Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Juhana Unkuri
Kuva: Tero Ahonen / evamanu.com

Eva ja Manu eivät tee mitään puolitulella

Nyt Eva&Manu viimeistelee toista levyään, joka on tarkoitus julkaista elokuussa. Evan mukaan se tulee eroamaan debyyttialbumista.

”Olemme menneet urallamme eteenpäin. Tuomme tälle levylle itsestämme uusia puolia, muun muassa elektronista ainesta sekä enemmän orkestraatiota. Meidän kahden lisäksi projektissa ovat mukana rumpalimme Jooel, tuottajat sekä vierailevia muusikoita soittamassa puhaltimia ja jousia. Nauhoitamme paljon soittimia myös itse.”

Tällä kertaa Eva ja Manu eivät ole valmistelleet levyä reissussa vaan kaksikko on asettunut Nurmijärvelle. Eva kertoo duon säveltäneen koko ajan, mutta varsinainen levynteko alkoi vähän ennen joulua.

”Eka levy valmistui älyttömän spontaanisti. Nyt on ollut aikaa miettiä asioita paljon tarkemmin. Muutama kuukausi meni ideoita pyöritellessä ja prosessi oli suoraan sanoen aika hankala saada käyntiin. Olimme sidoksissa ekaan levyymme ja reissutarinaamme. Lisäksi olimme kiireisiä keikkailun takia.”

”Vasta tämän vuoden puolella saimme kunnon kipinän kirjoittamiseen. Silloin alkoi myös hahmottua minkälaisen levyn haluamme tehdä. Työtunteja olemme käyttäneet tähän albumiin paljon enemmän kuin debyyttiimme.”

Evan mukaan Euroopassa matkustelu muutti muusikkopariskuntaan paljon. Uusista tuulista huolimatta debyyttilevyn valmisteluprosessi vaikuttaa edelleen taustalla.

”Itsenäistyimme ja meille selkeytyi, mitä haluamme tehdä. Lisäksi pidämme edelleen yhteyttä perheisiin, joiden luona asuimme ja teimme töitä matkamme aikana. Emme olisi tässä tilanteessa ilman heitä. Tuolla matkalla tulee aina olemaan todella suuri vaikutus meihin.”

Palautetta kaikella rakkaudella

Evalla ja Manulla ei ole varsinaisia työaikoja. Välillä he aloittavat musiikinteon aamukahdeksalta, välillä työskentely tapahtuu öisin. Eva kertoo, että hänellä biisinteko lähtee aina jostain tunteesta. Eva korostaa myös tekstien ensisijaisuutta.

”Yleensä lähdemme ekana tunnustelemaan mikä biisin tarina on. Me kumpikaan emme halua tekstin olevan vähän sinnepäin, vaan hiomme tekstiä viimeiseen pilkun paikkaan asti. Manu ei nuorempana ymmärtänyt kauheasti englanninkielisiä tekstejä, vaan kuunteli biisin tunnelmaa. Hänellä tekstin ja melodian suhde on nykyään 50/50.”

”Olemme oppineet sen, että teemme parempia biisejä viettäessämme tarpeeksi työaikaa erillään ja saadessamme ideoida biisejä omassa päässä kaikessa rauhassa. Kun jonkinlainen selkeä idea on valmis, esitämme biisin toiselle ja työstämme sen kahdestaan loppuun. Jos koko kappaleesta on heti selkeä idea ja kappale syntyy helposti, voimme tehdä sen täysin yksin.”

Muutaman biisin olemme säveltäneet alusta alkaen yhdessä.

Eva toteaa, että vaatii paljon rohkeutta ja erityisesti luottamusta esittää toiselle raakileita omista ideoista.

”Sekä minä että Manu olemme aika päättäväisiä ja temperamenttisia. Jos toisen idea ei miellytä, sanomme sen suoraan, välillä vähän liiankin suoraan. Mutta neljän ja puolen vuoden suhteen jälkeen toisen kyllä tuntee aika hyvin ja voimme antaa palautetta kaikella rakkaudella. Ilman tätä systeemiä emme kehittyisi, emmekä menisi eteenpäin.”

