Esiintyjät sen kertoivat: Suomen parhaat keikkapaikat ovat Tavastia, G Livelab Tampere ja Lutakko
Teoston huhtikuussa 2025 tekemän kyselyn mukaan kolme Suomen parasta alle tuhannen kuulijan keikkapaikkaa keikkailevien muusikoiden, esiintyjien ja artistien mielestä ovat Tavastia, Tampereen G Livelab ja Lutakko. Hyvän esiintymispaikan tekevät sijainti, tila, äänentoisto, ystävällinen henkilökunta ja tunnelma.
Teoston kyselyyn Suomen parhaasta alle 1000 asiakkaan keikkapaikasta vastasi 290 keikkailevaa artistia, esiintyjää tai muusikkoa. Musiikinlajia ei kyselyssä rajattu.
Vastauksissa korostuivat ennen muuta keikkapaikan tekniikan toimivuus, akustiikka, tilan koko, esiintymispaikan sijainti, henkilökunnan avuliaisuus sekä hyvä tunnelma. Kaikki kolme parhaaksi valittua paikkaa sijaitsevat julkisen liikenteen solmukohdissa keskellä kaupunkia. Paikoissa panostetaan henkilökunnan koulutukseen ja pidetään teknisen henkilökunnan asiantuntemusta todella tärkeänä. Kaikki kolme myös kasvattavat uusia yleisöjä ikärajattomilla keikoilla.
Tilaa TeoStory-uutiskirje
Haluatko tiedon uusista TeoStory-artikkeleista sähköpostiisi? Tilaa TeoStory-uutiskirje, niin saat kuukausittain koosteen uusista jutuistamme!
Legendaarinen Tavastia loistaa ykkösenä

”Jotta saadaan aikaan hienoja konserttielämyksiä, sekä esiintyjä että kuulija on huomioitava. Ilman heitä esiintymispaikka ei ole mitään. Tavastian osaava henkilökunta ottaa esiintyjät ja kuulijat vastaan kunnioittavasti ja rakkaudella”, vuosi sitten tehtävässään aloittanut Tavastian toimitusjohtaja Mari Hatakka lupaa.
Vuonna 1970 perustettu Tavastia-klubi on kansainvälisestikin vertailtuna todella pitkäikäinen esiintymispaikka. Siellä järjestetään vuodessa noin 200 keikkaa. Asiakaspaikkoja on noin 700, ja ne ovat pääosin seisomapaikkoja. Tavastia on osa suomalaista rock- ja pop-historiaa.
”Ensimmäinen keikka Tavastialla on esiintyjien uralla virstanpylväs, samoin ensimmäinen loppuunmyyty keikka Tavastialla. Sen jälkeen keikkamyyjä voi nostaa hintoja”, Hatakka naurahtaa.
Artistit mielellään ottavat kuvia itsestään Tavastian takahuoneessa, missä heidän idolinsa ovat valmistautuneet keikkaan ennen heitä.
”Vedämme myös pienempää Semifinalia, missä moni aloittaa esiintymisuransa. Esiintyjämme ovat keskenään tosi erilaisia, ja osa on vasta löytämässä yleisönsä. Meille on tärkeää tavoittaa erilaisia yleisöjä.”
Tavastiaa pyörittää Helsingin Rock & Roll Oy, ja se toimii Hämäläisten ylioppilassäätiön omistamissa tiloissa Kampissa. Tiloihin tehdään jatkuvasti pieniä muutoksia, mutta hyvin varovasti isompia.
Me olemme alusta, ja artisti tekee taian. On tärkeää, että pysymme ajankohtaisena ja pidämme katseemme tulevassa.
”Pääsalimme on erinomaisen muotoinen, korkea juhlatila. Siellä ei ole oikeastaan muuta kuin seinät ja tekniikka. Tila toimii keikkapaikkana todella hyvin: Tavastian lava on optimikokoinen, ja kaikki näkevät lavalle hyvin. On tärkeää, että tilan äänentoistolaitteet ja valot ovat ajan tasalla. Uusimme esimerkiksi miksauspöydän vuosi sitten. Yksinkertaisessa tilassa tunnelma syntyy valojen avulla, ja meillä on parempi soundi kuin missään muualla”, Hatakka sanoo.
Hatakka painottaa, että ihmiset tulevat keikalle kiinnostavien artistien vuoksi.
”Me olemme alusta, ja artisti tekee taian. On tärkeää, että pysymme ajankohtaisena ja pidämme katseemme tulevassa. Samalla menneiden keikkojen tunnelmat ovat jääneet seiniimme. Parasta keikoilla on yleisön riemu ja voima. Kuulijoiden ja esiintyjien yhdessä luoma energia on joka kerta mahtava kokemus. Live-keikkaa ei korvaa mikään”, Hatakka vakuuttaa.
Toisen sijan saa tyylikäs G Livelab Tampere

Suomen Muusikkojen liitto ry perusti ensimmäisen G Livelabin Helsinkiin vuonna 2016 ja toisen Tampereelle 2019. G Livelab Tampere on Teoston kyselyn toiseksi suosituin keikkapaikka ja G Livelab Helsinki kuudenneksi suosituin.
