Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Juhana Unkuri
Kuva: Jussi Helttunen

Teosto-palkinto toi musiikillista itsevarmuutta

Mikko Hassinen palkittiin keväällä 2015 Teosto-palkinnolla teoksistaan Elektro GT -levyllä. Palkintoraati luonnehti progressiivista ja rokahtavaa fuusiojazzalbumia röyhkeäksi ja anteeksipyytämättömäksi levyksi, joka vangitsee kuulijansa. Rumpali Hassisen lisäksi levyllä soittavat Jorma Kalevi Louhivuori, Lauri Porra, Aki Rissanen, Timo Kämäräinen ja Mongo Aaltonen.

– Jo kuuden palkinnonsaajaehdokkaan joukkoon pääseminen tuntui hyvältä. Oli mahtava ja epäuskoinen tunne, kun minulle soitettiin ja kerrottiin, että olen voittanut. En saanut vielä kertoa palkinnosta ulkopuolisille, mutta lähipiirin kanssa juhlistimme palkintoa tuoreeltaan.

25 000 euron arvoinen tunnustuspalkinto myönnettiin Hassiselle Helsingissä Musiikkitalolla pidetyssä kutsuvierastilaisuudessa.

– Paikalla oli Teoston väkeä ja kutsuvieraita. Sain kunniakirjan ja valtavan kukkapuskan, kuuntelin puheen ja jouduin itsekin puhumaan. Soitimme myös lyhyen keikan. Tilaisuus oli pienimuotoinen ja hauska, mutta myös juhlava.

Hassinen sai palkinnon julkistamisen jälkeen paljon medianäkyvyyttä. Perusuutisoinnin lisäksi Hassisesta tehtiin joitain haastatteluja niin lehtiin, televisioon kuin radioonkin.

– Sain sillä viikolla paljon onnitteluja, muun muassa tutuilta ja tuntemattomiltakin soittajakollegoilta. Oli myös mukava huomata, että palkinto oli kiinnostava asia tuolloin 9-vuotiaalle tyttärelleni. Hän oli esimerkiksi äimistelemässä paikan päällä, kun isää haastateltiin telkkariin.

Investointeja, matka ja rahaa säästöön

Teosto-palkinnon myöntämisestä on kulunut runsaat puoli vuotta. Hassinen kertoo sulatelleensa tällä välin palkinnon mukanaan tuomia asioita.

– Ehkä kaikkein merkittävintä on se, että palkinto on tuonut musiikin tekemiseen lisää itsevarmuutta. Omaa musiikillista tulevaisuuttaan suunnittelee vähän rohkeammin. On alkanut ajatella entistä enemmän niin, että oma linja on ollut hyvä ja samalla linjalla täytyy jatkaa.

Toiseksi merkittävimpänä asiana Hassinen pitää palkintosummaa.

– 25 000 euroa on hämmentävän iso summa. Sen avulla olen julkaissut uusimman levyni, investoinut työvälineisiin ja tehnyt perheen kanssa kunnon lomamatkan. Olen myös laittanut hieman rahaa säästöön pahan päivän varalle.

Hassisen mukaan palkinnon muita mahdollisia suoria tai välillisiä vaikutuksia on vaikea arvioida.

– Palkinnon tuoma lisätunnettuus musiikkipiireissä on varmasti hyvä asia tulevien töiden kannalta. Palkinto on saattanut vaikuttaa säveltilausten lisääntymiseen. Siinä on ollut pari uuttakin aluevaltausta.

– On vaikea sanoa, onko palkinto vaikuttanut yleisömääriini tai yleisön koostumukseen. Enemmän yleisömääriin vaikuttaa varmasti Elektro GT:n soittajisto, minulla on luvalla sanoen aika valovoimainen lineuppi.

Hassinen kertoo arvostavansa paljon Teoston myöntämää palkintoa.

– Olen ollut Teoston asiakkaana noin kolmenkymmenen vuoden ajan. Teoston kanssa asiointi on sujunut hyvin ja luontevasti. Olen saanut sieltä aina kaiken tarvitsemani tiedon ja tarvittaessa opastusta. Oli mukava tutustua palkinnonjaon yhteydessä ihmisiin, joiden kanssa oli aiemmin jutellut puhelimessa.

Hassinen toteaa Teoston olevan tärkeä taustavoima ja etujärjestö, joka pitää huolta musiikintekijöiden oikeuksista.

– Nykyajan striimausmaailmassa moni haluaa kuunnella musiikkia ilmaiseksi. Paineita alalle tulee myös elinkeinoelämän taholta. Tällaisessa tilanteessa Teoston rooli korostuu. Teoston hallitukseenhan kuuluu myös musiikintekijöitä, joten siinäkin mielessä se on meille läheinen järjestö.

Ensi vuonna tuomarina

Mikko Hassinen julkaisi juuri Jazz for utopia -albumin, jossa solistina toimii sopraano Eija Räisänen. Myös soittajisto on hieman eri kuin Elektro GT -levyllä.

– Uusi levy eroaa siitä musiikillisesti paljon. En oikein osaa sanoa, onko tuore levy varsinaisesti jazzia. Ainakin levyllä kuullaan jazzsoittajia. Lisäksi työskentelytapa oli jazzbändimäinen ja musiikki pohjautuu joiltain osin improvisointiin.

Hassisen mukaan Teosto-palkinto ei tuonut levyntekoon paineita.

– Kaiken julkaisemani musiikin pitää joka tapauksessa läpäistä oma kriittinen seulani.

Teosto-palkinnon saajan valitsee kolmihenkinen asiantuntijaraati, joka tekee valinnan esiraadin valitsemien ehdokkaiden joukosta. Kolmihenkiseen raatiin kuuluu edellisvuoden voittaja, joten Hassinen on valitsemassa palkinnon saajaa ensi vuonna.

– On kiinnostavaa päästä kuuntelemaan esiraadin valitsemia ehdokkaita. Aion keskittyä tehtävään perusteellisesti, jotta pystyn ottamaan asiaan omalta osaltani fiksun kannan.

Monen roolin mies

Mikko Hassinen (s.1971) on rumpali, akustisen ja elektronisen musiikin säveltäjä, kapellimestari sekä jazzin ja klassisen musiikin tuottaja. Omien yhtyeidensä lisäksi hän on vaikuttanut rumpalina muun muassa Eero Koivistoisen yhtyeissä, Värttinässä sekä Pepa Päivinen Triossa. Säveltäjänä ja kapellimestarina hän on tullut parhaiten tunnetuksi UMOn riveistä.

Jaa somessa