädäntöjen ja soveltamiskäytäntöjen välinen ero, joka houkuttelee yhä enemmän menestyviä tekijöitä Teostoa vastaavan ruotsalaisen tekijänoikeusjärjestön STIMin ja mahdollisesti muidenkin EU-alueen järjestöjen asiakkaiksi. Ruotsin joustavammaksi koettu tekijänoikeuskorvausten verokohtelu näyttää viime vuosina muodostuneen yksittäisille musiikin tekijöille yhä merkittävämmäksi vetovoimatekijäksi.

Tämä heikentää kansainvälistä kilpailukykyä ja siirtää tulovirtoja, investointeja ja luovan alan kasvupotentiaalia pois Suomesta.

Verotuksen suhteen luovalla alalla ollaan toiveikkaita – nykyinen hallitus on kirjannut strategiaohjelmaansa tavoitteen epäkohdan korjaamiseksi ja toivottavasti tekijänoikeustulojen tilittäminen yritykselle ns. Ruotsin mallin tavoin onnistuisi Suomessa mahdollisimman pian.

Lisätietoja:

Katri Sipilä
Toimitusjohtaja
040 5803430

Riikka Railimo
Yhteiskuntasuhteiden ja kansainvälisten asioiden päällikkö
040 504 35 21

Jaa somessa