Tampereen G Livelab sijaitsee historiallisessa Frenckellin pannuhuoneessa aivan Tampereen Keskustorin vieressä. Esiintymistila on intiimi. Siellä on 250 asiakaspaikkaa, ja ne ovat tapahtumasta riippuen istuma- tai seisomapaikkoja. Lava on noin 40 senttiä korkea, joten yleisö on hyvin lähellä esiintyjää.
”Panostamme todella paljon esiintymistilanteisiin ja -tekniikkaan. Arvostettu äänentoistolaitteiden valmistaja Genelec on sponsorimme, ja meillä on studiotasoiset Genelecin laitteet. Lisäksi Aalto-yliopisto on kehittänyt tilojemme keinoakustiikkaa. Tämän ansiosta äänenlaatu on huippuluokkaa, ja tila sopii eri musiikinlajien esittämiseen”, G Livelab Tampereen toimitusjohtaja Annamaija Saarela toteaa. Hän on toiminut tehtävässään klubin toiminnan alusta asti.
G Livelabissa on tiimi, joka osaa puhaltaa yhteen hiileen. Tätä työtä tehdään rakkaudesta lajiin.
G Livelabissa lähdetään liikkeelle esiintyjien hyvinvoinnista – ovathan muusikot klubin omistajia. Takahuoneessa on esimerkiksi suihkut ja pesukone.
”Meillä on järkevät esiintymisajat, artistia on vastaanottamassa osaava ja ystävällinen henkilökunta, paikalla ovat kaikki sovitut laitteet ja soittimet ja takahuonetilat ovat viihtyisät. Tarjoamme lisäksi esiintyjille hyvää ruokaa. Kun esiintyjillä on kaikki kunnossa, he voivat antaa parhaansa ja yleisö nauttii”, Saarela kertoo.
G Livelabissa esitetään monenlaista musiikkia: rockia, popia, kansanmusiikkia, jazzia ja klassista. Keikat ovat pääsääntöisesti ikärajattomia.
”Haluamme tehdä uuden yleisön kasvatustyötä. Nimessämme on tuo lab, eli kokeilemme myös ihan uusia esityskonsepteja.”
Kolmantena Jyväskylän maineikas Lutakko

Lutakkoa vetää Jyväskylän Elävän Musiikin Yhdistys Jelmu ry, ja se toimii suurelta osin vapaaehtoistyön voimin. Palkattuun henkilökuntaan kuuluu kuusi henkilöä.
”Ilman noin sataa vapaaehtoista työntekijäämme toimintamme ei olisi mahdollista. Tietyllä keikalla ovat töissä ne ihmiset, jotka haluavat kokea juuri sen keikan. Tarvitsemme noin 15 vapaaehtoista joka keikkaa varten, ja se vaatii paljon. Onneksi monet ovat tosi sitoutuneita”, Jelmu ry:n toiminnanjohtaja Jonna Paananen sanoo. Hän on toiminut tehtävässään 2000-luvun alusta asti.
Lutakko perustettiin vuonna 1990 purku-uhan alla olevaan kiinteistöön, ja aluksi Jelmu taisteli pelastaakseen rakennuksen. Alun perin leipomoksi rakennetun tilan peruskorjaus tehtiin osin vapaaehtoisvoimin. Vuosien mittaan teollisuusalue Lutakon ympärillä on siistiytynyt ja vaurastunut.
”Talotaistelun jäljiltä kiinteistö on meidän oma ja meidän vastuullamme. Tila on hyvin pelkistetty, meillä on vain joitain graffiteja seinällä. Äänentoistolaitteemme ovat hyvät ja panostamme tekniikkaan aina kun rahaa on.”
Henkilökunnan tehtävä Lutakossa on vahvistaa hyvää meininkiä. Bändin jäsenet ovat meidän työkavereitamme keikkailtana.
Lutakossa jyväskyläläiset nuoret saavat harrastaa saman henkisten ihmisten kanssa, ja moni keikka on ikärajaton. Lutakossa on asiakkaille 530 seisomapaikkaa, ja keikkoja on noin 130 vuodessa.
”Jyväskyläläinen yleisö on välitöntä ja lähtee usein helposti mukaan, vaikka ei tuntisi bändiä. Meillä on hyvä maine esiintyjien keskuudessa. Bäkkärillä tunnelma on rennon kotoisa. Artistit tallustelevat täällä alushousuissa saunaan ennen keikkaa, ja tarjoamme heille kotiruokaa.”
Paananen nauttii siitä, että koskaan ei tiedä, mitä illan aikana tapahtuu.
”Tunnelma on artistin ja yleisön luomus. Henkilökunnan tehtävä on vahvistaa hyvää meininkiä. Bändin jäsenet ovat meidän työkavereitamme keikkailtana, ja olen onnekas, kun saan olla siinä kokonaisuudessa mukana.”
