Siirry sisältöön

Teosto solmi vastavuoroisuussopimuksen eteläkorealaisen Komcan kanssa

28.01.2013

Suomalaisten musiikintekijöiden rahat kotiutuvat jatkossa myös Aasian kasvavilta markkinoilta

Suomalaisten musiikintekijöiden järjestö Teosto on solminut vastavuoroisuussopimuksen eteläkorealaisen tekijänoikeusjärjestö Komcan kanssa. Sopimus tulee voimaan taannehtivasti vuoden 2012 alusta.

”Tällä sopimuksella varmistetaan se, että suomalaisten musiikintekijöiden menestys Etelä-Korean kasvavilla markkinoilla näkyy myös heidän saamissaan tekijänoikeuskorvauksissa”, sanoo Teoston toimitusjohtaja Katri Sipilä.

Aasian musiikkimarkkinat ovat nopeimmin kasvava markkina maailmassa. Suomalaiset musiikintekijät ovat viime vuosina saavuttaneet menestystä mm. Japanissa, Taiwanissa ja Etelä-Koreassa. Esimerkiksi Risto Asikaisen ja Mikko Tammisen SHINee-yhtyeelle kirjoittama Ready or Not-kappale nousi muutama vuosi sitten Etelä-Koreassa listaykköseksi. Paremmin Stiginä tunnettu Pasi Siitonen oli puolestaan mukana viime vuoden lopulla Taiwanissa, Malesiassa ja Singaporessa listaykköseksi nousseen Jolin Tsain kirjoittajatiimissä.

Suomalainen musiikintekijä saa tekijänoikeuskorvauksia myös silloin, kun hänen teoksiaan esitetään ulkomailla. Tämä edellyttää, että esitykset tulevat Teoston sisarjärjestön tietoon kyseisessä maassa. Käytännössä ulkomaiset tekijänoikeusjärjestöt laskuttavat musiikin käyttäjää (radio- ja tv-yhtiötä, tapahtumanjärjestäjää jne.) omassa maassaan sovellettavien hintojen mukaan. Tämän jälkeen järjestöt tilittävät suomalaisille musiikintekijöille kuuluvat esityskorvaukset Teostoon ja Teosto maksaa korvaukset esitettyjen teosten tekijöille.

Teostolla on vastavuoroisuussopimus 66:n eri puolilla maailmaa toimivan tekijänoikeusjärjestön kanssa. Lista kaikista vastavuoroisuussopimuksen piirissä olevista järjestöistä ja maista löytyy Teoston verkkosivuilta osoitteesta www.teosto.fi/tekijat/artikkelit/ulkomaan-toiminta

Jaa somessa