Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Musiikin edistämissäätiö MES
Kuva: Lauri Laavakari

Musiikin edistämissäätiö MES jakoi 200 000 euroa suomalaisille musiikkidokumenteille

Suurin tukisumma 50 000 euroa myönnettiin Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeestä kertovalle Tokasikajuttu -elokuvalle, joka jatkaa menestyneen Kovasikajutun (2012) tarinan loppuun  – vaikka bändin johtohahmo on jo ilmoittanut lopettamisesta, riittää Euroopan parhaaksi tituleeratusta punkbändistä tarinaa toisen elokuvan verran aina Euroviisuista tulevalle jäähyväiskeikalle asti. Suuren yleisön elokuvaa voidaan ennustaa myös Eppu Normaali -The Film -elokuvasta, joka kertoo tarinan maalaispunkkareista koko kansan rakastamaksi suomirockin järkäleeksi. Tuensaajien joukossa on populaarimusiikin aiheiden lisäksi myös kaksi klassiseen musiikkiin pureutuvaa elokuvaa: Kapukoulu kertoo Sibelius-Akatemian kapellimestariopiskelijoista ja Eero Sipilä Te Deum lähes unohtuneesta kajaanilaisesta kirkkomusiikin säveltäjästä Eero Sipilästä. Yhteensä MES jakoi tukea seitsemälle suomalaiselle musiikkielokuvalle. 

Musiikin edistämissäätiö MES:in AV-erityistuen saajat 2016

Tokasikajuttu /Post-Punk Disorder, 50 000 €

Mouka Filmi Oy, tuotanto Sami Jahnukainen, käsikirjoitus ja ohjaus Jukka Kärkkäinen & J-P Passi

Tokasikajuttu on pitkä seurantadokumentti Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen viimeisistä vuosista. 

Kapukoulu, 40 000 €
Käsikirjoitus ja ohjaus Venla Hellstedt, Anna-Karin Grönroos ja Juuso Ikonen

Elokuva kertoo Sibelius-Akatemian opiskelijoista, joista koulutetaan maailmaluokan tähtiä. Kapellimestariksi opiskeleminen tarjoaa jännittäviä tarinallisia elementtejä: kilpailua, suorituspaineita, väärinkäsityksiä, turhautumista – epäonnistumisia ja onnistumisia. Elokuvan pääteema on taiteellinen johtajuus. Miten kapukoulun opiskelijat harjoittelevat tätä ja valmistautuvat ammattiin, jota ei voi opiskella kirjoista eikä istumalla luennoilla?

Eppu Normaali – The Film, 30 000 €
Aito Media Oy, tuotanto Ilkka Rahkonen, ohjaus Saku Pollari

Elokuva tarkastelee suomalaista populaarikulttuuria, yhteiskunnallista kehitystä ja kertoo ainutlaatuisen tarinan siitä, miten maalaispojat kasvoivat punkkareista koko kansan suosikeiksi. Onnistumisen paineet olivat vähällä pilata kaiken, mutta pystyykö bändi silti tekemään hittibiisin vielä vuonna 2016. 

Eero Sipilä Te Deum, 20 000 €
Käsikirjoitus ja ohjaus Markku Heikkinen

Elokuvassa luodaan kuvaa Sipilän kulttuuriperheen elämästä vähitellen modernisoituvassa Kajaanissa 60-luvun Suomessa. Elokuva on henkilökuva säveltäjästä, musiikin lehtorista ja urkurista, tuntemattomaksi jääneestä musiikillisesta vaikuttajasta Eero Sipilästä lastensa kertomana. Samalla se avaa yhden tulkinnan katolisen kirkon korkeasti arvostamasta Te Deumista.

Tuhansien raitojen miehet – dokumenttielokuva studiomuusikoista, 20 000 €
Illume Oy, tuotanto Jouko Aaltonen & Marianne Mäkelä, ohjaus Tommi E. Virtanen

Elokuva kertoo studiomuusikoista, miehistä ja naisista, joiden panos kuuluu lukemattomilla yleisön rakastamilla levyillä, mutta jotka ovat aina jääneet solistien ja tähtien varjoon. Tommi E. Virtasen dokumenttielokuvassa ääneen pääsevät monet alan legendat Juha Björnisestä Heikki Laurilaan, Nappi Ikosesta Irma Tapioon. Studiomuusikkojen työn saloja avataan läpi vuosikymmenten. Värikkäiden henkilöiden ja hyvien tarinoiden lisäksi elokuva tulee sisältämään myös hienoa arkistomateriaalia.

Ei koskaan enää, 20 000 €
Tuffi Films Oy, tuotanto Elli Toivoniemi, ohjaus Aino Suni 

Romanitaustainen räppäri Mercedes Bentso eli Linda-Maria Roine räppää hauskoja ja kipeitä tarinoita, jotka kumpuavat huumepiireissä eletystä ajasta. Kun Linda joutui ex-poikaystävänsä pahoinpitelemäksi, hän päätti muuttaa elämänsä suuntaa ja tavoitella tosissaan unelmaansa ammattimuusikkona. Mutta sisimmässään hänen sydämensä sykkii yhä murhaajille.

The Land of Unknown Potential. 20 000 €
JES FILMS Oy, käsikirjoitus Elli Halonen, Mirkka Kallio ja Sini Kononen, tuotanto Elli Halonen ja ohjaus Mirkka Kallio

The Land of Unknown Potential on discovalojen ja järviusvan sävyttämä musiikkidokumentti onnellisuuden etsimisestä. Kolmen päähenkilön henkilökohtaisia tarinoita seuraamalla voimme muodostaa suurempaa kuvaa kansakuntamme tilasta. Jori Sivosen säveltämän italoiskelmän kuljettamana se on maagista realismia tämän päivän suomalaisesta arjesta, sekä tulevaisuuden potentiaalista, uusien linssien läpi nähtynä.

Musiikin edistämissäätiö MES edistää monimuotoista musiikkikulttuuria tukemalla laadukasta, ammattimaisella asenteella tehtyä kotimaista musiikkia. Tukitoiminta rahoitetaan Gramexin ja Teoston säätiölle osoittamilla varoilla, hyvitysmaksuvaroilla sekä valtionavustuksella. Tukitoiminnan tehtäväalueet ovat äänitetuotannon tuki, elävän musiikin tuki, audiovisuaalisen musiikkituotannon tuki, markkinointi- ja vientituki, työskentelytuki sekä julkaisu-, koulutus- ja tutkimustuki. 

MESin edeltäjä ESEK jakoi kolme kertaa (vuosina 2006, 2008 ja 2010) vastaavaa AV-erityistukea – ja tulokset ovat olleet erityisen hienoja. Erityistukien saajina ovat olleet mm. Jouko Aaltosen ”Punk – tauti joka ei tapa”, Kimmo Koskelan dokumentti Kimmo Pohjosesta eli ”Soundbreaker”, Mika Ronkaisen ”Laulu koti-ikävästä” sekä Jukka Kärkkäisen ja J-P Passin ”Kovasikajuttu” eli elokuva Pertti Kurikan nimipäivät -yhtyeestä. 

Lisätietoa Musiikin edistämissäätiöstä

Jaa somessa