Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Turo Pekari (@s1truuna)
Kuva: Johanna Levomäki

Teoston elävän musiikin tilastot 2014 – elävän musiikin tapahtumien määrä laskussa

Miksi elävän musiikin määrä on laskussa?

Music Finlandin tekemän Musiikkialan talous Suomessa 2013 -selvityksen mukaan elävä musiikki on suomalaisen musiikkialan rahallisesti suurin sektori, jopa puolet musiikkialan koko arvosta. Musiikkialan talouden kasvu on myös näkynyt selvimmin elävän musiikin sektorilla. Myös Teoston tilastoissa viime vuodet ovat olleet jatkuvaa kasvua elävän musiikin tapahtumien ja keikkojen määrissä. Kasvuun on osaltaan vaikuttanut aiempaa kattavampi tilastointi, mutta samaan aikaan livemusiikin tarjontakin on lisääntynyt. Vaikuttaa siltä, että jonkinlainen saturaatiopiste on kuitenkin nyt saavutettu.

Teoston keräämien tietojen mukaan vuonna 2014 järjestettiin 58 506 keikkaa 52 559:ssä elävän musiikin tapahtumassa. Keikkamäärissä laskua vuoteen 2013 oli 5,9 % ja tapahtumamäärissä 6,7 %. Kokonaismäärät ylittävät kuitenkin vuoden 2012 tason.

Syitä laskuun on varmasti enemmän kuin yksi, mutta Suomen taloudellinen tilanne ja sen myötä ravintoloiden ja tapahtumanjärjestäjien vaikeudet ovat todennäköisesti vihdoin vaikuttaneet myös elävän musiikin tarjontaan. Samaan aikaan kansainvälinen kilpailu isoista artisteista ja sen aiheuttama hintakilpailu ovat nostaneet artistien hintoja. Viime vuosina on puhuttu myös paljon äänitealan murroksen aiheuttamasta lisääntyneestä keikkailusta ja livemusiikin ylitarjonnasta. Loputon kasvu elävän musiikin tarjonnassa ei ole mahdollista eikä varmaan esiintyjienkään eduksi.

Elävä musiikki keskittyy isoihin kaupunkeihin

Livemusiikki keskittyy suurille paikkakunnille. Suomen kahdestakymmenestä yli 50 000 asukkaan kaupungista yhdeksäntoista löytyy kahdenkymmenen aktiivisimman keikkakaupungin joukosta, poikkeuksena Lapin Kittilä (taulukko 1.) Vuonna 2013 listalta löytyi Kittilän lisäksi myös Savonlinna. Laivat ovat elävän musiikin tarjonnaltaan suuren suomalaisen kaupungin luokkaa ja ne sijoittuisivat listalla Jyväskylän ja Oulun väliin. 20 aktiivisimmassa keikkakaupungissa järjestettiin 57,8% koko Suomen keikoista. Helsingin osuus koko Suomen keikoista oli 17,6 %. Jotain muutoksiakin on tapahtunut. Oulu on noussut Jyväskylän ohi neljänneksi suurimmaksi keikkakaupungiksi. Vantaa ja Joensuu ovat myös parantaneet sijoitustaan yhdellä vuodesta 2013. Lahti on noussut kymmenen kärkeen ja Espoo on tippunut sieltä pois.


Taulukko 1. Keikkamäärät Suomessa 2014, top 20 kunnat (suluissa sijoitus vuonna 2013).

Asukaslukuun suhteutettuna keikkoja on eniten Pelkosenniemellä ja Tampere on suurien kaupunkien ykkönen

Viime vuoden tapaan Pelkosenniemellä Lapissa on asukaslukuun suhteutettuna eniten keikkoja, lähes 108 kappaletta 1000 asukasta kohden. Listan kärkeä (taulukko 2.) dominoivat Lapin kunnat: Pelkosenniemi, Kittilä ja Kolari. Sijoitusta selittää edellä mainittujen kuntien pieni asukasluku sekä hiihtokeskuksissa suuri elävän musiikin tarjonta. Jos tarkastellaan yli 50 000 asukkaan kaupunkeja, on keikkoja suhteellisesti eniten viime vuoden tapaan Tampereella (17,4 keikkaa 1000 asukasta kohden) ennen Helsinkiä. Kokoaan suurempina keikkakaupunkeina listalla (taulukko 3.) erottuvat myös Kuopio, Joensuu, Seinäjoki ja Lappeenranta.


Taulukko 2. Keikkamäärät 2014 1000 asukasta kohden top 20.


Taulukko 3. Keikkamäärät 2014 1000 asukasta kohden top 20. Yli 50 000 asukkaan kaupungit.

Voittajat ja häviäjät

Elävän musiikin tarjonnan muutosta laskua on myös kiinnostavaa tarkastella alueellisesti. Absoluuttisesti eniten keikkamäärät tippuivat Helsingissä. Helsingin osuus koko Suomen keikoista on kuitenkin pysynyt samana kuin viime vuonna. Isoista kaupungeista häviäjät löytyvät Etelä-Savosta, Kymenlaaksosta ja Uudeltamaalta. Teoston tietojen mukaan Mikkelissä keikkojen määrä laski 27 prosenttia, Kouvolassa 19 % ja Espoossa 16 % vuodesta 2013. Myös päinvastaista kehitystä on tapahtunut.

Suurin kasvu keikkamäärissä suurissa kaupungeissa löytyy Lahdesta (+10 %) ja Kuopiosta (+9 %). Pienemmistä kunnista isoa kasvua on tapahtunut muun muassa Laukaalla (15 %) ja Järvenpäässä (+10 %).

Laivat ovat Suomen suurimpia elävän musiikin esityspaikkoja

Vuonna 2014 keikkailtiin eniten aiempien vuosien tapaan laivoilla. Teoston tietojen mukaan Suomen aktiivisin keikkapaikka oli Eckerö Linen M/S Finlandia. Vuoden 2013 ykkönen M/S Viking Grace oli sijalla 2. Laivojen ja kylpylähotellien lisäksi top 10 -listalta (taulukko 4.) löytyvät myös Molly Malone’s, Bar Loose ja Tavastia Klubi Helsingistä sekä Paapan Kapakka Tampereelta. Viime vuonna keikkailtiin myös kerran lentokoneessa 29.7.2014 Cheekin toimesta Finnairin lennolla AY7417.  

Taulukko 4. Esityspaikat top 10, 2014.

Keikkakartta verkossa ja Teosto API

Kuinka paljon sinun kunnassasi keikkailtiin viime vuonna? Teoston verkkosivuilla on tänään julkaistu Keikkakartta 2014, josta voi tarkastella kuntakohtaisia tietoja tapahtuma- ja keikkamääristä sekä esityspaikoista.

Avaamme lisäksi elokuussa 2014 datan rajapinnan kautta. Teosto on tänä vuonna mukana Open Finland Challenge -innovaatiokilpailussa ja Teosto APIn kautta data on sovelluskehittäjien käytettävissä uusien innovatiivisten sovellusten, työkalujen ja visualisointien kehittämiseen. Tarkempaa tietoa kilpailusta ja Teoston kilpailuhaasteesta löytyy Open Finland Challengen verkkosivuilta. Kilpailun osana Teosto järjestää syyskuun 18. päivä Teosto Hack Day -nimellä kulkevan kehittäjätapahtuman. Lisäinfoa Teosto Hack Daysta luvassa elokuussa Teoston ja Open Finland Challengen viestintäkanavissa.

Jaa somessa