Siirry sisältöön

EU-komissio julkaisi esityksen tekijänoikeuslainsäädännön uudistuksesta

14.09.2016

EU-komissio julkaisi tänään 14.9. esityksen tekijänoikeuslainsäädäntöä koskevasta uudistuksesta. Uudistuksen myötä vanhentunut lainsäädäntö tuodaan ajan tasalle ja siinä huomioidaan tämän päivän digitaalinen toimintaympäristö. Kyseessä on laaja kokonaisuus ja se koskettaa tiiviisti musiikkialaa.

Komissio nostaa esille arvokuiluun liittyvän ongelman: Erilaiset alustapalvelut, kuten Facebook ja YouTube, hyödyntävät muiden tekemää sisältöä ja saavat sisältöjen avulla mainostuloja. Palvelut tekevät näin liiketoimintaa, mutta eivät maksa sisältöjen alkuperäisille tekijöille mitään tai maksavat vähän vain osasta sisältöjä. Ne kilpailevat asianmukaisesti tekijänoikeuskorvauksia maksavien palvelujen, kuten Spotifyn ja Netflixin, kanssa. Asetelma vääristää kilpailua ja alentaa verkossa olevan luovan sisällön arvoa.

Komissio esittää, että verkossa toimivien alustapalveluiden tulee ottaa huomioon tekijänoikeudet julkaistessaan muiden tekemiä sisältöjä.

Miksi ehdotettu lainsäädännön muutos on tärkeä?

Tällä on vaikutusta siihen, millä periaatteilla korvauksia maksetaan musiikintekijöille ja millä periaatteilla Teosto neuvottelee jatkossa alustapalveluiden kanssa ja oikeudenhaltijoiden puolesta. Tavoitteena on, että verkossa toimivat alustapalvelut, jotka käyttävät sisältöä toiminnassaan, sopivat niiden käytöstä ja korvauksesta asianmukaisesti.

Miten pitkään esitystä nyt tarkastellaan?

Arvio on, että prosessi kestää heinäkuuhun 2017. Esitys lainsäädännön muutoksesta siirtyy seuraavaksi Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston tarkasteluun.

Lue lisää:

 

Jaa somessa