Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Heikki Jokinen
Kuva: -

Mitä apurahahakemuksille tapahtuu Musiikin edistämissäätiössä?

Musiikin edistämissäätiöön tuli viime vuonna 3 071 apurahahakemusta. Mitä hakemukselle tapahtuu sen jälkeen kun se säätiöön tulee?

”Tietokantaamme tuleva hakemus ohjautuu suoraan oman alansa toimikuntaan”, sanoo MES:n hallintosihteeri Ulla Haukatsalo. Hän tarkistaa, että hakemukset tulevat ajoissa ja tiedot ovat kohdallaan.

Säätiöllä on yhdeksän asiantuntijatoimikuntaa. Niiden jäsenet saavat alkuperäiset hakemukset etukäteen pdf-tiedostoina.

Toimikuntien jäsenillä on verkkotunnus MES:n tietojärjestelmään. Näin he pääsevät kuuntelemaan hakemuksien liitteinä lähetettyjä mp3-muotoisia musiikkinäytteitä. Tiedostot ovat käytössä vielä kokousten jälkeenkin tarkistuksia varten.

”Hienoa, että saamme liitteetkin kulkemaan sähköisinä hakemusten mukana. Ennen kaikki tehtiin paperilla, käsin ja postin kautta. Silloin valmisteluun kului kaksikin viikkoa.”

Nyt toimikunnat saavat lisäksi nopeasti sähköisen yhteenvedon hakemusten pääkohdista.
Eniten hakemuksia tulee työskentelytukeen ja sen jälkeen elävän musiikin sekä äänitetuotannon tukeen.

Toimikunnat avainasemassa

”Toimikuntien kokoukset ovat pitkiä, kuten arvata saattaa”, Haukatsalo kertoo.

”Jäsenet joutuvat todella sitoutumaan käsittelyprosessiin ja antamaan aikaansa säätiölle.”

Toimikunnilta tulee oman alansa päätösehdotus. Ne viedään tietojärjestelmään ja lähetetään säätiön hallitukselle vahvistettaviksi. Hallitus pääsee lisäksi tutustumaan alkuperäisiin hakemuksiin liitteineen ja näytteineen.

Hallituksen luottamus toimikuntiin on suuri.

”Yleensä se ei muuta esityksiä. Toimikunnat ovat oman alansa asiantuntijoita ja punnitsevat huolellisesti ehdotuksensa.”

Säätiön toimisto kirjaa päätökset tietojärjestelmäänsä.

”Saamme yhdellä napin painalluksella tulostettua räätälöidyn päätöksen kaikille, oli se sitten kielteinen tai myönteinen.”

Nopeaa ja helppoa

MES on nopea rahanjakaja. Päätökset tulevat jo 4 – 6 viikon kuluessa kunkin haun päättymisestä. Viime vuonna tukea sai 1 457 hakijaa.

Apurahan saajille menevä kirje sisältää ohjeet miten toimia. Hankkeen toteuduttua siitä on esitettävä säätiölle talous- ja tapahtumaraportti. Raha maksetaan raporttia vastaan.
Työskentelyapuraha on poikkeus, se maksetaan ilman etukäteisraporttia. ”Kun jokin asia askarruttaa oman hankkeen tai myönnetyn apurahan kohdalla, kannattaa soittaa ja tarkistaa miten toimia.”

Ulla Haukatsalo sanoo, että säätiön tietojärjestelmä saa erittäin hyvää palautetta. Hakijat ovat sanoneet sitä helpoksi käyttää sekä vihjanneet, että monella muulla olisi siitä oppimista. ”Se lämmittää mieltä. Mutta aina on varaa parantaa ja kaikki palaute käydään läpi.”

Putoavien levymyyntien aika

Emme enää tee niin kalliita levyjä kuin ennen, sanoo klassiseen musiikkiin erikoistuneen Ondine-levy-yhtiön toimitusjohtaja Reijo Kiilunen. Taiteilijat ja orkesterit osallistuvat entistä enemmän kustannuksiin.

Tämä heijastuu tukihakemuksiin. Ondine hakee Musiikin edistämissäätiöstä pienempiä summia kuin aikaisemmin.

”Tuki on kuitenkin yhä äärimmäisen tärkeä, olkoon pienikin.”
Levyjen myyntimäärät ovat laskeneet voimakkaasti, erityisesti Suomessa. ”Karita Mattilan levy myi aikaisemmin 40 000 – 50 000 kappaletta. Pystyimme rahoittamaan muita levyjä sen kaltaisilla hittituotteilla. Nyt on vaikea myydä mitä tahansa ja 3 000 myytyä levyä on jo iso määrä.”

Omien tuotantojen sijaan Ondinen on nykyään lisensioitava entistä enemmän valmiita mastereita. ”Joka produktio on katsottava erikseen ja sen on tuotava kulunsa takaisin. Kotimaasta ei enää tule myyntihittejä.”

Ulkomainen myynti on ollut aina Ondinelle tärkeää, ja se on vähentynyt kotimaista myyntiä vähemmän.

”Siitä saatava kate on kuitenkin pieni.”

Digitaalinen myynti kasvaa, mutta ei korvaa levymyynnin pudotusta. ”Tuottomme Spotifystä ovat satasia kuukaudessa.”

Entä jos levyyn haettu avustus jää saamatta?

”Puremme hammasta ja teemme levyn. Osaan arvioida aika hyvin, millä on tukimahdollisuuksia ja millä ei. Joskus sekin vaikuttaa, tuleeko tukea tuhat euroa vai kolme tuhatta. Tuki voi jäädä niin pieneksi, että levy tuottaa tappiota.”

Reijo Kiilunen ei kuitenkaan usko, että myynnin heikentyessäkään valta julkaisemisesta siirtyy levy-yhtiöiltä avustusten jakajille.

”Levy-yhtöillä on intressi julkaista haluamansa levyt.”

Jaa somessa