Tekijänoikeudet kasvun ytimessä – Will Page kirittää järjestöjä uusiutumaan
Musiikkialan kansainvälisesti tunnettu ekonomisti Will Page kannustaa tekijänoikeusjärjestöjä kehittämään yhteistyötään – ja samaan aikaan tiivistämään suoraa yhteyttä asiakkaisiinsa. Page vieraili Suomessa kesäkuussa Teoston kutsumana.
Will Page on kansainvälisesti arvostettu taloustieteilijä, joka on seurannut musiikin arvonmuodostusta ja alan tehokkuutta jo usean vuosikymmenen ajan. Hänet tunnetaan työstään suoratoistotalouden parissa muun muassa Spotifyn ja brittiläisen tekijänoikeusjärjestö PRS for Musicin pääekonomistina. Nykyisin hän toimii konsulttina sekä asiantuntijana useissa tutkimuslaitoksissa. Pagen vierailu oli osa Teoston strategiaprosessia, jossa huomioidaan globaaleja trendejä ja niiden vaikutuksia tekijänoikeushallinnon tulevaisuuteen.
Puheenvuorossaan Teoston johdolle Page korosti tekijänoikeuksien merkitystä musiikkiteollisuuden kasvun moottorina. Viime vuosikymmenen aikana musiikin tekijänoikeustulot ovat kasvaneet merkittävästi, ja ne nousivat vuonna 2023 globaalisti lähes 46 miljardiin dollariin – 11 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Tämä ylitti jo elokuvateollisuuden vastaavat tulot.
Musiikki on merkittävä kasvun lähde
Page ennustaa, että tulevaisuudessa musiikki ja siihen liittyvät tekijänoikeudet muodostavat yhä merkittävämmän taloudellisen voiman.
”Musiikin tekijänoikeustulot voivat kaksinkertaistua seuraavan vuosikymmenen aikana, mikä tekee niistä yhden nopeimmin kasvavista media-alan alueista”, hän arvioi.
Kasvua vauhdittaa erityisesti Latinalaisen Amerikan ja muiden kehittyvien markkinoiden nousu. Siksi musiikkiviennin tukeminen ja kansainvälisten yhteistyöverkostojen rakentaminen ovat avainasemassa tulevaisuuden menestyksessä. Englannin kielen merkitys vähenee – esimerkiksi Kanadassa punjabinkielinen musiikki on valtavassa nousussa ja ruotsalaiset kirjoittajat ovat olleet isossa roolissa K-Popin tekijöinä. Tämä avaa tekijöille uudenlaisia markkinoita myös kotimaan ulkopuolella.
Suoratoistopalvelut, kuten Spotify, ovat tulevaisuudessakin keskeisessä roolissa musiikin tulojen kasvussa. Page herätteli keskustelua musiikin hinnoittelun järkevyydestä vertaamalla sitä arjen kulutustottumuksiin. Hänen mukaansa on nurinkurista, että keskitason viinilasi ravintolassa maksaa enemmän kuin kuukauden rajaton pääsy koko maailman musiikkikirjastoon. Musiikin hinta pitäisikin saada vastaamaan paremmin nykyistä sisältötarjontaa ja teknologista kehitystä.

Viinilasillisen hinta on vuosien varrella kaksinkertaistunut, mutta musiikin tilausmaksu on pysynyt lähes muuttumattomana. Olemme onnistuneet mullistamaan musiikin käyttökokemuksen, mutta epäonnistuneet sen hinnan nostamisessa.
Yhteistyö on ytimessä
Tekijänoikeusjärjestöt eivät kuitenkaan voi pitää rooliaan kasvussa itsestäänselvyytenä. Toiminnan tehokkuus, läpinäkyvyys ja teknologiset ratkaisut ovat jatkuvan tarkastelun alla.
”Tekijänoikeusjärjestöjen tehtäväkenttä on laaja ja sen hoito vaatii huomattavia panostuksia. Tästäkin huolimatta toiminta tulee voida kattaa kohtuullisilla toimintakuluilla.”
Järjestöjen on jatkuvasti kehitettävä nopeutta ja tarkkuutta sekä investoitava uuteen teknologiaan pysyäkseen mukana muuttuvilla markkinoilla. Investoinneissa tulee kuitenkin pitää mielessä kustannustehokkuuden ylläpidon tärkeys.
Vaikka tekijänoikeusjärjestöillä riittää kirittävää, Page muistuttaa, että niillä on edelleen hallussaan voittava konsepti.
”Järjestöt ovat pysyneet toiminnassa jo yli sadan vuoden ajan, koska kollektiivihallinto on yksiselitteisesti tehokkain tapa kerätä oikeudet yhteen ja lisensoida ne. Koordinoitu, keskitetty oikeuksien hallinta hyödyttää kaikkia osapuolia.”
Tulevaisuudessa yksi keskeisiä menestystekijöitä on tiiviimpi yhteistyö valikoiduilla osa-alueilla. Page rohkaiseekin Teostoa ja muita järjestöjä kehittämään yhteisiä toimintamalleja ja teknologioita oikeuksien hallinnan kansainvälisen yhteensopivuuden parantamiseksi ja prosessien tehostamiseksi.
”Tällä hetkellä järjestöt käyttävät suuren osan ajastaan taustaprosessien ja järjestelmien hiomiseen. Suurin osa ajasta pitäisi kuitenkin käyttää etulinjan työhön – asiakkaiden auttamiseen ja heidän oikeuksiensa hallinnan helpottamiseen.”

On otettava käyttöön uusia teknologioita ja kehitettävä palveluita, jotka helpottavat oikeuksien hallintaa ja jakelua.