Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Jenni Pekkinen
Kuva: Jani Hellström

Keskustelua yhteistuotantojen musiikinkäyttökorvauksista

Ninni Poijärven Facebook-päivityksen aikaansaama keskustelu yhteistuotantona järjestetystä konsertista on jatkunut vilkkaana. Teoston asiakaspalvelupäällikkö Antti Rask ja Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Stuba Nikula tapasivat tänään aiheen tiimoilta.

Teoston asiakaspalvelupäällikkö Antti Rask kertoi tapaamisen annista: ”Tapasimme ja keskustelimme tapahtumien järjestämisestä kaupungin alueellisten kulttuuritalojen ns. yhteistuotannoissa. Keskustelu saman pöydän ääressä on hedelmällisempää kuin twiitaten tai kommenttiketjuun näpytellen. Puhuimme musiikkikorvauksista koskien yhteistyössä pidettäviä tapahtumia ja totesimme, että aiheesta on hyvä lisätä koulutusta ja viestintää kaupungin organisaatiossa, missä tuottajia ja tapahtumia on runsaasti.”

Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Stuba Nikula kertoo, että kulttuurikeskuksen tiloissa on vuosittain noin 1500 esitystä.

”Osa niistä tehdään ns. yhteistuotantoina. Tuotantotapa mahdollistaa monta sellaista keikkaa, joita ei muuten voitaisi järjestää lainkaan. Epäselvyys on ollut siinä, että yhteistyössä muiden kanssa järjestettävien keikkojen tekijänoikeuskorvaukset eivät kuulu kuntasopimuksen piiriin”, Nikula sanoo. Kiinteän sopimuksen sijasta yhteistyössä järjestettävistä konserteista maksetaan korvauksia tapauskohtaisesti.

”Luulin, että asia on muuttunut 2013, mutta itse asiassa pykälä on vanhempi. On ikävää, että tämän keikan kohdalla tieto tilitettävästä maksusta ei ole kulkenut kaikille samanlaisena. Huomasimme myös puutteen sopimuspohjissamme ja musiikinkäyttömaksua koskeva tieto tullaan sopimukseen lisäämään. Asiat korjaantuvat sitä mukaa, kun epäkohtia huomataan. Niin tässäkin tapauksessa.”

”Toivon, ettei kalabaliikki ole tehnyt meistä artisteille vähemmän haluttua keikkapaikkaa. Taloissamme tehdään arvokasta kulttuurityötä, jota veronmaksajat myös tukevat. Uskon, että tapahtuneesta viisastuneena myös musiikin käyttöön liittyvä korvaus osataan huomioida paremmin osana sopimuksia ja taiteilijat saavat tililleen sen summan, jonka sopimusta allekirjoittaessaan ovat käsittäneet saavansakin”, Nikula summaa lopuksi.

Lue lisää

Tietoa yhteistuotantojen musiikinkäytöstä
Keskustelun aloittanut postaus Ninni Poijärven Facebook-sivuilla
 

Jaa somessa