Siirry sisältöön
Kirjoittaja: Kaisa Huikuri
Kuva: Kaija Kärkinen

”Töitä on tehtävä, olipa kuinka lahjakas tahansa”

Kaija Kärkinen kuvailee työtä Teoston hallituksessa vaativaksi ja merkitykselliseksi. Sanoittajana, laulajana ja näyttelijänä hän on yhdistänyt urallaan niin luovan työn kuin yhteiskunnallisen vaikuttamisenkin. Miehensä Ile Kallion kanssa Kärkinen on tehnyt jo kymmenen albumia yhdessä ja toteaa, että ”Ihmisen on hyvä tehdä sitä, mitä rakastaa!”.

Millaista on työskentely Teoston hallituksessa?

Antoisaa, monipuolista, vaativaa, merkityksellistä, ja joskus myös palkitsevaa! Olen iloinen, että hallitukseen mahtuu monesta eri kulmasta musiikkialaa tuntevaa porukkaa. Se syventää ja laajentaa asioiden ymmärtämistä ja toivottavasti johtaa myös hyvin harkittuihin päätöksiin.

Teosto ja jäsenjärjestöt ovat nyt reilun viiden vuoden ajan työskennelleet saman katon alla. On ollut todella hienoa saada tutustua moniin Teoston työntekijöihin ja huomata, että he ovat ainutlaatuisen ammattitaitonsa ja hiljaisen tietonsa lisäksi niin sitoutuneita tekemään työtä meidän musiikintekijöiden hyväksi. Arvostan!

Mikä hallitustyössä on haastavinta?

Toimintaympäristön nopea muuttuminen. Tekijänoikeusalojen haasteet ovat globaaleja, ja toisaalta me Suomessa edustamme pientä kieli- ja kulttuurialuetta. Tehtävämme on mahdollistaa suomalaisten musiikintekijöiden menestys ja koko luovan alan monimuotoisuuden säilyminen. Siihen liittyvät liiketaloudelliset ratkaisut, hyvien palveluiden tarjoaminen niin oikeudenomistajille kuin musiikin käyttäjäasiakkaillekin, sekä tietenkin aatteellisuus eli luovan musiikin tekemisen tukeminen, tämä kaikki vaatii jatkuvaa tilannepäivitystä sekä vuoropuhelua moneen suuntaan.

Mikä musiikkialan aihe askarruttaa juuri nyt?

Keväällä 2019 EU-parlamentti hyväksyi tekijänoikeuslainsäädäntöä uudistavan DSM-direktiivin. Sen sovittaminen kansalliseen lainsäädäntöön on nyt käynnissä. Meille musiikintekijöille ja koko luovalle alalle on erityisen tärkeää, että artikla 17, joka velvoittaa alustapalvelut sopimaan tekijänoikeudellisen sisällön käytöstä, toteutetaan alkuperäisen direktiivitekstin mukaisesti.

Sosiaali- ja eläketurvan puutteet ovat musiikintekijöiden ja muiden itsensä työllistäjien ja pienten yrittäjien pitkäaikainen ongelma, johon toivottavasti tämän hallituksen aikana viimein puututaan.

Mihin omaan biisiisi sinulla on erityinen suhde ja miksi?

Kyllä se varmaankin on Sade. Oma osuuteni sanoittajana on siinä pienehkö, muokkasin Ilen teksti-idean omaan suuhuni sopivaksi. Mutta sen biisin ansiosta samanniminen albumi myi platinaa ja katson oman musiikkiammattilaisuuteni alkaneen siitä.

25 vuoden jälkeenkin se soi melkein joka keikalla. Jos ei soi, joku pyytää sitä aina!

Mikä inspiroi tai kiinnostaa sinua?

Metsä. Kävely. Sienestys. Yksinolo. Yhdessäolo. Hyvä keskustelu. Nauru. Suomen kieli kaikessa rikkaudessaan. Monen sorttinen hyvä musiikki, mieluiten elävänä. Laulaminen, aina vaan. Museot. Kirjallisuus. Viisaat ihmiset, kaikenikäiset. Sukkien kutominen. Mainitsinko jo metsän?

Entä millaisia terveisiä haluaisit lähettää työnsä äärellä ahertavalle musiikin tekijälle tai alaa harkitsevalle?

Ihmisen on hyvä tehdä sitä, mitä rakastaa! Ja pysyä itselleen ehdottoman uskollisena, vaikka joutuisi tekemään kompromissejakin. Ja töitä on tehtävä, olipa kuinka lahjakas tahansa.

Tälle alalle on niin monia teitä, ja kaikesta aiemmin koetusta ja eletystä on pelkästään hyötyä. Itse olen kulkenut monenlaisia syrjäpolkuja ja tehnyt muutakin, olen koulutuksiltani myös opettaja ja näyttelijä. Olen hitaasti kypsyvää lajia ja oma ääni on löytynyt mutkien takaa.

Hyvä on myös muistaa, että Teosto ja Suomen Musiikintekijät ovat yhteisöjä, jotka pitävät puurtajan puolta, tarjolla on niin konkreettisia neuvoja kuin vertaistukeakin ja hyviä bileitä!

Lue lisää:

Teoston hallituksen puheenjohtaja Kim Kuusi: musiikin ammattilaisten osaamista pitäisi hyödyntää enemmän

Jaa somessa