Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Heikki Jokinen
Kuva: Ben Hopper

Musiikkia Kittilästä Kotkaan

Suomi on täynnä musiikkitapahtumia. Lisäksi monissa muissa taidetapahtumissa musiikilla on merkittävä rooli. Musiikin edistämissäätiö jakoi viime vuonna lähes 800 000 euroa erityisavustuksia elävälle musiikille lähinnä tapahtumiin ja kursseille.

Alle esimerkeiksi poimitut, tukea saaneet festivaalit osoittavat, että musiikkiin on monta tulokulmaa.

Klustermus, Rauma
Rauman Klustermus on määritelmänsä mukaan ”Suomen toiseksi vanhin epäkaupallinen ilmaisfestivaali”. Sen linjana on löytää esiintyjiä, jotka eivät ole kaikille tuttuja, mutta joilla on oma kulttisuosionsa. Kesäkuussa 2017 mukana ovat muun muassa Saatanan kojootti, Beverly Girl, Huolet ja murheet sekä Nii just.

Dark River Festival, Kotka
”Metelimusiikin ystäville on siis jälleen luvassa supersize-annos tukevaa rytöä ja rätkettä!”, lupaavat kotkalaisen Dark River Festivalin kotisivut elokuisen tapahtuman ohjelmasta. Mukana elokuussa muun muassa Doom Unit, Maj Karma, Marianas Rest ja Kaikkonen & Liekkala duo.

Kaivos-festivaali, Outokumpu
Monitaiteellinen Kaivos-festivaali pidettin Outokummun vanhan kaivoksen eri tiloissa elokuussa 2016. Ohjelma kiertyi aika-teeman ympärille. Tanssin ja luentojen lisäksi kuultiin paljon musiikkia, kuten kuusihenkistä Ääni-kollektiivia sekä unkarilaisen Capella Silentium -yhtyeen laulajia.

Juuka Jatsaa, Juuka
Pohjois-Karjalan Juukaan perustettiin vuonna 2013 musiikkileirin oheen oma festivaali, Juuka jatsaa. Kesäkuun tapahtumassa esiintyvät tänä vuonna Olli Soikkeli Trio, Mopo ja Edu Kettunen. Juhlakonsertissa aikamatkan suomalaiseen musiikkiin tekevät musiikkileirin opettajat solisteinaan Anna Halmetoja ja Minna Rusanen.

Hiljaisuus-festivaali, Kaukosen kylä ja Kittilä
Monitaiteinen Hiljaisuus-festivaali levittäytyy ympäri Kaukosen kylää ja Kittilän keskustaan. Tänä kesänä järjestetään jo seitsemäs festivaali. Kittilän kirkossa esiintyvät saksofonisti Jukka Perko ja gambisti Mikko Perkola.  Kalevala & Stringpurée Band live -esityskokonaisuus Kaukosen työväentalolla yhdistää taiteilija Reino Niinirannan (1927–2012) vuonna 1975 valmistuneet Kalevala-animaatiot sekä kansanmusiikki-progeyhtye Stringpurée Bandin instrumentaalimusiikin.

Kohina, Kokkola
Ambientin ja kokeellisen elektronisen musiikin festivaali Kohina järjestettiin viime syyskuussa ensimmäistä kertaa Kokkolassa. Pääesiintyjinä olivat kokkolalaislähtöiset Nemesis ja Rihmasto. Tällä kertaa Kohina järjestetään 15.-17. syyskuuta.

Bättre Folk, Hailuoto, Oulu
Hailuotoon sijoittunut Bättre Folk on uuteen musiikkiin ja kirjallisuuteen erikoistunut  kulttuurifestivaali. Kesä-heinäkuun vaihteen festivaalille ovat tulossa muun muassa Anna Järvinen, Jaakko Eino Kalevi, J.Karjalainen, Eevil Stöö, Litku Klemetti & Tuntematon numero sekä Iisa. Festivaalin konsepti on erikoinen: musiikin kanssa lavalla vuorottelevat kirjailijat, kuten Kjell Westö ja Tuomas Kyrö.

Tutustu Musiikinedistämissäätiöön

Teosto ja Gramex perustivat Musiikin edistämissäätiön eli MESin kesällä 2012. Säätiön tarkoituksena on edistää ja tukea kotimaista monimuotoista musiikkia. Lue lisää: Musiikin edistämissäätiö

Jaa somessa