Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Sanna Ahvenjärvi ja Tapio Lappalainen
Kuva: Satu Renko

Säveltäjän työ vaikuttaa monella tasolla

Olemme säveltäneet nykymusiikkia yli kaksikymmentä vuotta. Vuodesta 2014 alkaen keskeisenä työskentelymuotonamme on ollut yhteissäveltäjyys. Kahden säveltäjän perheessä se mahdollistaa molemmille sekä säveltämisen jatkumon että osallistumisen perhe-elämään. 

Yhteissäveltäjyyden iloja ovat ideoiden työstäminen yhdessä, onnistumisten ja vastoinkäymisten jakaminen, stemmojen tekeminen kaksivuorotyönä sekä väsymyksen tai epätoivon hetkellä toisen tsemppaus ja kannustus. Taiteellisilta erimielisyyksiltä ei sävellysprosessin aikana voi välttyä; joskus toisen idea ei heti ensi kuulemalta miellytä itseä, jolloin ideaa pitää työstää edelleen niin, että se alkaa tyydyttää molempia osapuolia. 

Joululomalla olimme säveltämässä orkesteriteosta sekä Syötteellä että Ylläksellä. Yhdistetty talviurheilu- ja työloma on erittäin oivallinen keino yhdistää sävellystyö ja luonnosta ja talvesta nauttiminen perheelliselle säveltäjäpariskunnalle. Ylläksen inspiroivien maisemien latupalaverissa löysi lopullisen muotonsa mm. Tampere Biennaleen säveltämämme teos Water.  

 Vuoden 2020 Tampere Biennalen teemana on kautta aikojen taiteentekijöitä inspiroinut aihe, luonto. Ilmastonmuutoksen myötä luonnosta ja sen säilyttämisestä puhutaan enemmän kuin koskaan. Säveltäjällä on taiteensa kautta mahdollisuus vaikuttaa herättämällä tunteita, nostamalla esiin teemoja ja ajatuksia, jotka ovat kullakin hetkellä tärkeitä ja merkityksellisiä. 

Teos Water on ensimmäinen osa neljän ilmastonmuutosta käsittelevän orkesteriteoksen kokonaisuudesta. Teoksessa kuvastuu veden tärkeys, herkkyys, kauneus ja kauheus. Se lähtee liikkeelle kuivuudesta ja päättyy sateen, puron, järven ja vesiputousten kautta tsunamiin. 

Me olemme huolissamme siitä, että säiden ääri-ilmiöitä esiintyy yhä enemmän. Jäätiköiden kutistuminen kiihdyttää ilmaston lämpenemistä, helleaallot ja tulvat koettelevat pahiten puolustuskyvyttömimpiä ja heikoimpia yksilöitä, tulvat aiheuttavat sadonmenetyksiä, eläimiä kuolee sukupuuttoon muuttuvissa olosuhteissa, esim. korallit merten lämpenemisen seurauksena. Vaikuttaa siltä, että globaaleja, kaikkia koskevia yhteisiä ilmastosopimuksia on erittäin vaikeaa saada tehtyä. 

Water-teoksessa haluamme myös tuoda esiin musiikin keinoin luontoon ja veteen liittyviä kauniita asioita, joista ihmisellä on mahdollisuus nauttia. Esimerkiksi puro laskee metsän läpi kauniille tasanteelle, josta lähtee pieni vesiputous, joka laskee järveen. Järvimaisema liittyy olennaisena osana monen kulttuurin vapaa-ajan viettoon; suomalaisille järvenrantamökki saunoineen on kesäloman kohokohtia, keskieurooppalaiset taas lähtevät vapaapäivinään piknikille ja uimaan järven rantaan.

Teoksessamme olemme päätyneet yhdistämään vettä nesteenä ja jäänä teknologiaan.Vesi toimii värähtelyn sytyttäjänä (vesitippa mikitettyyn desimittaan), soittimen värähtelyn muokkaajana (triangeli, chimes ja kellopelin laatat vedessä) kuin myös värähtelevänä objektina (jääkuutio, jonka sisälle hydrofoni on jäädytetty).

Olemme hankkineet tietoa aiheesta lukemalla kirjallisuutta sekä katsomalla dokumentteja mm. jäätiköiden sulamisesta ja korallien lohduttomasta tulevaisuudesta. Lämpimät kiitokset biologiystävillemme Ritva Annanpalolle ja Kasper Koskelalle, joita olemme useampaan otteeseen konsultoineet luontoon liittyvissä kysymyksissä.

On hienoa, että teoksemme pääsee esille juuri Tampere Biennale -festivaalilla. Suuret kiitokset tästä huikeasta mahdollisuudesta festivaalille, sen taiteelliselle johtajalle Jennah Vainiolle sekä teoksen tilaajalle Tampere Filharmonialle, jonka kanssa tehtävää yhteistyötä odotamme todella paljon! 

Kirjoittajat: Sanna Ahvenjärvi & Tapio Lappalainen

Ahvenjärven ja Lappalaisen teos Water oli tarkoitus esittää Tampere Filharmonian konsertissa Tampere-talon Isossa salissa pe 3.4. klo 19.00. Tampere filharmonia on peruuttanut kaikki konserttinsa kevätkaudelta 2020. Tutustu tapahtumaan Tampere Biennale

www.sannaahvenjarvi.com

www.tapiolappalainen.com 

Jaa somessa