Jalka pois jarrulta
Teoston viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tomi Korhonen peräänkuuluttaa muutoksia musiikintekijöiden verotukseen. Muutoksilla kannustettaisiin musiikintekijöitä myös yritystoiminnan perustamiseen.
Tänään käynnistyvässä hallituksen budjettiriihessä haetaan keinoja työn ja yrittäjyyden edistämiseksi. Tavoite on hyvä ja kaikin puolin kannatettava tilanteessa, jossa työttömien määrä kipuaa kohti 90-luvun ennätyslukemia ja kasvun lähteitä ei juurikaan ole näköpiirissä.
Vaikka pilvet ovat synkkiä ja näkyvyys huono, positiivisia merkkejä kuitenkin löytyy. Hyvä esimerkki löytyy musiikkialalta.
Teoston toteuttaman yritys- ja verotuskyselyn mukaan suurella osalla suomalaisista ammattimaisista musiikintekijöistä on musiikkiin liittyvää yritystoimintaa. Aktiivisimpia yritysten perustajia ovat nuoret musiikintekijät: vuoden 1980 jälkeen syntyneistä vastaajista 70 prosenttia harjoittaa musiikkiin liittyvää yritystoimintaa ja lopuistakin valtaosa on harkinnut yrityksen perustamista. Yrittäjistä 96 prosenttia ilmoitti saavuttaneensa yritystoiminnan kautta niitä hyötyjä, joita oli yritystä perustettaessa tavoitellut.
Mikroyrittäjyys ja itsensä työllistäminen ovat iskusanoja, joita on hoettu innokkaasti. Musiikin saralla yrittäjyys ja itsensä työllistäminen on ollut arkea jo pitkään. Ihme kyllä, sillä tällä hetkellä musiikintekijöiden verokohtelu pikemminkin latistaa kuin innostaa uuden yritystoiminnan perustamiseen.
Musiikintekijöiden tulot tulevat tyypillisesti monista pienistä puroista ja tekijänoikeuskorvaukset muodostavat merkittävän osan monen tekijän tulovirtaa. Tällä hetkellä Teoston maksamat tekijänoikeuskorvaukset ovat tekijän ansiotuloa, eikä tulouttaminen yritykselle ole mahdollista. Käytännössä siis aktiiviset uudet yrittäjät joutuvat jättämään yhden keskeisistä tulonlähteistään kokonaan yritystoimintansa ulkopuolelle.
Jotta uutta kasvua Suomeen saataisiin, Teosto ja sen jäsenjärjestöt – Suomen Säveltäjät ry, Säveltäjät ja Sanoittajat Elvis ry ja Suomen Musiikkikustantajat ry – esittävät musiikintekijöiden verotuksen uudistamista siten, että tekijä voisi ohjata tekijänoikeusjärjestöltä saamansa henkilökohtaiset korvaukset määräysvallassaan olevan yhtiön elinkeinotuloksi. Ehdotuksen tavoitteena on kannustaa investointeihin ohjaamalla tekijöiden yrityksiin tuottoja, joita voidaan käyttää yritystoiminnan kasvattamiseen ja monipuolistamiseen.
Toivoa sopii, että luovan alan työllisyyttä, yrittäjyyttä sekä kansainvälistä kilpailukykyä edistävä aloite otettaisiin huomioon tulevissa hallituksen päätöksissä. Suomalaisen musiikin elinvoimaisuus ja kilpailukyky ei nimittäin ole itsestäänselvyys.
Teksti: Tomi Korhonen
Kuva: Jakke Nikkarinen