Luovaa verotusta
Luoville aloille on viime vuosina kohdistettu suuria toiveita, kun perinteiset talouden tukipilarit ovat alkaneet uhkaavasti huojahdella. Ja näyttää siltä, että musiikintekijät ainakin ovat valmiita tarttumaan haasteeseen, kunhan vain olosuhteet ovat oikeudenmukaiset ja kannustavat.
Kuva punaviiniä lipittävästä, inspiraatiota odottelevasta boheemista biisintekijästä saa väistyä, kun tutustuu Teoston ja tekijäjärjestöjen yhdessä tekemään musiikintekijöiden verokyselyyn.
Yli puolella vastaajista, ja jopa 70 %:lla alle 33-vuotiaista on nimittäin musiikkiin liittyvää yritystoimintaa: musiikin tekemisen lisäksi muun muassa esiintymistä, omien äänitteiden tuotantoa, studio- ja levy-yhtiötoimintaa, kouluttamista, valmennusta, musiikin kustantamista, ohjelmamyyntiä… Varsin moniosaavaa ja tekeväistä porukkaa siis!
Olipa motiivi yrittäjyydelle olosuhteiden pakko tai intohimo, kokemukset ovat usein olleet vahvasti plussan puolella. Peräti 96 % vastaajista kokee, että on saanut yritystoiminnan kautta juuri niitä etuja, joita on havitellutkin: mahdollisuuden laskuttaa asiakkaitaan verokortilla toimimisen sijaan, hankkia laitteistoa ja materiaalia, suunnitella ja selkeyttää verotusta.
Valtaosalla tekijäyrittäjistä tekijänoikeustulot ovat joko pääasiallinen tai merkittävä tulonlähde. Suuri epäkohta onkin, että tekijänoikeustuloja ei voi nykylainssäädännön mukaan tulouttaa tekijän yritykselle. Ei ole kovinkaan kannustavaa, ettaä yksi tärkeimmistä tulonlähteistä jätetään toiminnan ulkopuolelle ja verotetaan henkilökohtaisena palkkatulona.
Teosto ja tekijäjärjestöt esittävät verotuskäytännön muuttamista siten, että musiikintekijä voisi ohjata tekijänoikeuskorvaukset määräysvallassaan olevan yrityksenelinkeinotuloksi. Tällöin Teosto ei suorittaisi ennakonpidätystä, vaan verotus tapahtuisi yhtiön oman verotuksen mukaan.
Muutos kannustaisi musiikintekijöitä investointeihin ja rohkaisisi uusien toimintamallien etsimiseen, kasvuun ja työllistämiseen. Juuri siihen, mitä luovilta aloilta toivotaan!
Ja mikä parasta: kenenkään ei tarvitsisi siirtää toimintaansa ja verorahojaan suotuisampiin olosuhteisiin, niin kuin esimerkiksi Ruotsiin. Siellähän omalle yritykselle tulouttaminen on ollut arkipäivää jo pitkään.
Teoston ja tekijäjärjestöjen verotyöryhmä on puurtanut tärkeän asian parissa ja tuloksena on selkeä ja vastaansanomaton esitys. Ja odotukset ovat korkealla. Työ- ja elinkeinoministeriö on omassa raportissaan ottanut esityksen näkökulmat hienosti huomioon. Vihreää valoa tunnelin päässä?
Musiikki & Media järjestää yhdessä Teoston kanssa suuren verokeskustelun 18.10. Musiikitekijän toimeentuloon ja verotuskohteluun liittyy paljon asioita, jotka vaativat lisää ponnistuksia meiltä kaikilta. Mutta on hienoa huomata, että joskus asiat nytkähtävät myös eteenpäin. Kannattaa siis avata suunsa ja kertoa, mitä tekijät haluavat! Siihen on myös Tampereella mahdollisuus, nähdään siellä!
Teksti: Kaija Kärkinen
Kuva: Jakke Nikkarinen
—
Musiikki & Media -tapahtuman veropaneeli ”Verotus – musiikkityöläisen menestyksen kulmakivi vai este?” klo: 14.45–15.45 / BALLROOM 2. Mukana keskustelemassa: Riikka Railimo (Teosto), Jannika B (artisti), Kaija Kärkinen (musiikintekijä, artisti), Petra Tarjanne (TEM) ja Miika Tarhio (Muusikkojen Liitto). Lisätietoja ohjelmasta löydät täältä.