Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Pasi Kostiainen
Kuva: AJ Savolainen

FOLK-levyn vastaanotto yllätti

Teosto-palkinnon saanut FOLK-albumi on monipuolinen kudelma Jesse Markinin ja Totte Rautiaisen yhteistyöstä. Kaksikko kertoo yllättyneensä levyn saamasta vastaanotosta ja että musiikki aiheineen on puhutelleet niin voimakkaasti. ”En osannut haaveillakaan, että tämä otettaisiin näin avoimin sydämin vastaan”, Markin sanoo.

Vuoden 2020 Teosto-palkinnon voittajia ovat Jesse Markinin ja Totte Rautiaisen sävellykset ja sanoitukset Jesse Markinin albumilla FOLK. Yleisradion luovan johtajan Ville Vilenin johtaman asiantuntijaraadin valinta oli yksimielinen. Markin ja Rautiainen saavat koko palkintosumman 25 000 euroa.

Musiikkipalkinto ilahduttaa suuresti, mutta saa myös pohtimaan yleistä tilannetta yhteiskunnassa ja musiikkialalla.

”Kaikki miettivät omaa selviytymistään. Sympatiat muille palkintoehdokkaille ja kaikille musiikkialalla työskenteleville. Ja koskeehan tämä kaikkia: näin otsikon, että konkurssi uhkasi Huutokauppakeisariakin”, Markin kommentoi.

”Olen kiitollinen palkinnosta, mutta samaan aikaan tunnen empatiaa kaikkia musantekijöitä kohtaan. Vaikka tekee mieli riemuita, tiedostaa, miten karua musiikintekijöillä ylipäänsä tällä hetkellä on,” Rautiainen sanoo.

Koronaviruksen takia ovat muuttuneet myös Jesse Markinin suunnitelmat. Hänen ja Rautiaisen piti kiertää esiintymässä tuleva kesä, jo keväältä peruuntui myös ulkomaankeikkoja.

Tämä vaikuttaa paitsi uran edistämiseen, myös elinkeinoon. Keikkaliksat jäävät saamatta.

”Voittoraha nousi arvoon arvaamattomaan ihan toimeentulon kannalta”, Rautiainen sanoo.

Musiikkia eri genreistä ammentaen 

Palkittu FOLK-albumi sai Teosto-palkintoraadilta seuraavan luonnehdinnan:

Erinomaisissa kappaleissa ja terävänäköisesti käsitellyissä teemoissa yhdistellään hienosti eri vaikutteita ja tyylejä. Taidokas, korkealaatuinen ja tasapainoinen kokonaisuus, joka kantaa alusta loppuun ja on valmis mihin tahansa.

Viime keväänä julkaistu levy on monipuolinen kudelma Markinin ja Rautiaisen, omien sanojensa mukaan ”kahden musiikkidiggarin” yhteistyöstä.

”Kun aluksi aloimme tehdä musiikkia yhdessä, emme edes ajatelleet levyntekoa. On ehkä yliampuvaa sanoa, että olisimme hieroneet levyä neljän vuoden ajan. Minä sain kolme ja puoli vuotta sitten lapsenkin, ja sen jälkeen oli vaihe, jolloin Jesse oli päivätöissä ja minä halusin keskittää myös keskittää työntekoni perheen takia päiväaikaan. Lähettelimme sitten tiedostoja, annettiin impulsseja toisillemme. Fiilisteltiin rauhassa”, Rautiainen kertoo.

Juuri pitkä kypsytysaika, ”fiilistely rauhassa” oli sekä Markinin että Rautiaisen mielestä avain siihen, että levystä tuli niin vahva ja monipuolinen kokonaisuus.

Vaikutteita on otettu kuulemma niin ”1970-luvun ranskalaisesta kantrigroovesta” kuin ”unkarilaisesta progestakin” – sen jatkoksi, että angloamerikkalainen pop, rock, soul, blues ja jazz on sisäistetty syvällisesti.

