Siirry sisältöön

Hovioikeus tuomitsi Verkkokauppa.comin miljoonakorvauksiin hyvitysmaksun laiminlyönnistä

05.03.2013

Helsingin hovioikeuden 5.3.2013 antaman päätöksen mukaan Arctecho Oü ja Verkkokauppa.com Oy velvoitetaan maksamaan Teostossa toimivalle Hyvitysmaksuyksikölle hyvitysmaksun laiminlyönnistä johtuvana korvauksena yhteisvastuullisesti 3 500 000 euroa viivästyskorkoineen 1.11.2011 lukien.

Hyvitysmaksuyksikkö kerää ja hallinnoi hyvitysmaksua Suomessa sekä tilittää korvaukset edelleen luovan alan tekijöille opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksen mukaisesti.

Hyvitysmaksuyksikön päällikkö Olli Valkama on päätökseen tyytyväinen ja muistuttaa, että Arctecho Oü:n ja Verkkokauppa.com Oy:n toiminta on aiheuttanut markkinoille vääristymän ja ollut haitallista niiden maahantuojien ja myyjien liiketoimille, jotka ovat noudattaneet tekijänoikeuslakia ja huolehtineet maahantuomiensa laitteiden hyvitysmaksuista.

Hovioikeuden ratkaisu on EU-tuomioistuimen ratkaisukäytännön mukainen. 

Teosto haastoi lokakuussa 2008 virolaisen Arctecho Oü:n ja suomalaisen Arctecho Oy:n (nyk. Verkkokauppa.com Oy) oikeuteen maksamattomista hyvitysmaksuista. Teosto vaati korvausta yksityisen kopioinnin hyvitysmaksujen laiminlyönnistä vuodesta 2006 alkaen. Verkkokauppa.com -verkkomyymälässä on tarjottu kaikkia Virosta Suomeen tuotavia ja Suomessa hyvitysmaksun piiriin kuuluvia laitteita ilman hyvitysmaksua. Tuotteita on tarjottu ainoastaan suomen kielellä ja suomalaisille kuluttajille.

Taustaa hyvitysmaksusta

Hyvitysmaksu perustuu tekijänoikeuslakiin ja tekijänoikeusdirektiiviin. Se on hyvitys tekijänoikeuksien haltijoille, joiden teoksia kopioidaan yksityiseen käyttöön. Opetus- ja kulttuuriministeriö on nimennyt Teoston järjestöksi, joka kerää hyvitysmaksut koko luovan alan puolesta.

Hyvitysmaksuvaroja käytetään kotimaisen musiikin ja audiovisuaalisen kulttuurin edistämiseen. Hyvitysmaksuvarat ovat merkittävässä roolissa myös paikallisen kulttuuritarjonnan elävöittämisessä. Suurin osa korvauskertymästä jaetaan henkilökohtaisina korvauksina eri kulttuurinalojen tekijöille. Osa kohdistetaan tekijöiden yhteisiin tarkoituksiin.

Hyvitysmaksun jaosta päättää vuosittain opetus- ja kulttuuriministeriö ja maksun piiriin kuuluvista laitteista valtioneuvosto.

Lisätietoja hyvitysmaksusta:
www.hyvitysmaksu.fi

Jaa somessa