Siirry sisältöön

Hallitus sopi yli 200 miljoonan euron tukipaketista kulttuuri- ja tapahtuma-alalle

21.04.2021

Hallitus on sopinut kulttuuri- ja tapahtuma-alan sekä liikunnan ylimääräisestä lisätalousarviosta. Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon mukaan alan tukipaketti on suurin tähän mennessä näille aloille annettu.

Tukipakettiin sisältyy 128 miljoonaa euroa jaettavaksi opetus- ja kulttuuriministeriön kautta. Tästä summasta Kulttuuri- ja tapahtuma-alan freelancereille osoitetaan 65 miljoonaa euroa jaettavaksi apurahoina Taiteen edistämiskeskuksen kautta. Teoston toimitusjohtaja Risto Salmisen mukaan tukipaketti on merkki siitä, että kulttuurialan hätään on vihdoin reagoitu.

”Freelancereille suunnattu summa on mittakaavaltaan selvästi suurempi kuin mitä aiemmin on nähty. Nyt on tärkeä varmistaa, että tuki kohdentuu oikein niille tahoille, jotka ovat koronatilanteesta eniten kärsineet.”

Opetus- ja kulttuuriministeriön kautta jaetaan myös taiteen vapaan kentän yhteisöille 15 miljoonaa euroa, sekä kansallisille taidelaitoksille ja valtionosuutta saaville teattereille, orkestereille ja museoille yhteensä 20 miljoonaa euroa.

Lisäksi tukipaketti sisältää 85 miljoonaa euroa työ- ja elinkeinoministeriön kautta kanavoitavaan tapahtumatakuuseen. Aiemmassa esityksessä tapahtumatakuusta nähtiin useita puutteita, ja lausuntokierroksen jälkeen työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee parhaillaan hallituksen esitystä tapahtumatakuusta. 

Lue opetus- ja kulttuuriministeriön tiedote tukipaketista

Tarvitaan määrätietoista työtä elävän musiikin markkinan pelastamiseksi

Hallitus esitteli tänään myös exit-suunnitelmansa, joka sisälsi valonpilkahduksia yli vuoden pysähdyksissä olleelle esittävän taiteen ja musiikin alueille. Esityksen mukaan perustason alueilla pienempien tapahtumien järjestäminen voitaisiin aluehallintoviranomaisten päätöksellä sallia jo mahdollisimman pian. Myös suuremmat tapahtumat voisivat olla toukokuussa mahdollisia. Näillä näkymin myös turvavälivaatimuksesta voitaisiin ulkotapahtumien osalta luopua kesäkuussa.

”Kesä on musiikkialalle merkittävä sesonki, jossa on kiinni kymmeniä miljoonia euroja. Myös Teoston konserttialueen korvauksista 60 % kerätään kesäkaudelta. Nyt olisi tärkeää työskennellä määrätietoisesti markkinan avaamiseksi ja turvallisten musiikkitapahtumien mahdollistamiseksi”, sanoo Salminen.

Lue valtioneuvoston tiedote koronarajoitusten purkamissuunnitelmasta

Jaa somessa