Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Jani Hellström
Kuva: Soila Puurtinen & Marek Sabogal

Miksi hakea Teoston jäseneksi?

Teostolla on tällä hetkellä reilut 700 jäsentä, jotka tekevät päätökset Teoston toiminnasta. Teoston jäsenet Antti Kleemola ja Maija Ruuskanen kertovat, mikä sai hakemaan jäsenyyttä ja mikä jäsenyydessä erityisesti kiinnostaa.

Jäsenistö käyttää Teoston ylintä päätösvaltaa, päättää hallituksen kokoonpanon ja tekee jäsenkokouksissa päätökset järjestön toiminnasta. Tänään järjestettävässä kevätkokouksessa käsitellään mm. tilinpäätös ja toimintakertomus edelliseltä vuodelta.

Kuka olet, Antti Kleemola?

Olen lauluntekijä, muusikko ja musiikinopettaja. Juureni ovat Kauhajoella, Etelä-Pohjanmaalla. Kotini on nyt – monen Helsingin vuoden jälkeen – ollut jo jonkin aikaa Jyväskylässä.

Olen istunut pianon ääressä pikkupojasta asti, jolloin sekosin musasta. Tavoittelen edelleen samaa asiaa kuin silloin nassikkana. Yritän tehdä biisejä, joista tulee kylmät väreet. Tässä välissä olen toki myös opiskellut musiikkia, mutta pääasia on edelleen tuo omaehtoinen uuden musiikin tekeminen ja sen esittäminen. Siitä innostuu yhä uudelleen niin että kiljuu riemusta uuden biisin syntyessä, sama juttu hyvän keikan jälkeen.

Tänään teen lauluja sekä muille artisteille että itselleni. Laskin hiljattain Teoston teosrekisteristä, että tähän mennessä 150 biisiäni on päätynyt levylle. Työn alla on juuri nyt sekä neljäs soololevyni että tilausbiisejä hyvinkin erilaisiin proggiksiin. On tosi inspiroivaa ja virkistävää saada tehdä vuorotellen esimerkiksi r&b:tä, iskelmää, teatterimusaa ja poppia.

Miksi hait Teoston jäsenyyttä?

Olen ollut Teoston asiakkaana yli 20 vuotta ja kulttuurikumminakin vuodesta 2009. Oli yksinkertaisesti korkea aika korjata tämä puute yhteisiin asioihin osallistumisessa.

Millaiset aiheet Teoston toiminnassa ja musiikintekijän toimintaympäristössä kiinnostavat erityisesti?

Luonnollisesti tekijänoikeudet. Uskoakseni meitä, jotka haluamme tehdä työksemme biisejä, on Suomessa enemmän kuin koskaan. Tämän valinnan mahdollistaa käytännössä vain riittävät tekijänoikeuskorvaukset.

Teoston toiminnan kautta pääsee tutustumaan myös toisiin tekijöihin ja luomaan verkostoja. On hienoa, että Teosto tuo meitä musiikintekijöitä yhteen.

Kuka olet, Maija Ruuskanen?

Olen säveltäjä, muusikko ja esiintyjä – musiikin moniottelija. Viime vuodet olen säveltänyt musiikkia pääasiassa erilaisiin näyttämöteoksiin. Tällä hetkellä musiikkiani kuulee Suomen Kansallisteatterin musiikkinäytelmässä Puluboin ja Ponin teatteri sekä Tallinnan Arkkitehtuurimuseossa (8-kanavainen äänitaideteos). Parhaillaan työn alla on Puistokabaree-musikaali, joka saa kantaesityksensä kesäkuun alussa Musiikkiteatteri Kapsäkin lavalla.

Soittaminen ja ”laulujen keksiminen” on ollut elämässäni lähes aina, viisivuotiaasta saakka, kun aloitin pianonsoiton opinnot Savonlinnan musiikkiopistossa. Olen saanut tehdä varsin vapaasti monenlaista musiikin reunaa ja tällainen tekeminen minua jaksaa edelleen kiinnostaa; erilaiset projektityöt mahtavien tyyppien kanssa, monenlaiset keikat ja toisaalta ne rauhalliset viikot, kun saa säveltää. Välillä mietin, että pitäisikö enemmän keskittyä tekemään ”sitä mitä osaa parhaiten”, mutta toisaalta tuntuu siltä, että erityisosaamiseni on nimenomaan laaja-alaista kokonaisuuksien hallintaa teatterista tanssiteoksiin ja tuottamiseen.

Miksi hait Teoston jäsenyyttä?

Hain Teoston jäsenyyttä viime vuonna, kun oli monta vuotta vain jäänyt hakematta… Hakemiseen vaikuttivat myös luvut eli se miten paljon vähemmän naisia on Teoston jäseninä, joten päätin omalta osaltani saada aikaiseksi. Vaikutan muutenkin alalla, joten tuntui asialliselta hakea Teoston jäsenyyttä.

Millaiset aiheet Teoston toiminnassa ja musiikintekijän toimintaympäristössä kiinnostavat erityisesti?

Minulle Teoston toiminnassa ja musiikintekijän toimintaympäristössä on tärkeää uusiin ihmisiin tutustuminen ja oman alan rakenteisiin perehtyminen. Koska freelancerinä on sekä duunari että pomo, joutuu töitään ja tekemisiään suunnittelemaan hyvin pitkäjänteisesti. Täytyy osata ja ymmärtää mahdollisimman paljon myös siitä miten hommat hoituvat sekä oikein että sujuvasti. Haluan kehittää sekä omaa toimintaani alalla, että seurata toimintaympäristön muutosta ja vaikuttaa sen kehittymisen suuntiin.

Jaa somessa
Lue lisää