Siirry sisältöön

Teoston vuosikertomus 2024: ennätysmäärä kerättyjä tekijänoikeuskorvauksia, Teoston kulttuurisäätiön aloitus ja tekoälyn aikakauden alku

Risto Salminen, kuvaaja Kerttu Penttilä

Toimitusjohtaja Risto Salmisen esipuhe

Teosto puolustaa säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja musiikkikustantajien tekijänoikeuksien kaupallista ja kulttuurista arvoa muuttuvassa yhteiskunnassa.

Teosto keräsi viime vuonna tekijänoikeuskorvauksia säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikkikustantajille ennätykselliset 89,2 miljoonaa euroa. Kokonaiskorvaukset kasvoivat edellisvuoteen verrattuna 6,4 prosenttia.  Tekijänoikeuskorvausten kokonaisjako oikeudenomistajille kasvoi 8,9 prosenttia 77 miljoonaan euroon. Teoston toiminnan kokonaiskulut olivat 13,4 prosenttia.

Toimintamme vahva taloudellinen pohja ovat edellytys palveluidemme kehittämiselle ja toimintaympäristön parantamiseen tähtäävälle edunvalvonnalle.

Konserttien ja festivaalien vahva vuosi 

Teoston keräämät Tekijänoikeuskorvaukset konserteista ja festivaaleista 2020-2024

Teosto keräsi vuonna 2024 ennätysmäärän tekijänoikeuskorvauksia musiikkitapahtumista. Suhteellisesti suurinta nousu oli livekeikkojen, konserttien ja musiikkifestivaalien tekijänoikeuskorvauksissa, jotka kasvoivat edellisvuodesta 35 prosenttia 7,3 miljoonaan euroon. Kasvu selittyy osin suurten ulkomaisten esiintyjien Suomen-konserteilla, mutta myös kotimaisen konsertti- ja festivaaliyleisön kasvulla ja aktiivisuudella.​ 

Myös tekijänoikeuskorvaukset ulkomailta kasvoivat huomattavat 26 prosenttia vuodesta 2023. Korvaukset kasvoivat erityisesti Saksasta ja Yhdysvalloista. Ulkomailta keräämiemme korvausten kasvu osoittaa, että kansainvälistyvä suomalainen musiikki soi aiempaa enemmän ulkomailla, ja että jatkuvat pyrkimyksemme parantaa kansainvälisten korvausten keräämistä tuottavat tuloksia. Keräämme suurimman osan ulkomaan korvauksista järjestökumppaniemme kautta, joita meillä on yli 100 maassa.  

Myös musiikin digitaalinen jakelu jatkoi kasvuaan, vaikkakin kasvu näytti tasaantumisen merkkejä. Online-alue kasvoi kokonaisuudessaan edellisvuoteen nähden kuusi prosenttia 20,7 miljoonaan euroon. ​ 

Online- ja livekiertuelisensointiin- kohdistuu entistä enemmän tehostamispaineita. Kiristyvässä kilpailussa tavoitteenamme on jatkossakin pysyä kilpailukykyisenä kumppanina niin kotimaisille kuin kansainvälisille oikeudenomistajillemme. Tämän teemme kehittämällä toimintojamme ja valitsemalla oikeat yhteistyökumppanuudet muuttuvilla markkinoilla.  

Teknologiakehitys varmistaa tulevaisuuden toimintakyvyn ja palvelut 

Jatkoimme vuonna 2024 tulevaisuuden teknologiakyvykkyyksien kehittämistä yhteistyössä kotimaisten ja kansainvälisten kumppaniemme kanssa. Teknologiakehityksen osalta keskityimme monivuotisiin hankkeisiin teosdokumentoinnin sekä tilityksen ja raportoinnin järjestelmien uudistamiseksi. Uudistimme myös Teoston taloushallinnon järjestelmät. Jatkoimme myös asiointipalveluidemme uudistamista ja siirryimme kehittämään käyttäjäasiakkaiden palveluita. Kumppaniyhteistyö teknologioiden ja järjestelmien kehittämisessä luo synergiaetuja ja varmistaa hyvät ja jatkuvat teknologisen kyvykkyyden kehittämisvalmiudet.  

Vuoden kärkiteemana generatiivisen tekoälyn monet kasvot 

Generatiivisen tekoälyn kehitys oli viime vuonna monesta näkökulmasta Teoston kärkiteemoja. Tekoälyn kehittymisellä on mullistavia vaikutuksia tulevaisuuden musiikkimarkkinoihin. CISACin joulukuussa 2024 julkistaman tutkimuksen mukaan generatiivisen tekoälyn palvelut vievät musiikin tekijöiden ansainnasta jopa neljänneksen vuonna 2028, ellei korvauskäytäntöjä onnistuta sopimaan tekoälyn kehittäjien ja tekoälyyn perustuvia palveluita tarjoavien kanssa.  

Vaikka generatiivisen tekoälyn kehitys on keskeinen uhka luovan työn tulevaisuudelle, on se samanaikaisesti mahdollisuus hyödyntää tekoälytyökaluja luovan työn apuna. Teosto julkaisi tekoälyllä tuotetun musiikin rekisteröintiohjeet yhdessä muiden pohjoismaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa mahdollistaakseen tekoälyavusteisen musiikin rekisteröinnin järjestelmiin. Tekoälyn odotetaan lisäksi myös tehostavan Teoston operatiivista toimintaa tulevaisuudessa huomattavasti.  

