Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Jani Hellström
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Miten ”In Cinema” syntyi, Olavi Louhivuori?

Olavi Louhivuoren sävellykset Oddarrang-yhtyeen In Cinema -levyllä nimettiin viime kuun puolivälissä ehdokkaaksi tämänvuotiselle Teosto-palkinnolle. Millaisia haasteita ja oivalluksia In Cinema -levyyn liittyi?

Esiraati perusteli ehdokkaaksi nimeämistä seuraavasti:

”Muodon, melodian ja harmonian yhdistäminen elokuvamaiseksi kokonaisuudeksi luo uuden merkkipaalun pohjoismaisessa lyyrisessä jazzissa. In Cinema on maaginen teos, jota kuunnellessa katoaa ajan ja paikan taju. Melodisesti teos on poikkeuksellisen hieno.”

Mikä toi sinut musiikin pariin? Mikä on mieleenpainuvin hetki urallasi?
”Musiikki on ollut vahvasti elämässäni mukana alusta asti, sillä molemmat vanhempani ovat musiikkialalla. Meidän perheen viidestä lapsesta kaikki ovat enemmän tai vähemmän musiikki-alalla myös. Äidin puolelta lähes kaikki serkutkin. Olisi siis ollut pikemminkin poikkeus, jos en olisi muusikoksi päätynyt. Mutta hyvin luonnollisesti valinta lopulta syntyi, kun lukioikäisenä jazz-kärpänen puraisi. ”

”Uralle mahtuu monia unohtumattomia hetkiä, mutta kyllä mieleenpainuvimmat ovat varmaan olleet Tomasz Stankon bändissä maailmaa kiertäessä. Sinne on mahtunut niin uskomattomia konserttipaikkoja ja kokemuksia. Myös Ilmiliekki Quartetin loppuunmyyty konsertti Yhdysvalloissa Rochester Jazz Festivalilla v. 2007 oli unohtumaton, sillä olin samana päivänä saanut kuulla tulevani isäksi.”

Miltä Teosto-palkintoehdokkuus tuntuu?
”Ehdolla mukana olo on tietenkin valtava kunnia. Kyllä siinä kylmät väreet nousi kun ehdokkuuksien julkistustilaisuudessa huomasin minkälaiseen seuraan olin päässyt.”

Miten ”In Cinema” syntyi?
”Levyn syntyprosessi oli hyvin nopea – ensimmäisen sävellyksen syntymisestä valmiiseen levyyn kului aikaa vain noin 10 kuukautta. Olin käyttänyt aivan liian paljon aikaa edellisen Cathedral (Texicalli, 2011) levyn valmistamiseen, joten halusin pitää huolen siitä ettei sama toistuisi. Projektin alkuidea syntyi tammikuussa 2012, kun sain ajatuksen ryhtyä järjestämään elokuvaklubeja Helsinkiin. Näiden Oddarrang: In Cinema -klubien ajatus oli kutsua neljä ohjaajaa valmistamaan meille videoteokset, joihin sävelsimme musiikin, ja jotka esitettiin livenä kuvan kanssa neljänä iltana syksyn 2012 aikana Kansallisteatterin Lavaklubilla. Ohjaajiksi pyysin Lauri Anssi Moilasta, Sanni Prihaa, Elina Oikaria sekä Jaakko Ruuskaa. Sain valmiin videomateriaalin usein vain 1-2 viikkoa ennen esitystä, joten sävellys-/harjoitusprosessi oli aina hyvin tehokas. Musiikki syntyi intuitiivisesti liikoja miettimättä, sillä jokainen deadline pakotti tuottamaan määräaikaan mennessä jotain. Näin jälkeenpäin katsottuna metodi toimi minulle erittäin hyvin. Elokuviin säveltäminen oli tavallista vaivattomampaa, kun oli valmis ”inspiraatioalusta”, josta ammentaa. Ei siis tarvinnut istua pianon ääreen ihmettelemään mistä inspiraatio tulisi, vaan sai katsoa kaunista, abstraktia kuvamateriaalia ja lähteä tekemään musiikkia siltä pohjalta. Kolmannen levyn suhteen ei ollut suuria odotuksia ja siihen liittyviä paineita, joten sain valmistaa sen aika rauhassa. Lopullinen levymateriaali poikkeaa hieman elokuvissa soivista versioista, mutta on kuitenkin kaikki juuri tämän projektin tuloksena syntyneitä sävellyksiä (elokuvat on mahdollista nähdä lataamalla levyn mukana tuleva koodi).”

Mitä Olavi Louhivuori tekee 10 vuoden päästä?
”Toivon saavani tehdä juuri sitä mitä tälläkin hetkellä; eli soittaa ja säveltää. Olen hyvin innoissani Oddarrangin tulevaisuudesta, ja uskon että meillä on vielä paljon hyviä juttuja edessä. Vuoden 2013 suuri projektini oli säveltää kahdelle perkussionistille konsertto, jonka Jyväskylä Sinfonia esittää maaliskuussa 2014. Sävellysprosessi oli valtava haaste, mutta jätti myös suuren nälän orkesterimusiikin suhteen. Toivon saavani kehittää itseäni säveltäjänä, ja tehdä lisää kirjoitustyötä orkestereille.”

Teksti: Jani Hellström
Kuva: Suvi-Tuuli Kankaanpää

Jaa somessa