Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Mika Nikula
Kuva: Timo Isoaho / Tuska Open Air Metal Festival

Kun Helsinki on hetkisen kaunis

Festivaalikeskustelu jatkuu. Usein vain negatiivisista asioista annetaan palautetta niin järjestäjille kuin viranomaisillekin. On tärkeää myös osata kiittää, sillä moni asia tehdään jo nyt hyvin.

Kävin viikonloppuna katsomassa Teuvo-musikaalia Riihivuoren kesäteatterissa. Jostain syystä Göstan biisit ovat sen jälkeen soineet päässäni ja vaikka kyseinen kappale ei itse näytelmässä esiintynytkään, saa siitä mielestäni hyvän teeman tämän viikon Helsingille.

Helsinki on tänä viikonloppuna poikkeuksellisen kaunis. Samana viikonloppuna järjestetään sekä Tuska Festival että Rock the Beach, jotka takaavat sen, että hetkisen Helsingissä riittää elämää, joka kaupunkeihin kuuluu.

Viime aikojen festivaalikeskustelu on lähinnä ollut arvostelua liian tiukkoja ja turhia rajoituksia kohtaan. Aina syynä eivät suinkaan ole liian tiukat rajoitukset, vaan tulkinnat ja niistä puuttuva terveen maalaisjärjen käyttö. Pertti Kurikan Nimipäivien hitissä lauletaan ”Päättäjä on pettäjä”. En usko että kyse on muusta kuin siitä, että päättäjä toimii saamansa palautteen mukaan. Valitettavan usein annamme palautetta ainoastaan, kun meillä on jotain valitettavaa. Päättäjä ei ole pettäjä, hänelle on vain unohdettu kertoa hyvistä ja onnistuneista asioista.

Hyvästä palautteesta voidaan nostaa esille varsin yllättä taho. Pohjois-Karjalan poliisit, jotka laittoivat Osuuskaupparockista palautetta Facebook-sivustolleen ja kiittivät järjestäjiä hyvästä työstä. Ele on pieni, mutta sai sosiaalisessa mediassa hyvin ansaitsemansa huomion. Jopa poliisi pystyy siihen. Miksi kiittäminen ja positiivisen palautteen antaminen on yleensä niin vaikeaa?

Itselleni jäi Provinssirockista hyvä mieli ja tapahtuma oli mielestäni varsin onnistunut. En siltikään ole saanut aikaiseksi kiittää järjestäjiä onnistuneesta tapahtumasta. Kiitos – oli mukavaa ja teette hienoa työtä siellä Selmussa. Kiitos myös tapahtuman yhteistyökumppaneille ja Seinäjoen kaupungille. Teille, jotka annatte lupia festivaaleille. Juuri te siellä Seinäjoen ympäristö-, kulttuuri-, nuoriso- ja sosiaali- ja terveyslautakunnassa työskentelevät, kiitos. Kiitos vielä anniskeluviranomaisille – vaikka viime blogissani hieman toimintaa kyseenalaistinkin, niin teette hienoa työtä antaessanne tällaisille tapahtumille mahdollisuuden toteutua.

Onnistunut festivaali ja kaupunkitapahtuma on monen päätöksen ja tulkinnan summa. Stuba Nikula motorisoi vuonna 2011 ihmisiä antamaan hyvää palautetta Foo Fightersin konsertin yhteydessä. Palautetta toivottiin nimenomaan ympäristölautakunnalle, joka vastaa tapahtumista aiheutuvasta ”melusta”.  Stuba kritisoikin tuolloin vahvasti voimallaan olevaa vähemmistödiktatuuria: yksikin negatiivinen palaute aiheuttaa muutoksia ja tiukennuksia huomioimatta niitä, jotka olivat ja ovat tyytyväisiä. Stuba oli mielestäni täysin oikeassa.

Tiedän, että kaltaisiani tapahtumissa viihtyviä on monia. Olen itse tapahtuman järjestäjiä kiittänyt tapahtumista, mutta voisin tehdä enemmän. Voisin kiittää myös tapahtumat mahdollistavia tahoja. Helsinkiä hellitään tänä vuonna monilla hienoilla tapahtumilla. Meillä on edellä mainittujen lisäksi muun muassa Flow, Alppipuiston konsertit, We love Helsinki, Avicii, Weekend Festival (lähellä ainakin), Maailma kylässä, Kumpulan kyläjuhlat, Kallio Kukkii, Kallio Block Party ja lukematon määrä muita. Tämän lisäksi tulevat konsertit ja muut tapahtumat.

Muistakaa kiittää ja antaa hyvää palautetta tapahtumien mahdollistajille, niin yhteistyökumppaneille kuin luvat myöntäville viranomaisillekin. Heidän ansiostaan Helsinki ja muutkin kaupungit ovat hetkisen kauniita. Se ei ole vain harhaa ja turhaa unelmaa.

Teksti: Mika Nikula
Kuva: Timo Isoaho / Tuska Open Air Metal Festival

Jaa somessa