Siirry sisältöön

Teostolla panostetaan työhyvinvointiin liikunnalla

12.04.2019

Suomen Olympiakomitea myönsi hiljattain Teostolle Suomen Aktiivisin Työpaikka -sertifikaatin. Sertifikaatti myönnetään työpaikalle, jossa huolehditaan työntekijöiden päivittäisestä jaksamisesta liikuntaan panostamalla. Teosto sai sertifikaatin myöntämistä edellyttävässä kartoituksessa kiitosta erityisesti henkilöstöliikunnan aktiviteettien määrästä ja laadusta, olosuhteista – joihin kuuluvat esimerkiksi hyvät pukuhuonetilat työmatkaliikuntaa tukemaan – sekä henkilöstöliikunnan rahallisen tuen määrästä.

− Lähdimme mukaan Suomen Aktiivisimmat Työpaikat -kartoitukseen, sillä halusimme saada ulkopuolisen arvion nykyisten panostustemme laadusta ja riittävyydestä sekä tietysti myös uusia ideoita henkilöstöliikunnan kehittämiseen. Sertifikaatin saaminen oli iloinen yllätys, ja Suomen Olympiakomitean asiantuntijoilta olemme saaneet konkreettisia vinkkejä ja työkaluja, joiden avulla saamme entisestäänkin parannettua työhyvinvointia liikunnan avulla, Teoston henkilöstöjohtaja Inka Huttunen kertoo.

Kartoituksen yhteydessä huomattiin, että suurimmalla osalla suomalaisista työpaikoista tuetaan henkilöstön liikkumista, mutta eniten tukea käyttävät hyväkseen ne henkilöt, jotka liikkuisivat muutenkin. Teostolla halutaankin tavoittaa erityisesti se osa henkilöstöä, joka ei vielä ole löytänyt liikunnan iloa ja sen vaikutuksia työhyvinvointiin, ja rohkaista heitä tulemaan mukaan liikkumaan.

− Liikunnan positiivinen vaikutus työhyvinvointiin ja työkulttuuriin on monin tutkimuksin osoitettu: vähäinenkin liikunta laskee stressitasoja ja auttaa palautumaan. Asiantuntijatyö Teostolla on aika ajoin kiireistä ja stressaavaa, joten kaikki palautumisen keinot on hyvä ottaa käyttöön. Päivän aikana voimme tukea työhyvinvointia mikropalautumisella, kuten lounas- ja kahvitauoilla tai taukoliikunnalla. Vapaa-ajalla puolestaan tuemme erilaisia liikuntamuotoja niin liikunta- ja kulttuuriseteleiden kuin HeKe -henkilöstökerhon kautta, Huttunen jatkaa.

Vuonna 2019 teostolaisilla on myös ensimmäistä kertaa mahdollisuus osallistua Firstbeat-mittauksiin, joiden pohjalta jokainen saa henkilökohtaisen hyvinvointianalyysin. Syketutkimuksella selvitetään, ovatko lepo ja aktiivisuus tasapainossa sekä tunnistetaan stressaavat tekijät työssä. FirstBeat-mittauksella halutaan antaa jokaiselle henkilökohtainen näkymä siihen, miten hyvin elämä on balanssissa ja miten eri tekijät, kuten liikunta ja ravinto, vaikuttavat jaksamiseen.

Tekijänoikeusturnauksia, joogaa ja estejuoksukilpailuja

Teoston henkilökuntakerho – tuttavallisemmin HeKe – organisoi henkilöstön virkistys- ja harrastustoimintaa ja järjestää erilaisia liikunnallisia aktiviteetteja ympäri vuoden monipuolisen kulttuuritoiminnan lisäksi. Kerhon tarkoituksena on paitsi tukea Teoston työhyvinvointistrategiaa, myös edistää yhteishenkeä järjestämällä henkilöstön näköistä yhdessä tekemistä sekä tarjota uusia elämyksiä.

− Järjestämme erilaisia lajikokeiluja, joihin on helppo kenen tahansa tulla mukaan. Menneen talven ohjelmaan on kuulunut muun muassa hot joogaa ja keilaamista, ja seuraavaksi toivelistalla on käydä tutustumassa Fustraan. Keräämme porukkaa osallistumaan yhdessä myös liikuntatapahtumiin: suunnitteilla on osallistua Helsinki Midnight Runiin, ja rämäpäisimmät teostolaiset ovat jo ilmoittautuneet syksyllä järjestettävään Tough Viking -estejuoksukisaan Music Mob -tiiminä, HeKen puheenjohtaja Heini Eskelinen-Räsänen kertoo.

HeKe pitää esillä myös arkiliikunnan merkitystä. Suunnitteilla on osallistua marraskuussa järjestettävään Porraspäivät -kampanjaan, jolla kannustetaan käyttämään portaita hissin sijaan. Teostolle kyseinen haaste istuu paremmin kuin hyvin, sillä toimistotilat sijaitsevat 5. ja 6. kerroksessa. Toimistolta löytyy myös kunnon valikoima jumppakuminauhoja ja keppejä kesken työpäivän aikana tehtävään taukojumppaan, ja yhteistä taukojumppaa järjestetään säännöllisesti.

HeKe on joka kevät mukana järjestämässä muiden tekijänoikeusjärjestöjen kanssa Tekijänoikeusturnausta, jossa järjestöt kisaavat keskenään joka vuosi vaihtuvassa lajissa. Tänä vuonna lajiksi valikoitui laserpeli Megazone, ja aikaisempina vuosina tekijänoikeusjärjestöjen kuninkuudesta on kisattu esimerkiksi kirkkovenesoudussa ja keilaamisessa. Teostolaisia on perinteisesti myös osallistunut hyvä joukko joka vuotiseen Kilometrikisaan, jossa omistautuneimmat teostolaiset ovat polkeneet kisa-aikana tuhansia kilometrejä.

Jaa somessa