Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Jani Hellström
Kuva: Jani Hellström

Suomalainen musiikki liikkuu Levykauppa Äx:ssä

Helsingin Asematunneli sai uutta väriä 12.6., kun paikalla aloitti uusi Levykauppa Äx:n liike. Vaikka pientä viilattavaa sisustuksessa ja levyvalikoimassa riittää edelleen, liikettä pyörittävät Oskari Kivimäki ja Jani Mäkelä halusivat avata ovensa mahdollisimman nopeasti yleisölle.

– Liike aukesi kello kymmeneltä aamulla, vaikka muutamat jutut olivatkin vielä vaiheessa, Kivimäki ja Mäkelä naurahtavat yhteen ääneen.

– Ja olihan siinä polte nähdä, miten tämä lähtee toimimaan, kun tämä on itse rakennettu, Kivimäki jatkaa.

Hiljaisen alun jälkeen levyjen myynti on noussut tasaiseen tahtiin. Mäkelä uskoo, että luvut selittyvät osin keskeisellä sijainnilla. Ihmisten on helppo piipahtaa kaupassa esimerkiksi koulu- ja työmatkoilla.

Toisaalta Tunnelin Levyn lopettamisen jälkeen Asematunnelissa on ollut levykaupan mentävä tyhjiö, jota Levykauppa Äx kaiken kaikkiaan kymmenennellä liikkeellään täyttää.

– Ihmiset ovat kiitelleet hurjasti uuden levykaupan avaamisesta. Tässä on myös mennyt sen verran aikaa Tunnelin Levyn lopettamisesta, ettei tunnu, että tanssisimme sen haudalla, Mäkelä toteaa.

Keräilijöistä levykaupan pitäjiksi

Kivimäkeä ja Mäkelää yhdistää pitkäaikainen kiinnostus musiikkia ja levyjä kohtaan. Mäkelä kertoo fiilistelevänsä musiikkia jo kolmatta vuosikymmentä. Levyjä hän on keräillyt yhteensä 25 vuotta.

– Olen itse kotoisin Kuopiosta, kuten Levykauppa Äx:n omistajat Lipposetkin. Olen samaa sukupolvea heidän kanssaan. Ehkä se selittää, miksi levykaupan pitäminen tuntui luontevalta ratkaisulta.

Kivimäki kertoo puolestaan keräilleensä erityisesti suomalaisia rap-levyjä noin kymmenisen vuotta. Kun mahdollisuus levykaupan pitämiseen avautui, Kivimäki ei harkinnut asiaa kovinkaan kauan.

– Kuulin mahiksesta DJ-keikkojeni työnantajan kautta. Ei siinä juurikaan tarvinnut miettiä. Eikä tämä ole hetkeäkään kaduttanut.

Suomalainen musiikki liikkuu hyvin

Pikainen katsaus hyllyvalikoimaan paljastaa ulkomaisia tuotoksia olevan hiukan enemmän esillä. Syykin on varsin selvä: ulkomaisia artisteja on yksinkertaisesti enemmän kuin suomalaisia. Mäkelän mukaan valikoimien painotusta selittävät myös musiikkihistorialliset seikat.

– Pyrimme pitämään musahistorialliset teokset esillä jatkuvasti, sillä niiden myynti ei tunnu vain loppuvan. Tällaisia teoksia on enemmän ulkomaalaisilta artisteilta kuin suomalaisilta.

– Epäilen, ettei esimerkiksi Beatlesin ja Slayerin myynti ota laantuakseen, Mäkelä selventää.

Hyllyissä on kuitenkin reilu määrä myös suomalaista musiikkia, joka käy hyvin kaupaksi. Myyntihittejä löytyy eritoten rapin ja metallin parista.

– Yksi hyvä esimerkki on Huge L, joka on varsin tuottelias kaveri. Hänen levynsä liikkuvat tiuhaan tahtiin, Kivimäki toteaa.

– Myös Suomi-metalli, kuten Stam1na ja Kotiteollisuus, liikkuvat hyllyistä vikkelään tahtiin. Suomalaisten ostajien lisäksi täällä käy myös turisteja, joiden matkaan tarttuu useimmiten suurten metalliorkesterien äänitteitä, Mäkelä jatkaa.

Lisänsä myyntiin tuo LP-formaatti, joka on Mäkelän mukaan tullut selkeästi takaisin muotiin.

– Myös nuoret, jotka eivät ole LP:n aikalaisia, haluavat saada LP:nä musiikkia.

”Ei tässä valmiita vielä olla”

Kysyttäessä tulevasta viesti on varsin selvä: Asematunnelin Levykauppa Äx ei ole vielä valmis. Tehtävää riittää kaksikon mukaan niin valikoiman laajentamisessa kuin liiketilankin muokkaamisessa. Myös asiakaspalautteella on vaikutuksensa, sillä kaksikko aikoo ottaa hyvistä vinkeistä koppia ja muokata kauppaa asiakkaiden haluamaan suuntaan.

Suunnitelmia riittää myös elävän musiikin suunnalla.

– Kyllä tänne olisi kiva saada live-keikka jossain vaiheessa, kaksikko tuumii.

Teksti ja kuvat: Jani Hellström

Jaa somessa