Siirry sisältöön

Chisun Kohtalon oma soi eniten vuonna 2012

17.07.2013

Teoston keräämien esitystietojen mukaan Chisun eli Christel Sundbergin säveltämä, sanoittama ja esittämä Kohtalon oma soi vuonna 2012 eniten radiokanavat, tv-esitykset ja elävän musiikin keikat mukaan lukien.

Kohtalon oma soi radiokanavilla yli 5 300 kertaa ja kaikki esityspaikat mukaan lukien reilut 6 500 kertaa. Myös Chisun Tie ja Kolmas pyörä soivat varsinkin kaupallisilla radiokanavilla tiuhaan.

”Chisun kappaleen ykkössija on hyvää jatkoa viime vuosina alkaneelle vahvojen naistekijöiden esiinmarssille. Aiempina vuosina kymmenen kärjessä -listoilla ovat sijoittuneet hyvin muun muassa Mariska, Jenni Vartiainen, Erin Anttila ja Laura Närhi”, Teoston viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tomi Korhonen sanoo.

Elävän musiikin listan ykkösenä oli edellisvuosien tapaan Rauli Badding Somerjoen ja Arja Tiaisen Paratiisi. Tanssipaikkojen kestosuosikki Paratiisi jatkoi elävän musiikin soitetuimpien listalla koko 2000-luvun kestänyttä ykkössijoitusten sarjaa, ja se oli lisäksi listan 5. sijalla Jani Uhleniuksen sovituksena.

Kotimaisuus jyllää elävässä musiikissa

Kaupallisten radioiden kymmenen soitetuimman hitin joukossa oli kuusi täysin kotimaisin voimin sävellettyä ja sanoitettua kappaletta. Elävän musiikin kymmenen kärjessä -listalla kotimaisia teoksia oli seitsemän ja loputkin kolme teosta olivat suomenkielisiä käännöksiä.

Kaupallisten radioiden kymmenen kärjessä -listan kotimaisvoittoisuudesta huolimatta suomalaisen musiikin osuus kaikesta soitetusta musiikista oli silti vain 32 prosenttia.

Ylen valtakunnallisilla radiokanavilla kotimaisen musiikin käyttö oli vielä vähäisempää, ja vain 27 prosenttia musiikista oli kotimaista. Ylen valtakunnallisissa radiolähetyksissä soitettiin eniten viime vuoden euroviisut voittanutta Euphoriaa, ja kymmenen soitetuimman listalla oli vain kolme kotimaista teosta.

Eniten kotimainen musiikki soi aiempien vuosien tapaan elävien orkestereiden esittämänä tanssilavoilla ja -ravintoloissa. Tanssibändien esittämästä musiikista 80 prosenttia oli kotimaisten säveltäjien, sanoittajien ja sovittajien tekemää. Konserteissa esitetystä musiikista 76 prosenttia ja festivaalien musiikista 51 prosenttia oli kotimaista. Televisiossa kotimaisen musiikin osuus oli vain 15 prosenttia.

Tiedot perustuvat musiikin esitystietoihin, joita Teosto saa tilaisuuksien järjestäjiltä, radio- ja tv-yhtiöiltä ja esiintyjiltä. Tietojen perusteella Teosto maksaa sekä koti- että ulkomaisille säveltäjille, sanoittajille, sovittajille ja musiikin kustantajille korvaukset teosten käytöstä.

Esitetyimmät vuonna 2012

Jaa somessa
Annathan meille palautetta!

Kehitämme verkkosivujamme ja otamme mielellämme vastaan palautetta. Vastaaminen onnistuu nopeasti!