Kärkikolmikkoa johtavat naiset
Kyselyssä parhaiten menestyneiden esiintymispaikkojen toimitus- ja toiminnanjohtajat ovat sattumalta naisia. He itsekin kiinnittivät asiaan huomiota. Jonna Paananen on ollut edelläkävijänä Lutakon johdossa jo 25 vuotta.
”Ala on onneksi naisistunut tuona aikana, mutta johtavissa rooleissa ei edelleenkään ole yhtä paljon naisia kuin miehiä. Olen todella kyllästynyt siihen, että hyvä veli -rinki päättää edelleen asioista ja rekrytoinneista”, Paananen sanoo.
Annamaija Saarela huomauttaa, että vaikka toimitusjohtajat ovat nykyään yhä useammin naisia, ohjelmapäälliköt ovat edelleen pääosin miehiä. Mari Hatakka on tyytyväinen, että naisia on viimein alettu valita enemmän venue-alan johtotehtäviin.
”En kuitenkaan ajattele, että minut valittiin tähän tehtävään, koska olen nainen. Minut valittiin, koska olin tehtävään sopivin ihminen”, Hatakka toteaa.
Suomen TOP 10 -keikkapaikat esiintyjien mielestä

Teoston kyselyssä esiintyjien mielestä parhaat keikkapaikat sijoittuvat pääasiassa Helsinkiin ja Tampereelle, mutta myös Ouluun ja Jyväskylään. Vastaajien kommentit kertovat, miksi juuri nämä esiintymispaikat ovat erityisiä.
- Tavastiaklubi (Helsinki)
"Legendaarinen, sopivan kokoinen.”
”Erinomaiset puitteet keskellä Helsinkiä, rikas historia yhtenä vanhimpana klubina. Hyvä tekniikka, henkilökunta, sekä puitteet keikkailevalle artistille.”
”Tunnelma, äänentoisto, backstage, sijainti.” - G Livelab Tampere
”Venue on upea, huippuluokan äänentoisto ja talon backline, esiintyjistä pidetään hyvää huolta joka tilanteessa, takahuonetarjoilut.”
”Kaunis tila, loistava soundi, tekniikka ja henkilökunta. Kaikki toimii tip top. Tuntuu, että bändejä arvostetaan.” - Lutakko (Jyväskylä)
”Hyvä logistiikka, ruoka ja majoitus, tekniikka, ja henkilökunta.”
”Ruoka, tunnelma, lavasoundi, lämpö&läheisyys = tarkoittaen sitä, että on aina tervetullut mestoille. Plussana toki 2 erillistä bäkkäriä, sauna ja oma wc. Ja roudaukseen hissi!!!” - Vastavirta-klubi (Tampere)
"Backline valmiina, hyvä henkilökunta, jättimäinen takahuonetila ja ennen kaikkea hyvä meininki.”
”On rohkeutta järjestää kokeellisempia ja vaihtoehtoisempia iltoja.” - On The Rocks (Helsinki)
"Sijainti sekä korkeatasoinen äänentoisto, tekniikka ja valaistus.”
”Kaikki vaan toimii tekniikasta henkilökunnan avuliaisuuteen ja ammattimaisuuteen.”
”Hyvä lava + tekniikka ja hyvä meininki.” - G Livelab Helsinki
”Mahtavat puitteet, akustiikka, henkilökunta, sijainti.”
”Hyvä kohtelu, hyvät soundit.”
”Osaava ja ystävällinen henkilökunta, loistavat tekniset puitteet, äänentoisto, mukava tapahtumakonsepti.” - Tukikohta (Oulu)
"Matala kynnys kaikille järjestää laadukas tapahtuma. Talo maksaa teknikon ja äänentoisto on laadukas.”
”Missään ei hoideta hommia yhtä lailla pieteetillä. Tukikohta on paikka johon ajaa mielellään yhdeksän tuntia pistokeikalle, koska Tukikohdalla on aina hyvä olla.” - Tullikamari: Pakkahuone/Klubi (Tampere)
"Sopivan intiimi, ei liian suuri, hyvä soundi yleisesti, hyvä maine."
"Puitteet kunnossa, hyvä lava, tunnelma kymppi.”
"Vanha, perinteinen hyvällä äänentoistolla.” - Telakka (Tampere)
”Pitävät hyvää huolta esiintyjistä, äänentoisto talon puolesta ammattitaidolla hoidettuna ja hyvä tunnelma.”
”Kaikki toimii, hyvä fiilis.”
”Open to all kinds of music, great sound system, treats artists well.” - Lepakkomies (Helsinki)
”Ihanan intiimi tunnelma, toimiva tekniikka ja ystävällinen, kannustava henkilökunta takaavat mieleenpainuvan kokemuksen.”
”Välittömin tunnelma.”
Tilaa TeoStory-uutiskirje
Haluatko tiedon uusista TeoStory-artikkeleista sähköpostiisi? Tilaa TeoStory-uutiskirje, niin saat kuukausittain koosteen uusista jutuistamme!