Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Jani Hellström
Kuva: Joel Hiljanen

Mitä muuta Teosto tekee kuin kerää rahaa? Osa 3 – Teosto kulttuuritoimijana

Viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tomi Korhonen painottaa luovien alojen olevan täynnä potentiaalia. Siinä missä Suomen muu talous on kutistunut viime vuosien aikana, ovat luovat alat olleet tasaisessa kasvussa.

Kasvu ei kuitenkaan voi Korhosen mukaan olla ainoa tavoite. Hän korostaa, että Teoston tavoitteena on edistää ennen kaikkea taiteellista monipuolisuutta, mikä puolestaan edistää koko alan hyvinvointia.

”Teoston asiakkaana on yli 28 000 musiikin tekijää, jotka omalla työllään uudistavat suomalaista musiikkikulttuuria koko ajan. Teostoon ilmoitetaan joka vuosi lähes 30 000 uutta teosta ja keikoilla soi viime vuonna yli 66 000 eri biisiä.”

Monipuolisuuteen pyrkiminen näkyy myös siinä, että Teosto on jakanut vuodesta 2003 lähtien 40 000 euron arvoista Teosto-palkintoa kotimaisen luovan säveltaiteen edistämiseksi. Vuosien varrella palkinto on jaettu hyvin erilaisille teoksille ja teoskokonaisuuksille. Palkittujen joukossa ovat muun muassa Loppuasukas (Asa), II (Risto), Vapaa ja yksin (Chisu) sekä Minne (Milla Viljamaa) ja Graffiti (Magnus Lindberg).

Monipuolista kulttuuritarjontaa arvostavat myös suomalaiset: Suomen Kulttuurirahaston syksyllä 2013 teettämän laajan ky­selyn perusteella kulttuuri kiinnostaa kaikenlai­sia suomalaisia ikään, asuinpaikkaan ja tuloluokkaan katso­matta. Yli kaksi miljoonaa suomalaista pitää kulttuurilaitosten tarjontaa tärkeänä itselleen ja omalle hyvinvoinnilleen.

”Nämä luvut osoittavat, että suomalaiset ovat kulttuurikansaa. Teosto jakaa vuosittain lähes kolme miljoonaa euroa kotimaisen musiikin edistämiseen, muun muassa Music Finlandin toimintaan. Teosto myös perusti yhdessä Gramexin kanssa vuonna 2012 Musiikin edistämissäätiön, joka muun muassa jakaa avustuksia ja tukee monipuolisesti erilaista musiikkitoimintaa.”

Korhonen kertoo Teoston haluavan aktiivisesti innostaa myös nuoria musiikin pariin.

”Olemme olleet mukana viemässä musiikkia kouluihin. Oppilaat ovat päässeet osana BiisiPumppu-hanketta kirjoittamaan biisejä Suomen eturivin musiikintekijöiden kanssa. Hienoa olisikin, jos oma musiikin tekeminen, kuten sanoittaminen tai säveltäminen, olisi arkipäivää koulujen musiikkitunneilla. Toivottavasti hankkeen saama palaute huomioidaan opetussuunnitelmaa tehtäessä.”

Lue lisää:

Jaa somessa