Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Tomi Korhonen
Kuva: Jakke Nikkarinen

Ohituskaistaa ei ole

Washingtoniin kerääntyi viime viikolla noin 700 luovilla aloilla toimivaa ihmistä: tekijöitä, kustantajia, palveluntarjoajia ja lainsäätäjiä eri puolilta maailmaa. Neljättä kertaa järjestetyssä World creators summitissa oli lähes 40 keskustelutilaisuutta, yli 140 puhujaa ja lukemattomia tapaamisia.

Atlantin molemmilla puolilla tunnutaan pohtivan samoja kysymyksiä: miten digimaailmassa voidaan parhaalla tavalla yhdistää tekijöiden, kuluttajien ja palveluntarjoajien etu. Sama vanha teema, joku voisi väittää ja kieltämättä aivan perustellusti. Viisasten kiveä kukaan ei oikein vain ole onnistunut löytämään.

Tapahtumassa piti mielenkiintoisen alustuksen pitkään musiikkialaa läheltä seurannut tutkija ja konsultti Mark Mulligan. Hänen mukaansa todistamme sukupolvemme viimeistä suurta mediamurrosta. Digitaalisuuden mukanaan tuoma muutos ei jätä katvealueita, vaan koskettaa koko luovaa kenttää, musiikkiteollisuudesta mediaan, tekijöistä välittäjiin.

Mulligan nosti esiin kiinnostavan – joskin ehkä aavistuksen kärjistetyn- kolmijaon: yritykset voidaan hänen mukaansa jakaa kolmeen kategoriaan riippuen niiden valitsemasta  digitaalisesta sisältöstrategiasta.

Kiteytettynä jako menee näin:
Cooperate
Do first, ask for forgiveness later
Push on regardless

Ensimmäiseen kategoriaan kuuluvat yritykset, jotka tekevät yhteistyötä: ottavat huomioon koko luovan ketjun ja kaikki siihen kuuluvat tekijät, lisensioivat musiikin ja lähtevät kehittämään liiketoimintaansa tasa-arvoiselta pohjalta.

Toiseen ryhmään kuuluvat yritykset aloittavat toimintansa – usein teknologiavetoisesti – ja jättävät luovan työn tekijät huomioimatta. Toiminnan ja asiakaspohjan vakiinnuttua yritykset kuitenkin palaavat alkulähteelle ja aloittavat neuvottelut toimintansa ytimen muodostavan sisältöalan kanssa.

Kolmannen ryhmän toimintatavan voi summata lyhyesti: mitä väliä.

World Creators Summit -tapahtuman otsikko oli Create Connect Respect. Luo Yhdistä Kunnioita. Sisältöalojen viesti oli selvä. Kategoria yksi, kiitos. Ohituskaistaa ei ole.

Tapahtumaan ja puhujiin pääset tutustumaan tarkemmin täällä: www.creatorssummit.com

Mark Mulliganin ajatuksiin voit syventyä täällä: http://musicindustryblog.wordpress.com/

Teksti: Tomi Korhonen
Kuva: Jakke Nikkarinen

Jaa somessa