Siirry sisältöön

Sävellyksen sovittaminen edellyttää säveltäjän lupaa, tekstin kääntäminen alkuperäisen tekstinkirjoittajan lupaa. Teokset ovat suojattuja teokset tekijän elinajan ja 70 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä.

Jos teos on kustannettu, luvan myöntää kustantaja, muussa tapauksessa tekijä itse. Tiedon siitä, kuka teoksten kustantaja on löydät useimmiten julkaistulta äänitteeltä (esim. cd-tai vinyylilevy), nuoteista, latauspalveluiden tekijätiedoista tai netin hakupalveluista.

Kotimaisten musiikkikustantajien yhteystietoja löydät Suomen Musiikkikustantajat ry:n nettisivuilta, tekijöiden yhteystietoja voit tiedustella asiakaspalvelustamme.

Tekijänoikeudesta vapaiden teosten sovituksista päättää Teoston ohjelmistotoimikunta.

Ohjelmistotoimikunnan ja asiakaspalvelumme yhteystiedot löydät Ota yhteys -sivulta.

Suomalaiset teokset

  • Luvan myöntää: teoksen kustantaja, tekijä tai tekijän perikunta
  • Jos olet Teoston asiakas, löydät alkuperäisen teoksen tekijä- ja kustantajatiedot verkkopalvelustamme Teokset-välilehden kohdasta ”Yleinen teoshaku”.
  • Ilmoita saamasi sovituslupa ja mahdolliset korvausosuudet asiakaspalveluumme omateosto@teosto.fi. Teoksen kustantaja tai säveltäjä tekee sovituksestasi teosilmoituksen

Ulkomaiset teokset

Ulkomaisen teoksen sovittamiseen, tekstin kääntämiseen tai uuden paikallisen tekstin tekemiseen myöntää luvan tavallisesti se teoksen kustantaja, jolla on teoksen kustannusoikeudet Suomea varten. Jos tällaista kustantajaa ei ole, lupa on pyydettävä teoksen alkuperäiseltä kustantajalta tai suoraan teoksen tekijöiltä.

  • Luvan myöntää yleensä: teoksen kustantaja (laadi sähköposti englanniksi)
  • Jos olet Teoston asiakas, löydät alkuperäisen teoksen tekijä- ja kustantajatiedot verkkopalvelustamme Teokset-välilehden kohdasta ”Yleinen teoshaku”.
  • Yhteystiedot löydät kustantajan kotisivuilta.
  • Mainitse lupakyselyssä mahdollisimman paljon tietoa: mihin tarkoitukseen sovitus tai käännös tehdään (esitys, äänite tms.), kuka sovituksen tai käännöksen on tehnyt, kuka sen tulee esittämään sekä toimita sovitus kuunneltavaksi tai kerro, onko käännös tehty alkuperäistä sanoitusta mukaellen vai onko sitä kenties muutettu ja missä määrin.
  • Jos olet Teoston asiakas, ilmoita saamasi lupa ja mahdolliset osuudet meille. Lähetä saamasi lupa sähköpostitse meille osoitteseen: omateosto@teosto.fi

Lupaa kannattaa kysyä ajoissa. Ulkomaisiin teoksiin luvan hakeminen saattaa vaatia hieman kärsivällisyyttä, koska vastausajat ovat usein huomattavasti pidemmät kuin kotimaisissa lupakyselyissä.

Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!