Siirry sisältöön
Kirjoittaja: -
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Levyn tavoittavuus yllätti Valtteri Pöyhösen

Valtteri Pöyhösen sävellykset ja sovitukset Dalindèo-yhtyeen levyllä ”Kallio” nimettiin viime kuun puolivälissä ehdokkaaksi tämänvuotiselle Teosto-palkinnolle. Ehdokkaita on yhteensä seitsemän kappaletta. Haastattelimme Pöyhöstä lyhyesti tilaisuuden jälkeen. Miltä ehdokkuus tuntuu?

Esiraati perusteli valintaansa seuraavasti:

”Dalindèo loihtii Kallio-levyllään poistumasimulaattorin: sävellykset ja sovitukset huokuvat luovaa retroa ja tyyliteltyä menneisyyttä historiasta, jota ei ole koskaan ollut. Dalindèon primus motor Valtteri Pöyhönen pohjustaa elegantilla ja klassisella tavalla sovittamisen uutta tulemista. Pöyhönen elää selkeästi vahvaa luomiskautta. Tästä kertoo se, että Kallion kanssa julkaistiin samana vuonna erinomainen Ricky Tick Big Band & Julkinen Sana -levy.”

Mikä toi sinut musiikin pariin? 

 ”Lapsena soitin pianoa muutaman vuoden mutta sitä tärkeämpää olivat vuodet Cantores Minores-kuorossa. Teini-ikäisenä parin vuoden musatauon jälkeen aloin soittamaan kitaraa ja sen jälkeen musiikki onkin ollut täysprioriteetti. Musiikki on ollut läsnä jo ennen syntymää, äitini on soittanut koko ikänsä ja soittaa edelleen poikkihuilua kahdessa amatööriorkesterissa.”

 Mikä on mieleenpainuvin hetki urallasi?

 ”On niitä toki useita mutta jos kyse on hetkestä niin varmasti konsertteihin liittyvät. Muun muassa Ricky-Tick Big Band Ilosaarirock-festarilla 2010, tai RTBB & Julkinen Sana-yhtyeen loppuunmyydyt keikat Tavastialla viime vuonna. Toki viime vuoden listamenestykset ovat olleet mieleenpainuvia, esim. kun sain Kari Hynniseltä tekstarin että ”Kallio” on noussut albumilistalle ja aloin selata listaa loppupäästä netissä. Aloin jo ihmetellä että missä se levy oikein on kunnes tajusin että se on melkein top-10:ssä sijalla 13.” 

Miltä Teosto-palkintoehdokkuus tuntuu?

”Todella hienolta tietenkin! Jo pelkkä ehdokkuus tällaisen arvostetun palkinnon kohdalla on upeaa. Suomessa julkaistaan joka vuosi merkittäviä levyjä niin monesta genrestä, että on mahtavaa olla mukana finaalissa.”

Miten Kallio syntyi?

”Dalindèo on ollut olemassa 10 vuotta ja yhtyeen soundi on elänyt koko sen ajan. Nyt ”Kallio”-levyä säveltäessä ja sovittaessa, mulla oli selkeä visio soundista ja tyylistä, toki levyn teeman takia mutta myös bändin soundin takia. Kuten aina säveltäessäni yhtyeilleni, keskityin muusikoiden ja bändin vahvuuksiin. Uskon että siitä tulee lisäkoherenssia levylle, jota ei välttämättä heti ymmärrä mutta sen aistii.” 

 ”Tällä kertaa minulla oli sellainen tunne, että syntyypä tämä levy helposti. Monesti sitä stressaa jotain osa-aluetta mutta nyt kaikki meni koko ajan todella hyvällä fiiliksellä säveltämisestä äänittämiseen ja jälkituotantoon. Tietty vaivattomuus taitaa myös olla aistittavissa läpi levyn ja myös se, että sitä tehdessä on ollut hauskaa. No, onhan se hauskaa hengata kavereiden kanssa ja tehdä levyä!”

 ”Kun olimme saaneet Kallion valmiiksi ja kuuntelin sitä kotona Pengerkadulla, olin erittäin tyytyväinen tulokseen, mutta se, miten paljon se on tavoittanut ihmisiä, on yllättänyt. Ja tietenkin on ollut hieman häkellyttävää, miten moni muukin on ollut sitä mieltä että kyseessä on tosi hyvä levy.”

Mitä Valtteri Pöyhönen tekee 10 vuoden päästä?

”Valtteri Pöyhönen matkustaa maailmalla johtamassa omia sävellyksiään eri orkestereiden ja big bandien kanssa. Todella usein matkoilla on mukana Suomesta joku solisti, sekä rumpali nimeltä Lukkarinen.”

Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Jaa somessa