”Jossain vaiheessa koin tekeväni räppilevyä, mutta nyt kun sitä kuuntelee, niin ei se välttämättä ihan sellainen kaikkien biisien osalta ole”, Markin naurahtaa.

”Mutta ihan hyvä, jos levyä ei pysty luokittelemaan, mutta se kuulostaa silti hyvältä!”

Englanninkielisyys ja omakohtaiset sanoitukset

Kaksikon työnjako vaihteli biisi biisiltä. Välillä kappale rakentui Markinin puhelimeen äänittämän demon pohjalta, välillä Markin sanoitti Rautiaisen tekemän taustan päälle.

Musiikinteko vei mennessään. Teosto-palkinnosta – ja FOLKin viime kuukausien muista tunnustuksista, vaikkapa Emma- ja Femma-palkinnoista ja loistavista arvosteluista ei tekovaiheessa osannut haaveillakaan.

Levyä tehdessä näin, miten suomenkielinen musiikki jylläsi. HIMin ja The Rasmuksen kulta-ajat tuntuivat olevan suomalaisessa musiikissa ohi.

”Levyä tehdessä näin, miten suomenkielinen musiikki jylläsi. HIMin ja The Rasmuksen kulta-ajat tuntuivat olevan suomalaisessa musiikissa ohi. Lisäksi sanoitusten aihesisällöt ja musiikilliset valintamme ovat jotain muuta kuin mitä yleensä Suomessa on totuttu nostamaan esille. En tosiaan osannut haaveillakaan, että tämä otettaisiin näin avoimin sydämin vastaan”, Markin sanoo. Teostoryssa aiemmin hän kertoi sanoitusten syntyneen omakohtaisista kokemuksista, kuten siitä, millaista on ollut kasvaa mustana miehenä Suomessa.

Aikaa uudelle musiikille

Koronaviruksen pysäytettyä esiintymiset, useimmat musiikintekijät ovat keskittyneet uuden luomiseen. Niin myös Markin ja Rautiainen, vaikka he ovat jo aiemmin kertoneet valmistelleensa seuraavan albumin varsin pitkälle.

”Iso läjä biisejä on valmiina”, Rautiainen vahvistaa.

Mutta kokonaisuus saattaa vielä muuttua. Koronan takia kaksikko sai taas fiilistelyaikaa. Ja uusiakin ideoita kuulemma putkahtelee. Markinin mukaan niille pitää olla avoin.

”Uusia biisejä tehdään koko ajan. Se homma ei lopu koskaan. Jos jätän kynän pöydälle viikoksi, saattaisi joku timanttinen idea jäädä kirjaamatta. Jotain tämä aika poikii. Ehkä löytyy jokin punainen lanka, jonka nappaa vasta vuoden päästä.”

Manageri Martin Linnankoski sai Teosto-palkinnosta vielä yhden ison merkinnän Jesse Markinin ansiolistaan.

”Ensin pitää rakentaa Suomessa pohja, ja rakentaa sen päälle ura maailmalle. Mahdollisia yhteistyökumppaneita joutuu vakuuttamaan yhä enemmän statistiikalla. Nyt näyttöjä on Suomesta kertynyt hyvin”, Linnankoski sanoo.

Kiinnostusta ulkomaillakin Markinia kohtaan on, mutta sopimusuutisia Linnankoskella ei vielä ole. Neuvotteluja käydään ulkomaisten kumppanien verkostosta.

Manageria ilahduttaa Markinin Suomessa saavuttamassaan menestyksessä paitsi oman suojatin saama huomio, myös se, että FOLK-albumin kautta kuuluville on saatu kunnianhimoista musiikkia – ja se on herättänyt kuulijoissa vastakaikua:

”Uskon, että suomalaisia kiinnostaa myös vähemmän geneerinen pop, jos sellaista vain saatetaan heidän kuuluvilleen.”

Kuuntele: FOLK Spotifyssa

Lue lisää: Uutinen Teosto-palkinnosta 2020Tietoa Teosto-palkinnosta

Jaa somessa
Lue lisää