Kehitys tekoälyrintamalla on hyvin nopeaa ja jatkuvaa. Keskeisin kysymys luovan alan kannalta on luovien sisältöjen käytön kompensointi generatiivisen tekoälyn kouluttamisessa ja sen pohjalta kehitettyjen palveluiden hyödyntämisessä. Teosto julkaisi yhdessä muiden pohjoismaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa tekoälyn lisensoinnin pääperiaatteet huhtikuussa 2025. Pyrkimyksenämme on jatkuvasti kehittää käytäntöjämme ja kannanottojamme. Tavoitteenamme on huolehtia luovan työn tekijän oikeuksista ja luovan alan kilpailukyvystä tekoälyn aikakaudella.    

Edunvalvontaa vahvistettiin paremmalla yhteistyöllä 

Generatiivisen tekoälyn kehitys oli myös edunvalvontamme kärkiteemoja vuonna 2024. EU:n tekoälyasetus tuli voimaan kesällä 2024. Asetuksella pyritään varmistamaan, että tekoälyjärjestelmät EU-alueella ovat turvallisia ja noudattavat perusoikeuksia. EU:ssa aloitti työnsä myös tekoälytoimisto, jonka tehtävänä on laatia käytännesäännöt, joita tekoälytoimijat voivat sitoutua noudattamaan. Työ jatkuu edelleen keväällä 2025.  

Vuosi 2024 oli muutoinkin työntäyteinen vaikuttamisen ja edunvalvonnan vuosi eduskunta- ja EU-vaalien vuoksi. Teosto keskittyi hallitusohjelmatavoitteissaan luovan alan kasvumahdollisuuksiin, tekoälylainsäädäntöön ja sosiaaliturvakysymyksiin. EU-vaikuttamisessa laadimme musiikin luovan alkutuotannon (Teosto, Suomen Säveltäjät, Suomen Musiikintekijät ja Suomen Musiikkikustantajat) yhteiset eurovaalitavoitteet. Lisäksi muodostimme GESACin kanssa läheisessä yhteistyössä yhteydet uuteen Euroopan parlamenttiin, keskeisenä kysymyksenämme tekoälysääntely. 

Musiikkiin liittyvää edunvalvontaa toteutimme yhdessä jäsenjärjestöjemme Suomen Musiikintekijöiden, Suomen Säveltäjien ja Suomen Musiikkikustantajien kanssa. Vahvistimme musiikin luovan alkutuotannon nimeä kantavaa edunvalvontayhteistyötä entisestään yhteisen edunvalvontapäällikön nimittämisellä ja hänen johdollaan koordinoidulla yhteistyöllä. 

Kotimaisen luovan säveltaiteen edistäminen 

Perustimme Teoston kulttuurisäätiön jäsenistömme päätöksellä alkuvuodesta 2024. Teoston kulttuurisäätiö tähtää toiminnallaan luovan kotimaisen säveltaiteen kulttuuriseen ja taloudelliseen menestykseen. Säätiön tavoitteena on nostaa kotimaisen luovan säveltaiteen huipun tuntumassa olevia ammattimaisia tekijöitä uudelle tasolle – niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin.  

Teoston kulttuurisäätiö myös pyrkii vahvistamaan rakenteita, jotka edesauttavat tekijöiden ja teosten esillepääsyä sekä yleisöjen rakentamista. Säätiö myös edistää alan monimuotoisuutta ja uusiutumista.  

Teoston toiminta kiinnostaa oikeudenomistajia

Teoston oikeudenomistaja-asiakkaiden määrä 2024

Teostoon liittyi vuonna 2024 yhteensä 1762 uutta oikeudenomistaja-asiakasta. Yhteensä oikeudenomistaja-asiakkaita vuoden 2024 lopussa oli 42410.  Lisäksi Teoston päätäntävaltaisten jäsenten määrä kasvoi viime vuonna 294 jäsenellä yhteensä 1187 jäseneen. Teostoon vuonna 2024 liittyneistä asiakkaista naisia oli 26 prosenttia ja miehiä loput 74 prosenttia. Uusien asiakkaiden keski-ikä oli 35. Kasvanut kiinnostus Teoston asiakkuudesta ja äänioikeuden tuovasta päättävästä jäsenyydestä on ilahduttavaa, sillä toimimme oikeudenomistajien puolesta ja hyväksi, ja toiminnan suuntaviivoista päättävät oikeudenomistajamme. Toivottavaa on, että tulevaisuudessa oikeudenomistaja-asiakkaidemme sukupuolijakauma kehittyisi entistä tasapuolisemmaksi.    

Tavoitteenamme on tuottaa taloudellista ja kulttuurista hyötyä sekä oikeudenomistajillemme että kansainvälisille kumppaneillemme. Tehokas korvausten kerääminen, investoinnit uusiin teknologioihin ja vaikuttamistyö musiikin tekemisen ja musiikkiliiketoiminnan paremman toimintaympäristön puolesta kotimaassa ja kansainvälisesti luovat perustaa kestävälle tulevaisuuden musiikkialalle.  

Risto Salminen
Toimitusjohtaja
Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!