Siirry sisältöön

Uusi verkkosivu jakaa tietoa EU:n tekijänoikeusdirektiivistä

17.01.2019

Verkkosivu www.article13.org on julkaistu eri kielillä, ja sivustolta löytyy tietoa direktiivin sisällöstä, sen valmistelusta sekä aihetta käsitteleviä videoita. Sivustolta voi tilata uutiskirjeen, jossa kerrotaan ajankohtaisia tietoja aiheesta ja jaetaan poimintoja sosiaalisen median keskusteluista ja uutisoinnista.

Article 13 -sivuston avulla halutaan tarjota faktaa sekä sisällöntuottajien näkökulmia artiklasta ja tekijänoikeusuudistuksesta käytävään keskusteluun.

Sivuston tavoitteena on myös korjata väärinkäsityksiä. Direktiivistä keskusteltaessa on esiintynyt esimerkiksi väitteitä sensuurikoneiston luomisesta. Huoli on kuitenkin turha, sillä useimmat oikeudenhaltijat haluavat teostensa olevan alustoilla, mutta tavoitteena on mahdollisuus neuvotella omista oikeuksista joko itse tai muiden välityksellä. Tekijänoikeus merkitsee sisällöntuottajille sitä, että he saavat korvauksia – se ei ole sensurointiväline: kukaan sisällöntuottaja ei hyödy siitä, että hänen teostaan ei koskaan nähdä tai kuulla.

Verkkosivustolla selvennetään artiklaa 13 kappale kappaleelta ja kerrotaan myös sen hyödyistä sisältöjentekijöille ja alustapalveluiden tavallisille käyttäjille.

Tilaa uutiskirje ja seuraa somessa

Tilaa Article13-uutiskirje sivustolta www.article13.org ja seuraa Twitterissä myös tiliä @EUForCreators, #EuropeForCreators

Taustatietoa

Article13-sivuston julkaissut Gesac on Teoston eurooppalainen kattojärjestö. GESAC eli European Grouping of Societies of Authors and Composers on luovan työn tekijöiden ja tekijäjärjestöjen äänitorvi EU:ssa ja Euroopan talousalueella. Se edustaa kaikkia luovia sektoreita, kuten musiikkia, kuvataiteita ja audiovisuaalisia aloja.

Tekijänoikeusdirektiivin ja artiklan 13 merkitys on luoville aloille ja etenkin musiikkialalle suuri: kaupalliset ja suuret alustapalvelut eivät voisi jatkossa käyttää muiden tekemiä sisältöjä oman liiketoimintansa edistämiseen ilman, että ne neuvottelevat sisältöjen käytön ehdoista ja korvauksista tekijöiden kanssa. Tähän saakka suuret alustapalvelut ovat kilpailleet asianmukaisesti tekijänoikeuskorvauksia maksavien palvelujen, kuten Spotifyn ja Netflixin, kanssa. Asetelma on vääristänyt kilpailua.

Lisätietoa: secretariatgeneral@gesac.org, puh. +32 2 511 44 54

Jaa somessa