Tapahtumien säädösviidakko: yhteistyöllä valoa tunnelin päähän?
Teoston vetämässä livefoorumissa perustettiin livealan toimijoiden kesken työryhmä, jonka tarkoituksena on helpottaa tapahtumien järjestämistä.
Aloittaessani Teostolla työskentelyn viitisen vuotta sitten en uskaltanut haaveillakaan siitä, että jonain päivänä saisimme 20 raudanlujaa livebisneksen ammattilaista saman pöydän ääreen miettimään elävän musiikin toimialan tulevaisuutta ja keinoja sen parantamiseksi. Nyt se tapahtuu jopa kahdesti vuodessa, kun elävän musiikin ammatti-ihmisten pyöreän pöydän keskustelu Livefoorumi kokoontuu. Tapaamisten tarkoitus on yksinkertaisuudessaan se, että etsimme yhteisiä edistettäviä asioita ja kehitämme alan toimintatapoja niin, että kaikki hyötyvät.
Viimeisimmässä – lokakuun alussa järjestetyssä – tapaamisessamme nousi esiin huoli siitä, että alati tiukkeneva säännöstely, lainsäädäntö ja vaatimukset uhkaavat alan toimintamahdollisuuksia. Tästä johtuen päätimme perustaa työryhmän, jonka tehtävänä on lähteä valmistelemaan positiivisessa hengessä yhteistyötä ja keskustelua Aluehallintovirastojen (AVI) kanssa. Haluamme löytää tavan, jolla kertoa tarkemmin tapahtuma-alan hankalasta tilanteesta säädösten puristuksessa ja jolla pääsisimme yhdessä miettimään tulevaa – siis AVIt ja liveala yhdessä. Ei lähdetä syyttämään tai nillittämään, vaan kehittämään ja keskustelemaan.
Työryhmään kuuluvat allekirjoittaneen lisäksi alan raudanlujat ammattilaiset: Kai Massa (MaRa), Heidi Aho (Fullsteam), Nina Castren (Live Nation), Markku Pyykkönen (Popmuusikot, SURF), Marko Nuutinen (SOA, Polarartistit) sekä Panu Hattunen (Ilosaarirock, Rockklubien liitto). Yhtä kattavaa yhteistyötä ei kevyen elävän musiikin toimijoiden välillä ole aiemmin ollut.
Itselläni on todella hyvä fiilis tästä yhteistyöstä – on todellinen ilo ja kunnia työskennellä tällaisen ammattilaisten joukon kanssa. Juuri nyt yritän kiivaasti perehtyä kaikkiin niihin asioihin, joiden kanssa tapahtumajärjestäjät joutuvat painimaan ja mitä kaikkea heidän tulee tietää, osata ja ottaa huomioon. Kiitoksia avusta sekä tiedon ja osaamisen jakamisesta etenkin MaRan suuntaan. Teidän ammattitaitonne on tässä(kin) asiassa todella tärkeässä roolissa.
Odotan innolla että pääsemme työryhmän kanssa kunnolla vauhtiin, mutta sitä ennen työlistalla komeilee tuleva Tampereen Musiikki & Media -tapahtuma. Jos nyt oikein lasken, niin kyseessä taitaa olla neljästoista osallistumisvuoteni. Tällä kertaa tehtäväkseni on langennut myös muutaman paneelikeskustelun vetäminen. Olen saamassa vieraakseni sen verran mielenkiintoisia panelisteja, että kannattaa ehdottomasti tulla mukaan, jos vain paikalla olet. Lauteilla ovat muun muassa Kari Kunnas, John Rugemalira, Juhani Merimaa sekä Kalle Keskinen.
Torstaina keskustellaan uuden alkoholilain vaikutuksesta ravintoloiden toimintaan. Perjantaina on vuorossa meluluvan käsittelyä paneelissa ”Melua vai Musiikkia”. Lauantaina niputetaan yhteen kulunut musakesä 2014 ja käsitellään myös festareiden näkökulmasta tätä säännösten viidakkoa. Ja kas, siinähän se loppuviikko mukavasti heilahtaakin.
Teosto on mukana Tampereella järjestettävässä Musiikki & Media -tapahtumassa. Kerromme tapahtumassa muun muassa tuoreen pohjoismaisen musiikinkäyttötutkimuksen tuloksia, kuten, paljonko rahaa digitaalisiin palveluihin kulutetaan ja kenen musiikkia jaetaan sosiaalisessa mediassa. Lisäksi esittelemme Teoston livedataa, josta selviää Suomen aktiivisimmat keikkapaikat ja -esiintyjät ja kenen tekemät biisit soivat keikoilla useimmin.
Osallistumme lisäksi keskusteluihin muun muassa katalogimusiikin käytöstä tv-tuotannoissa, radioiden ja streaming-palveluiden toimintamalleista sekä tapahtumajärjestämisen haasteista.