Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Johanna Laitinen
Kuva: Jukka Mantere

Teosto-palkintoehdokas 2023: Heinz-Juhani Hofmann – Aukio – ooppera kansannoususta

Aukio – ooppera kansannoususta kahdeksalle laulajalle ja elektroniikalle vie Heinz-Juhani Hofmannin raa’an ja paljaan ihmisääntä käyttävän ilmaisun jälleen uudelle tasolle säveltäjälle tyypillisiä tuskallisia yhteiskunnallisia teemoja jatkaen, mutta aiempia teoksia toistamatta. Hofmann täyttää aukion taitavasti rytmitetyllä äänimassalla, josta kehkeytyy epämukava ja puhdistava ihmisyhteisön kuva.

Helsingin kamarikuoron syyskuussa 2022 kantaesittämä Aukio – ooppera kansannoususta on vokaaliteoksiin erikoistuneen Heinz-Juhani Hofmannin tuorein, yksinäytöksinen kuoro-ooppera. Hofmann on sekä säveltänyt oopperan että kirjoittanut sen libreton.

Vocal Espoo -festivaaleilla kolmesti esitetyn teoksen ohjasi näyttämölle Heta Aho ja musiikkia johti Taavi Oramo. Helsingin kamarikuorossa lauloivat sopraanot Linnéa Sundfær Casserly ja Veera Kuusirati, mezzosopraano Keri Kallio, altto Eira Karlson, tenori Niilo Erkkilä, baritonit Martti Anttila ja Juhani Vesikkala sekä basso Jussi Linnanmäki.

Heinz-Juhani Hofmann ei kaihda hankalia aiheita

Heinz-Juhani Hofmannin musiikki on hyvin ekstriimiä, atonaalista nykymusiikkia, jota voi luonnehtia eurooppalaisen modernismin perinteen jatkajaksi. Ehdokasteos liikkuu äänellisen ilmaisun äärirajoilla: teos on hyvin tekstivetoinen, ja teksti ilmaistaan puheella ja huudolla.

”Mun kymmenvuotias tytär sanoi, että se on kuin huuto-oopperaa”, Hofmann nauraa ehdokasvideollaan.

Huuto-ooppera lienee kaikessa brutaaliuudessaan osuva ilmaisu, sillä Hofmann tunnetaan parhaiten vaikeiden ja jopa pelottavien aiheiden taitavana käsittelijänä. Hänen aiemmasta sävellystuotannostaan löytyy teoksia, jotka käsittelevät esimerkiksi lasten seksuaalista hyväksikäyttöä ja joukkomurhaa. Aukio – ooppera kansannoususta käsittelee nimensä mukaisesti kansannousua, jolla on juurensa Ukrainan vallankumouksessa 2014.

”Keväällä 2020 pandemian alussa luin Timothy Snyderin kirjan Tie epävapauteen, jossa yksi luku käsitteli Ukrainassa vuonna 2014 Kievissä, Maidanin aukiolla tapahtunutta kansannousua. Tämä toimi inspiraationa tälle oopperalle.” Lue Helsingin Sanomien arvio Snyderin kirjasta.

Maidan on ukrainan kieltä ja tarkoittaa aukiota. Yhteys vallalla oleviin Ukrainan tapahtumiin ei ole säveltäjän itsensä mukaan kuitenkaan ilmeinen.

”Silloin kun Ukrainan sota alkoi, aloin pohtia enemmän sitä, miten Ukrainan tilanne voisi enemmän tuoda tähän teokseen. Mutta en tiedä, onko se niinkään suoraan. Teos ennemminkin ammentaa useammista kansannousuista, kuten Tiananmenistä 1989.”

Katso ja kuuntele Heinz-Juhani Hofmannin ajatukset haastatteluvideostamme!

Tämän sisällön tarkastelu edellyttää evästeiden hyväksyntää.

Teosto-palkinto 2023

Vuoden 2023 Teosto-palkinnon ehdokkaat ovat vuonna 2022 julkaistuja tai kantaesitettyjä sävelteoksia tai teoskokonaisuuksia. Vuodesta 2003 lähtien, nyt 18. kerran jaettava Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Voittajateos- tai teokset palkitaan Musiikkitalossa 27.4.2023.

Katso kaikki Teosto-palkintoehdokkaat tästä.

Jaa somessa