Siirry sisältöön

Joulukuun tilityksessä 5,3 miljoonaa euroa kotimaisille musiikintekijöille – rahat tekijöiden tileillä 20.12. mennessä

18.12.2013

Teosto on maksanut 18.12. joulukuun tilityksessään 5,3 miljoonaa euroa kotimaisille musiikintekijöille ja kustantajille. Rahat näkyvät tilitystä saavien tekijöiden tileillä 20.12. mennessä.

Tilitys koostuu pääosin kotimaisista musiikin esityskorvauksista, tallennuskorvauksista sekä korvauksista musiikin käytöstä online-palveluissa. Joulukuun tilityksessä korvauksia on maksettu noin 5 700 säveltäjälle, sanoittajalle, sovittajalle ja kustantajalle.

Kotimaisille tekijöille maksettava tilitys sisältää Suomessa kerättyjä esityskorvauksia 1,5 miljoonaa euroa, NCB:n keräämiä tallennus- ja online-korvauksia 2,7 miljoonaa euroa, 760 000 euroa hyvitysmaksukorvauksia ja 300 000 euroa suomalaisten tekijöiden teosten esittämisestä ulkomailla.

Lisäksi ulkomaisille musiikintekijöille tilitetään 2,4 miljoonaa euroa Suomesta kerättyjä esityskorvauksia.

Tilitys maksetaan uudella yhteispohjoismaisella järjestelmällä – anna palautetta tilitysnäkymästä

Teosto perusti huhtikuussa Polaris Nordic -yhteenliittymän tanskalaisen Kodan ja norjalaisen Tonon kanssa. Yhteistyön tarkoituksena on kehittää ja hallinnoida yhteistä musiikin raportointi- ja tilitysjärjestelmää. Joulukuun tilitys onkin ensimmäinen, jonka järjestöt maksavat uudella Polaris-järjestelmällä.

Polaris-järjestelmä mahdollistaa sen, että musiikintekijät voivat tarkastella omaa tilitystään aiempaa tarkemmin tilitysalueen, teoksen tai esitysmaan mukaan. Järjestelmää kehitetään edelleen ja toivommekin kehitystyön tueksi tekijöiltä palautetta uudesta tilitysnäkymästä ja sen toiminnoista. Palautetta pääsee kätevimmin antamaan täällä.

Koda, Tono ja Teosto ovat maailman tehokkaimpien järjestöjen joukossa. Yhteisen järjestelmän myötä kustannustehokkuutta saadaan lisättyä entisestään ja järjestöt voivat vastata oikeudenomistajiensa eli säveltäjien, sanoittajien, sovittajien ja kustantajien asiakastarpeisiin entistä tehokkaammin ja pienemmillä kustannuksilla.

Teosto maksaa esitys- ja tallennuskorvauksia oikeudenomistajille neljästi vuodessa. Seuraava tilitys maksetaan maaliskuussa 2014.

Jaa somessa