Eva ja Manu pyrkivät hankkimaan levynteon lomaan myös riittävästi vapaa-aikaa.

”Koitamme pitää mielessä että olemme myös pariskunta ja meidän pitää tehdä yhdessä muutakin kun töitä. Vapaapäiviä tulee kun tulee ja ehtii. Yleensä niitä on kerran tai pari kahdessa viikossa.”

Uuden levyn valmistuttua Eva ja Manu lähtevät Suomen-kiertueelle.

”Sen jälkeen pitää taas päästä matkustelemaan ja tekemään jotain aivan hullua. Edellisestä lomareissustamme on yli kaksi vuotta.”

Erilaiset kasvuympäristöt loivat uniikin yhtyeen

Sekä Eva että Manu kuuntelevat folk-musiikkia. Evan maku menee kuitenkin enemmän popin puolelle, Manun rockiin. Manun esikuvia ovat esimerkiksi Neil Young ja The Who. Evan esikuvia ovat muun muassa Joni Mitchell, Eva Cassidy, Norah Jones ja Nina Simone.

Eva toteaa, että ranskalaisten ja suomalaisten musiikkimaut eroavat selvästi toisistaan.

”Chanson on edelleen iso juttu Ranskassa, samoin perinteinen kelttiläinen kansanmusiikki, jonka ympäröimänä Manukin kasvoi. Ranskalaiset ovat musiikissaan paljon suomalaisia teatraalisempia, suomalaiset puolestaan hillitympiä ja melankolisempia. Karkeasti yleistäen suomalaiset hieman voivottelevat musiikissaan, kun Ranskassa lauletaan huokeasti, intohimoisesti ja aina vähän pilke silmäkulmassa.”

”Erilaiset kasvuympäristöt ovat vaikuttaneet meihin tosi paljon. Se kuuluu musiikissamme ja sitä kautta olemme uniikki yhtye.”

Ainakin toistaiseksi Evan&Manun suurin kuulijakunta on Suomessa, mutta tähtäin on entistä enemmän ulkomailla. Debyyttialbumi julkaistiin muun muassa Norjassa, Saksassa, Sveitsissä ja Hollanissa. Levy ja sen tekijät olivat muutenkin hyvin esillä. Amerikkalainen ModCloth-vaateketju käytti Feet in the Water -kappaletta mainoksessaan, amerikkalaisen NBC:n Beauty and the Beast TV-ohjelman jaksossa kuultiin Stars-kappale, kaksikko esiintyi Saksan suurimmalla TV-kanavalla ZDF:llä ja niin edelleen. Lisäksi Eva ja Manu soittivat muun muassa Eurosonic-festareilla Hollannissa, Reeperbahn-festareilla Saksassa sekä By:larm-festareilla Norjassa.

”Uuden albumin ulkomaansuunnitelmat ovat vielä auki, kun itse musiikki ei ole vielä kuultavilla. Useat maat ovat siitä varmasti kiinnostuneita, koska niissä on kuultu jo meidän debyyttialbumiamme. Ja olisi mieletöntä kiertää myös Ranskassa, toivomme että uusi levymme tulee menestymään sielläkin.”

Evan mukaan heidän kuulijakuntansa ikähaitari ulottuu lapsista eläkeläisiin.

”On hienoa, että musiikkimme toimii muillakin kuin vain tietynlaisilla kuulijoilla. Kuulijamme ovat ihanaa porukkaa ja kaipaamme esiintymistä. Olemme saaneet nimmarikierroksilla myös pysyviä ystäviä. Se on sanoinkuvaamattoman hienoa.”

Eva toteaa, ettei tulevaisuutta voi suunnitella kovin tarkasti.

”Mitään emme tee puolitulella. Teemme aina työt viimeiseen soluun asti niin hyvin kuin osaamme ja toivomme pääsevämme pitkälle.”

Jaa somessa