Siirry sisältöön

Antti Auvisen Autuus ja Paperi T:n Malarian pelko saivat Teosto-palkinnon

14.04.2016

Vuoden 2016 Teosto-palkinto jaettiin kahdelle upealle teokselle. Palkinnon saivat Paperi T:n rap-albumi Malarian pelko sekä Antti Auvisen kamariooppera Autuus.

Teosto-palkinnolla palkittiin Antti Auvisen sävellys ja Harry Salmenniemen libretto kamarioopperassa Autuus sekä Henri Pulkkisen sanoitukset ja Henri Pulkkisen, Niko Liinamaan, Miska Soinin, Roope Kinnusen, Kristo Laantin, Sandra Tervosen ja Juuso Malinin sävellykset ja sovitukset Paperi T:n levyllä Malarian pelko.

Palkinnonsaajista päätti kolmihenkinen tuomaristo esiraadin valitsemien viiden teoksen ja teoskokonaisuuden joukosta. Tuomariston puheenjohtajana toimi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja jäseninä Nelonen Median radioiden johtaja Sami Tenkanen sekä viime vuonna Teosto-palkinnolla palkitun teoskokonaisuuden säveltäjä Mikko Hassinen.

Sanni Grahn-Laasonen
Ministeri Sanni Grahn-Laasonen, Mikko Hassinen ja Sami Tenkanen.

”Voittajiksi valikoituneet teokset edustavat ensisilmäyksellä musiikkikentän ääripäitä. Tarkempi kuuntelu kuitenkin paljastaa teosten pohjavireen samanhenkisyyden, vaikka ne on toteutettu aivan erilaisilla työkaluilla”, tuomariston puheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen totesi.

Vuodesta 2003 asti jaettu Teosto-palkinto on yksi Pohjoismaiden suurimpia taidepalkintoja. Kumpikin voittanut työryhmä saa jaettavakseen 20 000 euroa kaikkiaan 40 000 euron palkintosummasta.

Tuomaristo luonnehti palkittuja teoksia seuraavasti:  

Autuus – Antti Auvinen ja Harry Salmenniemi 
”Vaatii kuulijaltaan antautumista, mutta kuuntelukokemuksen puhdistavuus palkitsee. Mestarillinen sävellys ja sitä saumattomasti tukevat tekstinkappaleet tuovat synkkyyden alta esiin värejä ja vivahteita.”

Malarian pelko – Paperi T (Henri Pulkkinen, Niko Liinamaa, Miska Soini, Roope Kinnunen, Kristo Laanti, Sandra Tervonen ja Juuso Malin) 
”Pienieleisyydessään ravistelevaa ja genrestään virkistävästi poikkeavaa. Helppouden illuusion takaa kuuluu valtava työmäärä ja poikkeuksellinen lahjakkuus.”

Ehdokkaina viisi monipuolista teosta

Musiikkialan ammattilaisista koostunut esiraati oli valinnut tänä vuonna palkintoehdokkaiksi viisi teosta tai teoskokonaisuutta. Kahden yllämainitun voittajan lisäksi ehdokkaina olivat:

Pekko Käppi & K:H:H:L: Sanguis Meus, Mama!
Pekko Käpin, Nuutti Vapaavuoren ja Tommi Laineen sävellykset ja sanoitukset sekä Pekko Käppi & K:H:H:L-yhtyeen ja Jani Viitasen sovitukset levyllä Sanguis Meus, Mama!

Laura Moisio: Ikuinen valo
Laura Moision sävellykset, sanoitukset ja sovitukset sekä Jarno Takkumäen sävellys ja sovitukset levyllä Ikuinen valo.

Verneri Pohjola: Bullhorn
Verneri Pohjolan sävellykset levyllä Bullhorn.

Teosto-palkinnolla palkitaan rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia teoksia

Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry perusti tunnustuspalkinnon vuonna 2003 edistääkseen kotimaista luovaa säveltaidetta. Teosto-palkinnolla musiikintekijät ja -kustantajat nostavat esiin rohkeita, omaperäisiä ja innovatiivisia kotimaisia sävelteoksia. Tänä vuonna tunnustuspalkinto jaettiin 13. kerran.

Palkinto jaetaan 1–4 teokselle tai teoskokonaisuudelle, ja palkintosumma on enintään 40 000 euroa. Jos palkinnon saa vain yksi teos tai teoskokonaisuus, palkinto on 25 000 euroa. Teokset voivat edustaa mitä tahansa musiikin lajia, ja niiden pitää olla edellisen palkintokauden jälkeistä tuotantoa.

Palkintoehdokkaat valitsi esiraati, johon kuuluivat tänä vuonna säveltäjä Pekka Kuusisto (esiraadin pj), päätoimittaja Mikko Meriläinen, toimittaja Kare Eskola, musiikintekijä Vilma Timonen, toimittaja Susanna Vainiola, toimittaja Tove Djupsjöbacka ja toimittaja Jaani Länsiö.

Lue lisää

Paperi T ja Malarian pelko

Antti Auvinen ja Autuus-ooppera

Ehdokkaita ja voittajia

Jaa somessa